Honda Civic V - wolno się zbiera

30 Mar 2013, 16:48

Witam zakupiłem sobie honde civic V 1,4 16v 92 r dotychczas jeździłem opel astra I 1.6 8v (taty) noo i tu tkwi problem opel mimo to ze ma mniej KM szybciej się zbiera niż moja honda macie może pomysł dlaczego tak może być? Silnik w hondzie pracuje czysto i równo jego stan oceniam na bdb. Jak coś co mogę zrobić aby się szybciej zbierała ?
pinczus
Obserwowany

Auto: Honda Civic V
Silnik: 1.4 16v 90 KM
Rok produkcji: 1992
  • 30 Mar 2013, 18:42

Sprawdź czy podczas pracy silnik nie dmucha z pod bagnetu lub z pod korka. Najczęściej w hondach idą pierścionki, na drugim miejscu uszczelka pod głowicą. Ale spokojnie to i tak baaardzo mało prawdopodobne. Sprawdź ogólnie czy silnik w dobrym stanie. Wchodzi na obroty? Może coś z powietrzem nie tak. Przyczyn może być co najmniej 1000000000.
    Vermin
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
    Prawo jazdy: 06 01 1992
    Auto: Ściera
    Silnik: 2.0 DOHC EFI
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1993

02 Kwi 2013, 21:14

Jak to jest silnik d13b2 to on nie będzie miał lepszych osiągów w niskich obrotach a na pewno nie takich jak astra w 8 zaworowym 1.6 żeby to auto szło to musisz dać mocno po obrotach a więc jedynka przynajmniej do 50km/h a dwójką przynajmniej 90 km/h ale uwaga wtedy to auto spala dość dużo jak na tak mały silniczek .Jak nie w tym tkwi problem to w pierwszej kolejności sprawdziłbym czy w aucie jakieś koło nie blokuje hamuje jak nie to bym sprawdził zbieżność.Ten silnik nawet mocno zajechany specjalnie dużo nie traci na mocy co do serii chyba że silnik zgubił kompresję , przyczyn może być tysiące ...
    ak83
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
    Prawo jazdy: 01 04 2001
    Auto: honda civic Type-r
    Silnik: k20a2

06 Maj 2013, 08:20

Może po prostu słabszy silnik co byłoby całkiem logiczna rzeczą w tym przypadku. Nie sadze aby ta wersja Hondy zebrała się szybciej niż poprzednia Astra którą jeździłeś,to po prostu mało realne.
    Alkomaty
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Octavia uzyskała 5 gwiazdek w testach Euro NCAP
      Nowa SKODA Octavia uzyskała 5 gwiazdek w testach zderzeniowych Euro NCAP. "Bezpieczeństwo jest dla marki ŠKODA priorytetem. Odzwierciedleniem tego jest nasz najnowszy model. Naszym celem było stworzenie samochodu, ...
      Nocne przymrozki to zmora kierowców
      Nawet niewielkie przymrozki potrafią być zagrożeniem dla bezpieczeństwa jazdy. Zjawisko to może negatywnie wpływać na widoczność oraz zwiększać ryzyko poślizgu. Spadek temperatury powietrza poniżej zera może nagle skomplikować ...