Bartek03301 napisał(a):Witam !
Prosze o pomoc, doradźcie mi które autko wybrać, Honde Civic VI czy Toyote Corolle E 11 (obydwa 3drzwiowe).
Interesują mnie silniki 1,6 w tych samochodach(bądz 1,4 byle powyzej 95KM, najlepiej ok 100KM)... Chcę kupić samochód z zainstalowana instalacja gazową ( słyszałem żeby nawet nie bawić się w instalacje zwykłą-niesekwencyjną, dlaczego ? ).
Słyszałem ze silnik VTEC w hondzie nie trawi gazu i nie powinno się zakładać go do takiego silnika... czy możecie się odnieść do tej opinii ?
Proszę o opinie bądź uwagi na temat tych samochodów, KTÓRY BYSCIE WYBRALI NA MOIM MIEJSCU ?
za wszystkie odpowiedzi i dobre rady z góry serdeczne dzięki
![Very Happy :D]()
dlaczego nie kupuj zwyklej instalacji? bo to bylo dobre rozwiazanie dla silnikow gaznikowych ,ktore nie potrzebowaly precyzyjnego dawkowania paliwa, wystarczyla jedna dysza ktora tam gdzies podawala do kolektora i paliwo bylo zasysane naturalnie, w silnikach 16 zaworowych z wtryskiem paliwa niema mowy o precyzyjnym podawaniu gazu gdzie dysza gazowa czy tam mikser znajduje sie w okolicach przepustnicy a powinna byc zaraz nad zaworem , zawor w cyklu pracy moze sie nie domknac a gaz jest caly czas obecny w kolektorze, zapali sie wlasnie tam , eksplodujei rozwali ci przeplywomierz popali mas sensor, zniszczy linie podcisnien, lub rozwalil waz czy puszke dolotowa i naprawa za min 400zl gotowa, wystarczy takie uzasadnienie?
btw ta opinia co do v-tec pasuje tak samo jak zwykly gaz nie pasuje do zadnego nowoczesnego silnika , w przypadku hondy tj. od roku 88 wzwyz...
toyota corolla jest zdecydowanie mniej udana stylistycznie na zewnatrz, a honda wyglada duzo lepiej takie moje zdanie, wnetrze moze sie wydawac troche spartanskie w hondzie w sotunku do toyoty ale to tylko datego ze japonczycy lubia ergonomie ponad piekno wnetrza
![Wink :wink:]()
gdybym byl toba wybralbym honde bo ciezko dyskutowac co do awaryjnosci obud pojazdow, mozna zaryzykowac stwierdzenie ze obydwa pod tym wzgledem sa na pole position