Honda civic VIII 1.8 / Type R

28 Paź 2018, 22:07

Witam, zastanawiam sie nad kupnem nowego auta, wybór padł na honde civic z silnikiem benzynowym, przebiegi jakie robie to około 15 tyś miesięcznie stąd zdecydowałem się na PB.
Chciałbym zapytać na co zwrócić uwagę podczas oględzin tego auta.
Silniki jakie mnie interesują to 1.8 V-Tec.
Cena jaką planuje przeznaczyć na auto to 25-30 tysięcy złotych.
Na aukcjach widziałem też dużo wersji Type-R w kwotach od 25-30 tyś z roczników 2007r, chciałbym zapytać czy to jest odpowiednia cena za ta wersje? Oraz jak wyglądała by eksploatacja oraz jakie sa problemy tej usportowionej wersji.

Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie.
matys0695
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 09 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Vectra C
Silnik: 2.0 DTI 101KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

28 Paź 2018, 22:14

Type R za 30tys jakos mi sie nie widzi, mysle ze auto w takim budzecie moze byc juz dosc mocno wyeksploatowane, nikt tym po bułki nie jezdzil.

Cywilnych wersji nie proponuje szukac w dolnych granicach budzetu a takie usportowione wersje tym bardziej.

Niemniej jednak zwykła 1.8 też da Ci frajde z jazdy jesli lubisz taka charakterystyke silnika
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

28 Paź 2018, 23:43

Zwykłego typera ufo spokojnie moźna wyrwać za około 30k ja miesiąc temu sprzedałem za 32k wersje plus z 100km.przebiegu. ogólnie auto fajne chociaż szybciej wygląda niż jedzie, mało pali jak na możliwości i dobrze się prowadzi.... Problemu w znalezieniu godnej sztuki upatrywałbym w kliencie docelowym oraz w zadaniach które ma to auto relizować czyli zapiralanka.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

29 Paź 2018, 08:26

Type R trzeba się oszukać i będzie to początek produkcji z większą ilością bolączek.
Zwykłe 1.8 będzie po liftingu i będzie odstawać w trasie ale w mieście nie zauważysz i tak większej różnicy poza wyglądem wnętrza i podświetlenia.
Osobiście jako hothatcha szukałbym czegoś z turbo ale prowadzeniem Civic TypeR to czołówka.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

29 Paź 2018, 15:32

Ja mocno śledzę temat civica type-r 2 wersji 200KM
Na zagranicznych ogłoszeniach one są w cenach 7000-8000 Euro jeżeli chodzi o Skandynawię. I jeżeli chodzi o takie auto z rocznika ok. 2008, i przebieg ok. 100 000 -150 000 km
Także już w zakupie takie auto kosztuje powyżej 30 000zł , do tego doliczyć koszt transportu, opłaty, i prowizję zrobi się grubo powyżej 30 000zł,
A te ogłoszenia znikają naprawdę szybko
Mowa o samochodach dobrych, bezwypadkowych.
oczywiście po sprowadzeniu zrobisz podstawowy serwis, ubezpieczenie, no i musisz mieć 40 000zł na koncie na takie auto, i takie ceny można w PL spotkać także, a jeżeli myślisz że 25-30 wystarczy to jesteś w błędzie.
Tyle ode mnie.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

29 Paź 2018, 15:49

A w polsce wystarczy ze ktos zobaczy strupka za 2/3 sredniej wartosci i juz cena ustalona i polecane na forum.

Jak szukałem pierwszego auta to civica 1.8 rozpatrywałem w budżecie do ok 27tyś, przy szukaniu hothatcha type r był wlaśnie w budżecie powyżej 40tyś
Raziel11
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak wybrać akumulator dla samochodu?
    Nic nie trwa wiecznie, zwłaszcza żywot akumulatora samochodowego. Jego zużywanie się w wyniku eksploatacji to naturalny proces. Przychodzi moment, kiedy trzeba dokonać wyboru i wymienić bezużyteczny akumulator na nowy. Na ...

29 Paź 2018, 16:56

Andrewb i raziel przestańce pierniczyć głupoty...bo sprowadzam auta nietypowe z ch i te wasze wyliczanki co ile kosztuje to sobie możecie w buty włożyć. Hanka civic typer plus kupiłem ją z uszkodzonym imobilajzerem (raz paliła raz nie) a do tego była do zrobienia uszcz.pod głowicą koszt w ch to około 2,5-3k.chf i to u ich niejszych mechaników czyli syfiarzy. Do tego sprzedający bierze na siebie rękojmie która jest rygorystycznie przestrzegana. Więc sami sobie odpowiedźcie co byście zrobili na miejscu właściela tego auta jak całe jest warte 6k.chf. Albo nissan 350z z padniętym rozrządem. Miałem wstępną wycenę napraw na prawie 4k.chf. a auto było warte 7chf. Albo yaris turbo z padniętą turbiną wycena w aso tojki to 8k.chf.!!!!auto warte 5k.chf.i dalej problem z rękojmią. I tak mogę Wam wymieniać i wymieniać...i ma sam koniec skasowanie błędów kompa w 350z 430chf!!!!
Do tego opiszę Wam syt w pl. Moje ufo typr było wystawione za 37 finalnie zeszło do 33 i zadzwonił pierwszy tel. Co ciekawe netowe idealne kupce non stop walili gruszkę po wersja plus, bo woększ hebel bo wydech i co ? I nic. Zainteresowanie zerowe. Więc ile miałem czekać? Mam teraz w idealnym stanie yarisa turbo i telefonów 0,0 a jest przeserwisowane i to tak z górką.
I niestety w pl przez tych pierniczących o zakładkach o wypadkowości idealistów jest jak jest czyli chcesz uczciwie coś zrobić to się nie da. Dlatego przez takich filozofów mamy zwalony rynek do bólu. Tacy ludzie jak ja niestety odbijają ze sprowadzania aut bo jestem uczciwy i nie mam ochoty oszukiwać tym bardziej że bardzo dużo samochodów sprzedanych jest serwisowanych za moim pośrednictwem więc nie znikam. No ale jak podstawowe problem dzwoniących albo piszących smsy to co było lakierowane to sorki niech dalej sobie szukają idealnych tajperów ale w fabryce.

P.s.

Wymiana kompresora bemani w aucie wartym 12k.chf.w ch w ichniejszej aso kosztuje ... jedyne 6k.chf. i co ciekawe założyli ten kompresor tylko podpieli źle przewody olejowe i kompresorek rozsypał się. A w pl nowy kompresor (nowy tzn.nowy) kosztuje...10k z montażem i poprawkami. Czyli około 2,5k.chf wprzeliczeniu z plnów.
szybki
Moderator - Tuning

29 Paź 2018, 17:22

Wiesz szybki...gdybys nie miał trupów/wynalazków to pewnie by się bardzo szybko sprzedały. A tak jest płacz na zepsuty rynek i oderwanych od rzeczywistości kupujących. Ludzie No gdzie yaris turbo w Europie przecież to jest Ewenement...350z stare dużo pali nie jedzie i drogie. Golfa kup to może zarobisz.
Dla przykładu sprzedałem w211 3.2cdi za 45k pln w ciągu 2dni i to 2003rok 8) ale to był bardzo ladny egzemplarz w oryginalnym lakierze z niskim przebiegiem. Teraz sobie szukam e60 3.0d i kupię wystarczający egzemplarz za 25k trochę przy nim porobie trochę nim pojeżdżę i sprzedam za 35k :happy: najważniejsze żeby samochód miał oryginalny lakier i niski przebieg inaczej to trup który w naszym klimacie zaraz zgnije.
959rn
Początkujący

Auto: Dieselek

29 Paź 2018, 17:55

Ale co Ty porownujesz auta po takich naprawach...zeby ktos to kupil to cena musi byc niższa.

Upg niby nic wielkiego ale zastanawialbym sie jak to auto bylo eksploatowane
Raziel11
Stały forumowicz

29 Paź 2018, 18:40

Raziel ale to są g...o nie naprawy w polskich realiach. Ceny napraw w ch pomnóż x4 jeżeli chodzi o robotę a części używanych nie ma. Tam nie ma takiego czegoś jak podmianki, zamianki itp. Na wszystko musisz mieć papier i homologacje. Do tego masz jeszcze rękojmie której boją się nawet Ci co dbali o auta... Nie będę wklejał zdjęć faktur ale mam np.zestaw serwisowy od 0km do 200k.km.na kwotę 21k.eur. i ani jednej naprawy. Więc teraz pomyśl głową szwajcara który zarabia 25k.pln.czy wolałbyś dusić się z autem i jego sprzedażą z ewentualnymi kosztami rękojmi czy wolałbyś puścić ciabatemu taniej ?

Raziel i tu nie ma co filozofować nad uszczelką bo wystarczy że jakiś młot w serwisie źle dokręcił korek chłodnicy i temat pozamiatany.
Pamiętajcie serwis pedantyczny w ch jest mitem. Tam się albo wyminia i to kiepsko albo sprzedaje auto. A biorąc pod uwagę aspekty prawne czyli rękojmie oraz zarobki to nikt nie płacze sprzedając ruskowi pięknego złoma.
I nie chce mi się zamieszczać zdjęć co np.mi wczoraj zjechało bo i tak byście nie uwieżyli że tak można. I nie chodzi że coś jest trupem ale jeżeli w zakł.blacharskim wgniotę ma masce wypycha się otwierając jej ranty jak konserwę no to o czym to świadczy.
Jeden z moich lexów 2002r.który sprzedawałem przez aso lexa w Wawie był max pedantyczny i co ciekawe głupki w ch popłynęł ze zwykłą wymianą rozrządu co mój mechanik ogarną w 2g. A co zrobili ukręcili śrubę napinacza paska rozrządu. Nie będę Ci mówił kwot ale za auto sprzedane z kontrolą aso wziąłem taniej niż na allegro są śmietniki powypadkowe. A nawet sprawdzali ciśnienie sprysków ksenonów. Albo kupiłem lexusa is300 po...polerce dachu mocno zwalonej czyli przypalonym lakierze.... :D I gdyby w pl byli normalni kupujący to można by sprowadzać super auta tylko niestety jak mam użerać się z filozofami od bezwypadkowości, odcieni to mam temat gdzieś. Albo biorą auta moi znajomi których już na tyle dużo nawróciłem że teraz mogę dorabiać serwisem albo nikt czyli autko czeka. Yarisa sprzedaje tylko dla tego na zewnątrz bo mam podwórko za małe :D

959 bmw nie biorę bo grupa dcelowa tego auta w większości to takie dzwony jak Ty. Więc bmw diesel +serwis badziewny+ klyenty takie jak ty i potrzeba psychiatryka żeby podołać.

P.s

I jeszcze raziel zapytam po jakich naprawach twierdzisz że auto ma być tańsze ? Przecież są tozwykłe naprawy mechaniczne.
szybki
Moderator - Tuning

29 Paź 2018, 21:34

Spójrz prawdzie w oczy ze bmk i mercedesy sprzedają się z dnia na dzień a wynalazki kwitną i pozostaje tobie się bezsilnie żalić na forum
959rn
Początkujący

Auto: Dieselek

29 Paź 2018, 21:46

959 :happy:
Jeszcze dodam i Ty myślisz że jesteśmy z kolegami takie głupki i nie spróboaliśmy :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

29 Paź 2018, 21:50

Tia jasne... To prestiżowe Audi TDI u mnie w mieście stoi już od czerwca tj. przed tym jak wystawiłem swojego.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
a to BMW od zimy:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

29 Paź 2018, 21:53

Dobra panowie wystarczy tego offtopu, podejrzewam że autora guzik obchodzą wasze opowieści kto co za ile kupił i ile na tym zarobił!!!
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Paź 2018, 22:01

Pierwszy raz muszę się zgodzić z Kao... A teraz idę się skulić w kąt i płakać, bo nie wierzę że ten dzień nadszedł :oops:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007