HONDA CIVIC VI czy coś innego do 6000 zł ?

25 Kwi 2014, 14:37

Witam, wszystkich forumowiczów, jestem nowy tutaj.
Wczoraj zdałem egzamin na prawo jazdy, teoria i praktyka za 1 razem.
Poszukuję teraz jakiegoś pierwszego auta do 6 tyś zł.
Auto głownie będzie służyło do jazdy po mieście i okolicach, czasami na jakiś większy wypad.
Od auta oczekuję bezawaryjności, żeby nie paliło jak smok,elektryczne szyby, nie było bardzo duże, no i chciałbym coś o charakterze sportowym. Myślę o hondzie civic vi hatchback 3 drzwiowy, wersja 1.4 gdyż innych jest mało. Czy do tych 6 tyś trafię na jakiś w miarę dobry egzemplarz ? Czy ktoś ma te auto i może wypowiedzieć się na jego temat ? Czy polecacie coś innego, nie przepadam za samochodami niemieckimi, być może jest to spowodowane przez właścicieli tych aut którzy w większości się wychwalają. Czekam na odpowiedzi.
GIBONISTA
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 05 1996
Auto: Nie mam

25 Kwi 2014, 14:57

Honda jest ok ale uwaga na rdzę .
Ogólnie trudno jest kupić ładny egzemplarz za normalną cenę .
Od siebie proponuje Toyotę Corolle e11 samochód bardzo bez awaryjny a przy tym nie ma tragicznych osiągów .
Kolejne propozycje
Peugeot 306
Mitsubishi colt
kamil1201202
Początkujący

Auto: Alfa Romeo
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

25 Kwi 2014, 16:30

Czy ktoś jeszcze udzieli jakieś odpowiedzi ?
GIBONISTA
Nowicjusz

25 Kwi 2014, 16:32

Za 6k juz coś znajdziesz. 1.4 mało pali i dość fajnie jedzie. Uwaga na rdze i tuningowane auta.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

25 Kwi 2014, 16:51

Za 6k będzie ciężko znaleźć VI w miarę ogarnięta, ruda już go może chrupać. Tak jak wyżej od siebie dodam Colt'a CJ0 oraz Swifta, mało palące, zwinne, na dużym poziomie bezawaryjności autka. Toyota Corolla również świetne auto, jak znajdziesz zadbane to będziesz tylko lał i śmigał, aż do znudzenia :ok: . Z niemieckiej myśli konstrukcyjnej może Polo? ;) Chociaż z zestawieniem wyżej wymienionych będzie najwięcej palił :twisted:
tdloverr
Początkujący

Miejscowość: poznan

25 Kwi 2014, 18:32

6 tysięcy to już w miarę budżet na szóstkę jajko z 1.4 i podstawowym wyposażeniem (oczywiście nikt nie mówi, że za 5 tys. nie znajdziesz ładnego egzemplarza.. taki jest rynek samochodów). Co najważniejsze, zakup hondy zaczyna się od dokładnego sprawdzenia stanu blacharskiego i mechanicznego głównie pod względem nadmiernego łykania oleju.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda i 35 lat prototypu Furgonet
    Początek lat 80. to prawdziwy wysyp niewielkich konstrukcji o charakterze użytkowym, opartych o technikę popularnych modeli aut kompaktowych, a nawet miejskich. Budowa takiej odmiany już nie obniżała prestiżu wersji podstawowej, ...

25 Kwi 2014, 21:07

Może ktoś z Was podeśle jakieś linki z tymi civicami warte uwagi, cena może wynosić jakieś 6200 zł
GIBONISTA
Nowicjusz

26 Kwi 2014, 08:43

A więc tak,
Toyota corolla, na pewno świetne auto do tej ceny, lecz nie bardzo mój styl ;/
Mitsubishi Colt, podobny przodem do Civica V, lecz ten tył mnie przeraża, dlatego jak na razie chyba zostanę przy CIVICU VI, co myślicie o instalacji LPG ? Sprawdza się ? Sąsiad ma w swoim civicu i jest zadowolony, podobno za 20 zł jeździ cały tydzień. A jaka jest Wasza opinia ? Podacie jakieś linki z CIVICAMI godne polecenia ? Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, za to że chcecie pomóc.
GIBONISTA
Nowicjusz

26 Kwi 2014, 11:21

Trzeba wiedzieć co wrzucić bo byle jakiej instalacji nie wsadzisz.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

26 Kwi 2014, 15:11

tak, wiem, czy ktoś udzieli mi jeszcze tutaj jakiejś odpowiedzi czy po prostu ten temat już wygasł ? ;/
GIBONISTA
Nowicjusz

26 Kwi 2014, 15:35

Napisz do szybkiego,ogarnia temat Toyotek ale Hondy pewnie też.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

26 Kwi 2014, 19:06