Honda CIVIC VIII- brak płynu chłodniczego w zbiorniczku wyrównawczym.

22 Paź 2019, 08:06

Witam!

Wczoraj pierwszy raz od chyba roku sprawdziłem poziom płynu chłodniczego. Był pusty. Zalałem do ok. poziomu max. Po dniu eksploatacji nie widać znaczących zmian jego poziomu. Czy może być to spowodowane, jakąś awarią, która wynikneła z RAŻĄCEGO ZANIEDBANIA, czy poprostu nie mam się czym martwić.

W tej kwestii prosze o odpowiedz.

Dodam tylko, że podczas użytkowania samochodu nie ma żadnego problemu wynikającego z przegrzania. Termostat pokazuje wartość ok. 1/3 skali, patrząc od wartości minimalnej, a "wiatrak" załącza się jedynie podczas jazdy na klimie. Tak że nie ma zewnętrznych objaw nieprawidłowego działania.

Umówiłem się na " wymianę" płynu, żeby sprawdzić, czy i ile płynu pozostało w chłodnicy.
Pi3Quaq
Obserwowany

22 Paź 2019, 10:18

Pi3Quaq napisał(a):Wczoraj pierwszy raz od chyba roku sprawdziłem poziom płynu chłodniczego. Był pusty. Zalałem do ok. poziomu max. Po dniu eksploatacji nie widać znaczących zmian jego poziomu. Czy może być to spowodowane
Najpewniej z tego że płynu było dużo mniej poniżej min. Jak wlałeś na zimnym silniku na maksa to układ działa tak że jak silnik rozgrzewa się to płyn częściowo zwiększa swoją objętość i jak silnik ponownie stygnie to zasysa go ze zbiorniczka do układu. Jeżeli było mało tak jak u ciebie to tak się stało że zbiorniczek ponownie jest pusty.
Powinieneś teraz ponownie dolać płynu do zbiorniczka rozgrzać silnik i obserwować jak będzie stygł ile tego płynu zostanie zassane. Jak spadnie na min to dolewasz aż silnik wystygnie. Później ponownie sprawdzasz rozgrzewając i następnie czekając aż silnik wystygnie. W pewnym momencie ilość płynu powinna się unormować.

Warto dokładnie przyjrzeć się czy nie ma gdzieś jakiś śladów wycieku. Płyn powinno się co jakiś czas kontrolować ale nie powinno go zbyt dużo ubywać bo to może świadczyć o jakimś problemie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus RC
    Rodzina sportowych samochodów Lexusa wkrótce powiększy się o nowe auto z otwartym dachem, czyli długo wyczekiwany model LC w wersji Convertible. A co z mniejszym Lexusem RC? W 2014 roku japońska marka zaprezentowała ...
    (nie)Wiadome zmiany w branży motoryzacyjnej
    Cenowa karuzela w branży motoryzacyjnej dopiero się rozkręca. Zmiany w mandatach czy cenach samochodów to nie wszystko. Modyfikacje czekają kierowców również w zakresie cen OC. Przeciętny koszt ubezpieczenia ...