Honda civic VI czy Toyota Corolla E 11

07 Paź 2008, 16:58

Witam !
Prosze o pomoc, doradźcie mi które autko wybrać, Honde Civic VI czy Toyote Corolle E 11 (obydwa 3drzwiowe).
Interesują mnie silniki 1,6 w tych samochodach(bądz 1,4 byle powyzej 95KM, najlepiej ok 100KM)... Chcę kupić samochód z zainstalowana instalacja gazową ( słyszałem żeby nawet nie bawić się w instalacje zwykłą-niesekwencyjną, dlaczego ? ).
Słyszałem ze silnik VTEC w hondzie nie trawi gazu i nie powinno się zakładać go do takiego silnika... czy możecie się odnieść do tej opinii ?
Proszę o opinie bądź uwagi na temat tych samochodów, KTÓRY BYSCIE WYBRALI NA MOIM MIEJSCU ?

za wszystkie odpowiedzi i dobre rady z góry serdeczne dzięki :D
Bartek03301
Nowicjusz

07 Paź 2008, 21:14

Gazu nie lubi żaden silnik, zwłaszcza japoński. Zwykły gaz to już w ogóle porażka i dobrze ktoś Ci doradził. Wiem, że silnik 1.5 90km ma umiarkowane spalanie. V TEC lubi spalić jak z niego korzystasz... Po co 2 prawie identyczne tematy założyłeś? :roll:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

04 Sty 2010, 14:40

Witam, ja jeźdżę TOYOTKĄ corolką e11, 1.4 16V. kupiłem ją z przebiegiem 167tys. km i przy tym stanie założyłem jej zwykłą instalację gazową,. w tej chwili po 2 latach zrobiłem prawie 60tys.km i z tym samochodem, silnikiem poprostu nic się nie dzieje. po 35 tys na gazie zostały tylko wyczyszczone membrany w reduktorze, świece zmieniłem na nowe ngk bo mi raz strzeliła, i od tamtego czasu działa wszystko idealnie. Silnik pracuje równiutko, jak na razie jeszcze nie bierze oleju, a zalewam go mobilem 10W40. A i jak na ten silnik udało mi się go rozpędzić w składzie 2 osób do 196km/h, i jak dla mnie na silnik 1332cm/3 wynik ten jest świetny. naprawdę gorąco polecam to autko
Hubert
hubert1988
Nowicjusz

Miejscowość: kolega

04 Sty 2010, 14:50

Bartek03301 napisał(a):Witam !
Prosze o pomoc, doradźcie mi które autko wybrać, Honde Civic VI czy Toyote Corolle E 11 (obydwa 3drzwiowe).
Interesują mnie silniki 1,6 w tych samochodach(bądz 1,4 byle powyzej 95KM, najlepiej ok 100KM)... Chcę kupić samochód z zainstalowana instalacja gazową ( słyszałem żeby nawet nie bawić się w instalacje zwykłą-niesekwencyjną, dlaczego ? ).
Słyszałem ze silnik VTEC w hondzie nie trawi gazu i nie powinno się zakładać go do takiego silnika... czy możecie się odnieść do tej opinii ?
Proszę o opinie bądź uwagi na temat tych samochodów, KTÓRY BYSCIE WYBRALI NA MOIM MIEJSCU ?

za wszystkie odpowiedzi i dobre rady z góry serdeczne dzięki :D

dlaczego nie kupuj zwyklej instalacji? bo to bylo dobre rozwiazanie dla silnikow gaznikowych ,ktore nie potrzebowaly precyzyjnego dawkowania paliwa, wystarczyla jedna dysza ktora tam gdzies podawala do kolektora i paliwo bylo zasysane naturalnie, w silnikach 16 zaworowych z wtryskiem paliwa niema mowy o precyzyjnym podawaniu gazu gdzie dysza gazowa czy tam mikser znajduje sie w okolicach przepustnicy a powinna byc zaraz nad zaworem , zawor w cyklu pracy moze sie nie domknac a gaz jest caly czas obecny w kolektorze, zapali sie wlasnie tam , eksplodujei rozwali ci przeplywomierz popali mas sensor, zniszczy linie podcisnien, lub rozwalil waz czy puszke dolotowa i naprawa za min 400zl gotowa, wystarczy takie uzasadnienie? :razz:

btw ta opinia co do v-tec pasuje tak samo jak zwykly gaz nie pasuje do zadnego nowoczesnego silnika , w przypadku hondy tj. od roku 88 wzwyz...

toyota corolla jest zdecydowanie mniej udana stylistycznie na zewnatrz, a honda wyglada duzo lepiej takie moje zdanie, wnetrze moze sie wydawac troche spartanskie w hondzie w sotunku do toyoty ale to tylko datego ze japonczycy lubia ergonomie ponad piekno wnetrza :wink: gdybym byl toba wybralbym honde bo ciezko dyskutowac co do awaryjnosci obud pojazdow, mozna zaryzykowac stwierdzenie ze obydwa pod tym wzgledem sa na pole position
halsky11