Honda civic VII 2002 1,7 CTDI czy Audi A3 2000r. 1,8 TDI

26 Lut 2009, 19:08

Wpadł mi wlasnie do reki artykul na temat niezawodnosci samochodow,na pierwszym miejscu jest Honda Civic(1995-2001),na drugim Toyota CorollaVIII(1997-2001) a na trzecim Honda Civic (2001-2005) ten temat jest zakonczony,ja juz nie mam pytań! :)
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

26 Lut 2009, 19:11

Zapomnialem dodać,że to ranking tych zwyklych samochodow bo ogolnie Porsche jest THE BEST!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

26 Lut 2009, 19:44

www.civicklub.pl -> na temat awaryjności diesli, benzyny są nie do zajechania! :)
Markowa odzież, pewne samochody
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

26 Lut 2009, 20:30

Tradelux nie chcialo mi sie logowac bo to troche trwa ale wszedlem na strone o tej Hondzie.Pisze ,że trzeba uwazac na silniki wyeksploatowane( to jest oczywiste),te silniki Diesla sa wrazliwe na jakosc paliwa,filtry itd.Wszystkie silniki tego typu takie są,malutko palą.Co jest ważne,poziom plynu chlodniczego gdyz te silniki nie lubia przegrzania.Trzeba uwazac na krawezniki i wieksze wyboje bo mozna uszkodzic miske olejowa ,nie ma jeszcze wszystkich zamiennikow ,drogie łożyska tylnich koł.Natomiast gdyby tutaj padlo pytanie benzyna czy Diesel to zmieniloby postac rzeczy,bo gdybys poszukal moich postow to zobaczylbys że ja jestem zwolennikiem silnikow benzynowych,moj brat kupil Megankę 1.5 dci,ja mu proponowalem 1.6 benzyne,kupil diesla,smiga ponad rok ,4L na trasie,w kazdy dzien dojezdza do pracy i z powrotem 60km,na jedno jest uczulony,leje paliwa tylko typu Ultimate i czesto wymienia filtry paliwa,leje naturalnie olej najwyzszej jakosci i nic sie nie dzieje.Kiedys gdy robilem remont silnika swego starego mercedesa ,mechanik powiedzial mi że w tych nowoczesnych samochodach jest tak,nie wymienisz w pore filtra paliwa i pompa w nowym samochodzie potrafi strzelic,te silniki sa szczegolnie wrazliwe na to!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

26 Lut 2009, 23:01

czyli rozumiem ze jednak polecacie bardziej silnik benzynowy...obawiam sie tylko ze skoro ten silnik ma komputerowo podwiekszona moc to jest tez bardziej wyeksplatowany choc z drugiej strony sprzedający wydaje sie byc bardzo dbajacy o samochód. Trudo jest znalezc w okolicy dobrego Vteca 1.6 wiec albo sie wstrzymam na kilka miesiecy czekajac albo moze przerzucic na cos innego. Wszyscy polecaja mi golfa -ze tanie czesci no i zewszad opiewana niezwodnosc VW!
Ale niestety design tych starszych jak konstrukcja cepa...widze ze moje marzenia o hondzie sie powoli dezaktualizuja.
A czy czesci do niej sa rzeczywiscie drogie. A jak to w porownianiu z Corolla wyglada..moze lepiej uderzyc w toyote? czy ma lepsze opinie niz civic?
agatanatalia
Nowicjusz

26 Lut 2009, 23:05

a rozumiem ze na pytanie Civic tdi czy bezyna proponujecie jednak to drugie:)?
agatanatalia
Nowicjusz

26 Lut 2009, 23:34

Gdybys zadala pytanie tego typu to udzielilbym tobie odpowiedz tylko jedna,kup z silnikiem benzynowym gdyz ja jestem zwolennikiem silnikow benzynowych!Bratu radzilem benzynowy nie posluchal mnie.Ty zadalas pytanie Audi czy ta Honda,wiec odpowiedz mogla byc tylko jedna,wiesz jakie Audi mają przebiegi?Jeszcze 8 letnie?Pod 400kkm!Oczywiscie,że jesli tobie to nie przeszkadza to kupuj tylko benzynke ,taką 1.6.Kupujac zwroc uwage na dzialanie skrzyni biegow,wez sobie mechanika najlepiej i tylko benzynkę,wiecej ci spali ale nie ma porownania jesli chodzi o bezproblemowosc,mam benzyne,te stare Diesle to bylo moze cos niezlego,te nowoczesne sa b.delikatne,tyczy to wszystkich firm.Ten nowoczesny silnik Diesla Hondy gdyby byl w tej Hondzie to ja tez bym sie zastanawial,bo nie ma jak benzynka,nie ma tych obciazen w samym silniku no i po prostu w efekcie dluzszego eksploatowania nic nie wychodzi drożej a nawet taniej! :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

27 Lut 2009, 07:10

Cierpliwosci;) Znalezc dobra Honde z silnikiem 1.6 nie jest latwo (dlatego moja znajoma rezerwowala ode mnie moja niunke:) )
Ile mniej wiecej chcesz przeznaczyc na auto to postaramy sie cos znalezc.
Dwa raczej bedzie trzeba wybrac sie w Polske niz kupic na miejscu:)
Tych aut (zadbanych) jest naprawde bardzo malo, to nie jest niemiecki popularny szajs :)
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

27 Lut 2009, 08:55

ch...a! wole szukac blizej Wroclawia bo mam znajomego ktory robi uprawnienia rzeczoznawcy i sprawdzi mi lakier ta specjalna maszyna no i zaufanego bylego mechanika policyjnego. Jezdzenie w Polsce to duzy koszt no i wieksze ryzyko.
Na auto chcialam poczatkowo wydac 18 ale wiedzialam ze jak sie upre to sie na tym nie skonczy.
Max to 22.500 (jak sie wyzyluje i dokredytuje na 4 tys) i tle zaproponowalam temu facetowi za to honde ktorej link wam wkleilam no ale to jest ctdi a widze ze jednak mi ten silnik odradzacie:( dzis ma dzwonic czy zgodzi sie na ta cene bo chcial 23 tys mowiac ze auto jest b.zadbane i prawidlowo serwisowane wiec nie bedzie duzo spuszczal.

Co radzicie brac czy sie wstrzymac i czekac? zakladam ze bede jezdzic głównie po mieście wiec pewnie bede robic max. 10.000 rocznie.
Ale nastraszyliscie mnie tym silnikiem diesla!!
agatanatalia
Nowicjusz

27 Lut 2009, 09:45

Tak jak wczesniej mowilem: tylko benzynka 1.6 :) Szczegolnie jesli do tego wchodzi wiecej jazdy po miescie. Benzyna z racji gorszej sprawnosci silnika szybciej sie nagrzewa, sa mniejsze koszty eksploatacyjne i w przypadku Hondy rewelacyjna charakterystyka!
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

27 Lut 2009, 10:09

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
pojawila sie taka oferta...moze uda mi sie ja sprawdzic w weekend. tylko ze do ceny dochodza oplaty ale moze uda sie kupic za 22.500 po negocjacjach:)
agatanatalia
Nowicjusz

27 Lut 2009, 10:16

ale skoro radzicie benzyne to moze 1,4 bo sa do dostania w miare szybko ...czy od 1.4 benzyny nie bedzie lepszy diesel 1,7? zachynam watpic w zakup hondy:( ale dzieki Panowie za rady..wszystko powoli trawie:)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
agatanatalia
Nowicjusz

27 Lut 2009, 11:37

Jesli teraz rozwazasz zakup benzynki to Diesel lepszy nie bedzie napewno,silnik 1.4 ma 90KM :) Tylko sie nie goraczkuj bo to najgorsze co moze byc przy kupnie samochodu,takie czasy sa,że nie ma kolejek po samochody,faktem jest jedno ,wlasciciele tych samochodow nie pozbywaja sie ich chetnie dlatego ze to po prostu to dobre samochody :) Nie pisz tez dziekuje wam panowie bo to zasluga Tradeluxa,że wprowadzil ciebie na trop benzynki i przekonał do tego silnika.Jesli jezdzisz po miescie to silnik 1.6 jest tobie niepotrzebny ale jesli trafisz na taki model to bedzie lepiej,bo jest dynamiczniejszy a niewiele wiecej pali,trwalosc takich silnikow to okolo 400 kkm.Pytasz czy Diesel nie bylby lepszy?Odpowiadam ,nie napewno nie!Te nowoczesne Diesle malutko palą ale nie daj Boże gdy coś strzeli to bez kilku tysiakow nie ma co wybierac sie do serwisu! :wink: Kupuj benzynke! :)
PhantomASA1
Forumowicz VIP

27 Lut 2009, 15:45

[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (tylko tu po zdjeciach za bardzo nic nie widac)
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

27 Lut 2009, 17:24

Zmotywowaliscie mnie do zakupu tej benzyny tak bardzo ze spojrzalam na ta pierwsza oferte i zaczelam kombinowac. mam znajomych w wawie ktorzy sprawdza to auto. jest mozliwosc negocjacji do 21.000 a moze ciut mniej. samochod jest dobrze wyposazony ma tylko widoczne na zdjeciu widoczne malutkie wgniecenie przy tylnej klapie ale to sczegól.
Do tego szyberdach!!! Byle mi tylko dobrze to sprawdzili- facet zgodzil sie podjechac do mechanika w wawie na sprawdzenie
agatanatalia
Nowicjusz