Bartek03301 napisał(a):Witam !
Prosze o pomoc, doradźcie mi które autko wybrać, Honde Civic VI czy Toyote Corolle E 11 (obydwa 3drzwiowe).
Interesują mnie silniki 1,6 w tych samochodach(bądz 1,4 byle powyzej 95KM, najlepiej ok 100KM)... Chcę kupić samochód z zainstalowana instalacja gazową ( słyszałem żeby nawet nie bawić się w instalacje zwykłą-niesekwencyjną, dlaczego ? ).
Słyszałem ze silnik VTEC w hondzie nie trawi gazu i nie powinno się zakładać go do takiego silnika... czy możecie się odnieść do tej opinii ?
Proszę o opinie bądź uwagi na temat tych samochodów, KTÓRY BYSCIE WYBRALI NA MOIM MIEJSCU ?
za wszystkie odpowiedzi i dobre rady z góry serdeczne dzięki
dlaczego nie kupuj zwyklej instalacji? bo to bylo dobre rozwiazanie dla silnikow gaznikowych ,ktore nie potrzebowaly precyzyjnego dawkowania paliwa, wystarczyla jedna dysza ktora tam gdzies podawala do kolektora i paliwo bylo zasysane naturalnie, w silnikach 16 zaworowych z wtryskiem paliwa niema mowy o precyzyjnym podawaniu gazu gdzie dysza gazowa czy tam mikser znajduje sie w okolicach przepustnicy a powinna byc zaraz nad zaworem , zawor w cyklu pracy moze sie nie domknac a gaz jest caly czas obecny w kolektorze, zapali sie wlasnie tam , eksplodujei rozwali ci przeplywomierz popali mas sensor, zniszczy linie podcisnien, lub rozwalil waz czy puszke dolotowa i naprawa za min 400zl gotowa, wystarczy takie uzasadnienie?
btw ta opinia co do v-tec pasuje tak samo jak zwykly gaz nie pasuje do zadnego nowoczesnego silnika , w przypadku hondy tj. od roku 88 wzwyz...
toyota corolla jest zdecydowanie mniej udana stylistycznie na zewnatrz, a honda wyglada duzo lepiej takie moje zdanie, wnetrze moze sie wydawac troche spartanskie w hondzie w sotunku do toyoty ale to tylko datego ze japonczycy lubia ergonomie ponad piekno wnetrza
gdybym byl toba wybralbym honde bo ciezko dyskutowac co do awaryjnosci obud pojazdow, mozna zaryzykowac stwierdzenie ze obydwa pod tym wzgledem sa na pole position