Honda Civic V - wolno się zbiera

30 Mar 2013, 17:48

Witam zakupiłem sobie honde civic V 1,4 16v 92 r dotychczas jeździłem opel astra I 1.6 8v (taty) noo i tu tkwi problem opel mimo to ze ma mniej KM szybciej się zbiera niż moja honda macie może pomysł dlaczego tak może być? Silnik w hondzie pracuje czysto i równo jego stan oceniam na bdb. Jak coś co mogę zrobić aby się szybciej zbierała ?
pinczus
Obserwowany

Auto: Honda Civic V
Silnik: 1.4 16v 90 KM
Rok produkcji: 1992
  • 30 Mar 2013, 19:42

Sprawdź czy podczas pracy silnik nie dmucha z pod bagnetu lub z pod korka. Najczęściej w hondach idą pierścionki, na drugim miejscu uszczelka pod głowicą. Ale spokojnie to i tak baaardzo mało prawdopodobne. Sprawdź ogólnie czy silnik w dobrym stanie. Wchodzi na obroty? Może coś z powietrzem nie tak. Przyczyn może być co najmniej 1000000000.
    Vermin
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
    Prawo jazdy: 06 01 1992
    Auto: Ściera
    Silnik: 2.0 DOHC EFI
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1993

02 Kwi 2013, 22:14

Jak to jest silnik d13b2 to on nie będzie miał lepszych osiągów w niskich obrotach a na pewno nie takich jak astra w 8 zaworowym 1.6 żeby to auto szło to musisz dać mocno po obrotach a więc jedynka przynajmniej do 50km/h a dwójką przynajmniej 90 km/h ale uwaga wtedy to auto spala dość dużo jak na tak mały silniczek .Jak nie w tym tkwi problem to w pierwszej kolejności sprawdziłbym czy w aucie jakieś koło nie blokuje hamuje jak nie to bym sprawdził zbieżność.Ten silnik nawet mocno zajechany specjalnie dużo nie traci na mocy co do serii chyba że silnik zgubił kompresję , przyczyn może być tysiące ...
    ak83
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
    Prawo jazdy: 01 04 2001
    Auto: honda civic Type-r
    Silnik: k20a2

06 Maj 2013, 09:20

Może po prostu słabszy silnik co byłoby całkiem logiczna rzeczą w tym przypadku. Nie sadze aby ta wersja Hondy zebrała się szybciej niż poprzednia Astra którą jeździłeś,to po prostu mało realne.
    Alkomaty
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa