Witam forumowiczów, Kupiłem niedawno Hondę Civic Tourer IX gen. z 2015 roku. Silnik benzynowy, wolnossący 1.8 (142KM, 174Nm), przebieg 43 000km, serwisowany w ASO zgodnie z książką serwisową. Na nowe auto przesiadłem się z Hondy Civic 4d IX gen. z identycznym silnikiem i od początku zauważyłem subiektywnie nieznaczną różnicę w sposobie przyśpieszania auta. Umówiłem się na wizytę w hamowni, a przed wizytą auto przegoniłem na lepszym paliwie po autostradzie w pełnym zakresie obrotów silnika, co przyniosło odczuwalny efekt (subiektywnie ). Na hamowni okazało się, że auto ma fabryczną moc, a moment obrotowy jest o około 5% niższy. Natomiast Pan na hamowni zwrócił mi uwagę, że oba wykresy: mocy i momentu są nieregularne, poszarpane (zdj. 1). Pogrzebałem w necie i znalazłem wykres tego samego silnika i faktycznie widać, że tam krzywe rosną/maleją łagodnie (zdj. 2). Czy ktoś z Was jest w stanie powiedzieć jaka może być przyczyna i czy jest to początek jakiegoś poważniejszego problemu? Czy jest jakiś sposób, żeby przywrócić fabryczny moment?
Olej Shell Helix HX8 5W-40 - podrobiony vs. oryginalny - różnice Filmik przedstawia rozpoznanie między olejami oryginalnym po prawej zielony napis (оригинал) i podrobionym po lewej z czerwonym napisem (подделка) Shell Helix HX8 5W-40. Opisana podróbka Shell Helix HX8 5W-40 jest ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.