Honda civic VII 2002 1,7 CTDI czy Audi A3 2000r. 1,8 TDI

23 Lut 2009, 20:43

Witam!
zastanawiam sie nad jednym z tych aut. Wprawdzie jestem kobieta ale po przejechaniu sie sugerowana mi toyota yaris stwierdzilam ze jednak potrzebuje czegos wiekszego i z mniejszym poczuciem zapuszkowania. Co sadzicie o podanych modelach? podoba mi sie Honda - jest tez tansza niz a3 ale wszyscy strasza mnie niskim zawieszeniem i tym ze bede misa olejowa zachaczac? czy zawieszenie hondy VII jest tak samo niskie jak w poprzedniku?
agatanatalia
Nowicjusz

23 Lut 2009, 21:19

No wiesz ta Honda to prawie 6 gwiazdek na 6 możliwych!Hondy nie kupuje się dla silników Diesla,wszystkie silniki Hondy sa trwałe i dopracowane ale szczegolnie godnym polecenia jest silnik 1.6 benz.dynamiczny i oszczedny(110KM) 1.7CTDI(100KM).Samochodzik po prostu SUPER!Haczenie spodem o podloże?Ja o niczym takim nie slyszalem,no moze jesli ktos wpadnie na pomysl by zalozyc opony nisko profilowe i obnizyc zawieszenie.Japonczycy co prawda podejrzanie skosnie maja ulozone oczy ale mozgi to maja genialne!Ja polecam ten samochod jak diabli naturalnie nie tylko ja.Audi?Dwa lata roznicy to nie jest malo,gwiazdka nizej to tez nie jest mało.Naturalnie nie mozna psioczyc na Audi,silniki wszystkie dobre,nic mi nie wiadomo o silniku 1.8 TDI,turbobenzyna tak ale Diesel 1.9TDIchyba.Ja stawiam na Honde zdecydowanie a gdy ja juz bedziesz kupowac to zwroc uwage na listwe chromowaną klapy bagażnika,lubi pod nia korodować.To jedyny minus tego samochodu! :shock:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

24 Lut 2009, 00:23

Gen. jest jedną z najwyższych z zawieszeniem (największy prześwit) jeśli chodzi o Civici. Nie wiem kto takich głupot Ci naopowiadał. VII gen jest bardzo fajnym samochodem ale w wersji 1.6 benzyna i najlepiej 3D z pakietem sport :) Możesz zobaczyć na moją stronę bo taką miałem i ją użytkowałem przez ponad 1,5roku. Bardzo dynamiczne auto, ekonomiczne, pojemne i bezawaryjne.
Ta gen. jest nowsza technologicznie od Audi, którą chcesz zakupić. Do tego tańsze serwisowanie, części eksploatacyjne itd.
Diesle w Hondzie są od Isuzu i nie cieszą się za dobrą opinią (szwankuje trochę oprzyrządowanie silnika).
Jeśli chcesz diesla z Honda to tylko ich produkt tj. 2.2 i-CDTi
Markowa odzież, pewne samochody
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

25 Lut 2009, 01:00

Dzieki za informacje:)) ja w sumie od poczatku myslalam o VTecu ale nie moge nic rozsadnego znalezć...wszyscy mi ciagle o tej Toyocie Yaris mowia ale czy kobieta nie moze miec przyjemnosci z jazdy? ja uwielbiam prowadzic fajne i zrywne auta!
Dzis kolega mi radzil ze diesla nie warto kupowac jak sie zamierza w duzej mierze po miescie jezdzic bo podobno silnik sie dluzej rozgrzewa i krotkie dystanse mu szkodza.czy to prawda?Jestem z Wrocławia a zatem niestety czesto grzezne w korkach.
Problem w tym ze to trafilam na ciekawe ogloszenie akurat diesla :

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Co o tym myslicie? czy cena 21.000 to bedzie dobra cena za to auto?

No i jeszcze jedno , mowili mi też domorosli mechanicy, że silniki diesla sa bardziej awaryjne a ich naprawa kosztowna...
Utwierdziliscie mnie w przekonaniu do Hondy- a wszyscy mi zarzucaja ze sie glupio upralam:-)
agatanatalia
Nowicjusz

25 Lut 2009, 01:24

ja bym polecił jakiś taki model z 1.6 benzyna ;)
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

25 Lut 2009, 09:55

Problem z tymi ofertami jest tylko taki ze jak mam jechac po auto do Rzeszowa to blizej mi z Wrocławia do Niemiec:)
Ta oferta diesla jest 100km od Wrocławia wiec jeszcze oplaca mi sie po nia jechac a to sie wiaze z kosztami dojazdu plus opłacenie mechanika...a na miejscu moze sie okazac ze samochod odbiega znacznie od opisu:(
Niestety mało jest ofert Hond na Dolnym Sląsku, a szczególnie benzynowych 1.6. Rozumiem ze silnik 1.4 byłby za słaby?moze jednak starczy na jezdzenie po miescie. Czy rzeczywiscie diesle sie w miescie nie sprawuja dobrze?
agatanatalia
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Centrum testowania silników Skody
    SKODA zainwestowała blisko 34 mln euro w nowe centrum testowania jednostek napędowych. To kamień milowy na ścieżce rozwoju Producenta. Nowa inwestycja marki polega na rozbudowie istniejącego już od 2008 roku Centrum Technologii ...
    Honda NSX
    Pierwsza generacja Hondy NSX była autem niezwykłym. Przełomowe nadwozie wykonane w całości z lekkiego aluminium, silnik V6 znajdujący się za plecami kierowcy i niezwykłe właściwości jezdne wywoływały zachwyt. NSX powróciło ...

25 Lut 2009, 10:44

Kto tak powiedzial,ze Diesle w miescie nie sprawuja sie dobrze?Jezdzilem kiedys Dieslem,nie musisz tak mieszac lewarkiem bo ma taka elastycznosc ze Hej!Ja osobiscie po miescie wole jezdzic Dieslem! :P
PhantomASA1
Forumowicz VIP

25 Lut 2009, 12:43

PhantomASA1 napisał(a):Kto tak powiedzial,ze Diesle w miescie nie sprawuja sie dobrze?Jezdzilem kiedys Dieslem,nie musisz tak mieszac lewarkiem bo ma taka elastycznosc ze Hej!Ja osobiscie po miescie wole jezdzic Dieslem! :P

Nie chodzi o to, że diesel w mieście jest bee, tylko ta generacja od Hondy w dieslu jest na Isuzu i dlatego jest bee ;)
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

25 Lut 2009, 14:39

Przepraszam, w tej Hondzie jest silnik Isuzu?!Gdyby silniki Isuzu byly zle to Opel nie ladowalby ich do Astry ,te Astry to bylo cos wlasnie dzieki tym silnikom,Honda napewno nie brałaby [...].Isuzu?To jest egzotyka ale nie dla mnie,bo mialem do czynienia z silnikiem Diesla tej firmy, szwagier mial te Astre z silnikiem ISUZU,nigdy nie mial problemow a samochod byl stary, bylem ciekaw czyj silnik jest w tym samochodzie teraz wiem juz dlaczego te Hondy slyna z dopracowanych silnikow wszystkich, czyli swoich benzynowych i tego Diesla Isuzu! :wink: Ja bym sie nie bal tego silnika napewno. :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

25 Lut 2009, 18:55

hmm jak widze opinie o tych silnikach diesla sa rozne...ale wrocilam wlasnie z ogladania jednego auta w dieslu we Wroclawiu, bardzo zadbane niemal bez zarzuty i wlasciciel sprawil dobre wrazenie. Jest mozliwosc negocjacji. Jaka kwota waszym zdaniem bylaby ok za to auto. czy 21 tys jest rozsadne?

agatanatalia
Nowicjusz

25 Lut 2009, 19:26

Jeszcze dokladnie rok temu te bryczki z 2001r cenily sie od 24 tysiakow.Na mnie samochod zrobil pozytywne wrazenie ,wlasciciel tez ,sadze po tym co zostalo wymienione,tak nie postepuje niedbaluch,mam szczegolnie na mysli te tarcze hamulcowe,coz dodac! :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

25 Lut 2009, 19:36

tylko tych koni mechanicznych strasznie duzo-124!!! czy ktos zna moze opinie o tym modelu silnika o takiej mocy?
agatanatalia
Nowicjusz

25 Lut 2009, 20:32

Nic mi nie wiadomo o 124 koniach w silniku 1.7 natomiast o 100 tak!Chyba,że po chiptuningu,musisz temu panu zadac pytanie,zawsze mozna zlikwidowac ten przyrost mocy to tylko elektroniczny manewr ,nic wiecej!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

25 Lut 2009, 21:26

Normalna cena za takie auto. Benzyna z 2001roku kosztuje w ok. 20-22tys (zadbana). Zatem cena 25tys za 2002 rok w dieslu jest ok. Ja za swoją 1.6 benzyna 2004 wziąłem 30tys, ale to sprzedawałem po znajomości bo normalnie byłoby drożej :)

Co do diesli 1.7 to wcale one nie są udane, a już szczególnie w Hondzie. Sypie się strasznie osprzęt silnika.
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

25 Lut 2009, 22:24

Ja nigdy nigdzie nie wyczytalem nic zlego na temat tego silnika i tego samochodu,gdyby tak bylo nie otrzymalby prawie 6 gwiazdek!Nie no w zyciu,tyle miewaja tylko najlepsze samochody,najbardziej udane!Na temat tych samochodow czytałem gdzies w fachowej literaturze z ocena mechanikow z tego zrodla tez wiem by nie kupowac Mitsubishi z silnikami GDI!Gdybym przeczytał gdzies ,że sypie sie osprzet nie chwalilbym tego modelu,ktory jest wyjatkowo udanym samochodem,ba!Nigdy nie slyszalem nic zlego na temat jakiejkolwiek Hondy!Kolego skad masz takie informacje?Sprawdze to napewno u zrodla bo mnie ta opinia zaskoczyles!
PhantomASA1
Forumowicz VIP