26 Lut 2009, 20:30
Tradelux nie chcialo mi sie logowac bo to troche trwa ale wszedlem na strone o tej Hondzie.Pisze ,że trzeba uwazac na silniki wyeksploatowane( to jest oczywiste),te silniki Diesla sa wrazliwe na jakosc paliwa,filtry itd.Wszystkie silniki tego typu takie są,malutko palą.Co jest ważne,poziom plynu chlodniczego gdyz te silniki nie lubia przegrzania.Trzeba uwazac na krawezniki i wieksze wyboje bo mozna uszkodzic miske olejowa ,nie ma jeszcze wszystkich zamiennikow ,drogie łożyska tylnich koł.Natomiast gdyby tutaj padlo pytanie benzyna czy Diesel to zmieniloby postac rzeczy,bo gdybys poszukal moich postow to zobaczylbys że ja jestem zwolennikiem silnikow benzynowych,moj brat kupil Megankę 1.5 dci,ja mu proponowalem 1.6 benzyne,kupil diesla,smiga ponad rok ,4L na trasie,w kazdy dzien dojezdza do pracy i z powrotem 60km,na jedno jest uczulony,leje paliwa tylko typu Ultimate i czesto wymienia filtry paliwa,leje naturalnie olej najwyzszej jakosci i nic sie nie dzieje.Kiedys gdy robilem remont silnika swego starego mercedesa ,mechanik powiedzial mi że w tych nowoczesnych samochodach jest tak,nie wymienisz w pore filtra paliwa i pompa w nowym samochodzie potrafi strzelic,te silniki sa szczegolnie wrazliwe na to!