Honda Civic VI czy Toyota Corolla E11.

05 Cze 2015, 10:58

Witam, poszukuję pierwszego auta, po paru tygodniach zastanawiania i zgłębiania wiedzy o samochodach ( przynajmniej tej teoretycznej ) wybór pozostał pomiędzy dwoma autami a mianowicie Honda Civic VI oraz Toyota Corolla E11.
Chcę aby koszt auta + pewnie jakiejś naprawy na początek nie przekroczył 7.000 zł.
Autem nie będę jeździł bardzo dużo, trochę po mieście a w weekendy jakieś krótkie wycieczki. W związku z tym zastanawiam się czy ma być to sama benzyna czy benzyna + LPG.
O obydwu samochodach słyszałem że są mało awaryjne. Wydaje mi się też że Hondy są nieco tańsze niż Toyoty oraz jest ich zdecydowanie więcej, mają natomiast gorsze blachy.
Czekam z niecierpliwością na Wasze porady jakie auto wybrać.
Pragnę też dodać że auta będę szukał w obrębie województwa kujawsko-pomorskiego.
Pozdrawiam.
bodzio092
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 11 2011
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Nie mam

05 Cze 2015, 11:17

Hanka będzie miał gorsze blachy i troszku wrażliwszy zawias (opinia mechanika)

Jeżeli ma to być e11 przed lift czyli 1,4/1,6 seria FE to bierz corollkę. Polecam 1,6. Dobrze jedzie i pali 8-9l lpg.

Hanka ma więcej jaja :mrgreen: większy wybór silników chociaż budżet i tak masz okrojony ale jak ma być delikatnie szybciej to civic.
Oczywiście corollka 1,6 też miło zaskoczy osiagami.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

05 Cze 2015, 11:21

Corollką nigdy nie jeździłem więc się nie wypowiem, mam Hanie w wersji 5d z silnikiem 1.4 bez vteca niestety, czyli 90km, ale mimo wszystko zbiera się bardzo ładnie, jeżeli jest załadowany czyt. full bagażnik i 4 osoby to wiadomo, trochę muli, no ale nie po to odcinka jest przy 7tys obrotów żeby zmieniać biegi przy 2tys :D
Jeżeli masz budżet 7k to może uda Ci się znaleźć Civica ze zrobionymi progami i nadkolami (mi się udało i taką trafiłem).
EmAngel
Początkujący

Miejscowość: Kamień Pomorski
Auto: Honda Civic VI
Silnik: 1.4 90KM
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

05 Cze 2015, 11:45

Wersja przed lift czyli jakie roczniki ?
bodzio092
Nowicjusz

05 Cze 2015, 11:48

EmAngel
powiedz jeszcze czy masz benzynę czy benzyna LPG i jak jest ze spalaniem :)
dzięki
bodzio092
Nowicjusz

05 Cze 2015, 16:04

mam samą benzynę, średnie spalanie jest 8-10l w zależności czy mi się spieszy czy nie (ale jezdze głownie po miescie) Ale jeśli robisz małe dystanse to bez sensu się pakować w lpg bo Ci się nie zwróci, zwłaszcza, że na krótkich dystansach przez pierwsze km i tak jedziesz na benzynie, więc bez sensu.
edit: dzisiaj sprawdzilem internetowa wycene mojego modelu civica, wyszlo 4300zł za 96r. czyli przedlift z przebiegiem 300k 1.4 90km. Tak więc już wiesz na jakie hondy patrzec a na jakie nie po cenie.
EmAngel
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Bezpieczna jazda po zmroku
    Jesienią dni stają się coraz krótsze, dlatego kierowcy częściej prowadzą auto już po zmroku. Jazda w takich warunkach jest o wiele trudniejsza niż przy świetle dziennym, zwłaszcza w miejscach nieoświetlonych latarniami ...

05 Cze 2015, 16:18

Ok dzięki za podpowiedź, a czym różni się wersja przed liftem od wersji po lifcie ?
bodzio092
Nowicjusz

05 Cze 2015, 16:30

Jakbyś jeszcze zerknął pierwszym rzutem oka czy to się opłaca, pozdrawiam ;)
[link do oferty na Olx wygasł]
bodzio092
Nowicjusz

05 Cze 2015, 17:04

W sumie wygląda bardzo ładnie, to akurat jest sedan, ja mam liftbacka. Musisz dokładnie sprawdzić progi i nadkola, facet pisze, że nie ma oznak korozji, więc albo zadbany egzemplarz, albo już były robione. Wg mnie przebieg można wsadzić między bajki, ale to nieważne, czytałem że te silniki nawet i pół miliona przejadą :D Do tego masz bardzo dobre wyposażenie. Jak masz blisko to jedź i obejrzyj :)
EmAngel
Początkujący

05 Cze 2015, 17:17

Chyba przejadę się zobaczyć, mam 40 km :)
Niepokoi mnie tylko to że te ogłoszenie wisi już od jakiegoś czasu i jest odświeżone, więc albo auto to totalny szrot tylko ładnie opisany albo większość ludzi uważa że cena jest zbyt wygórowana. A wg. Ciebie jakby większość była w miarę zgodna z opisem to warto jest dać te +/- 6000 zł ?
bodzio092
Nowicjusz

05 Cze 2015, 18:21

Jeżeli jest wszystko tak jak jest napisane, to te 5tys z kawałkiem jest warta, zależy też ile to znaczy "na długie lata gaz", jeżeli gaz już ma drugą homologacje to silnik który jezdzi ponad 10 lat na gazie nie jest juz najlepszej kondycji, aczkolwiek hondy latwo przyjmuja na siebie gaz.
EmAngel
Początkujący