Honda Civic VIII czy CR-Z?

21 Sty 2015, 09:34

Hej!
Chcę sobie kupić auto, oczywiście używane:
- bezwypadkowe,
- manual,
- raczej benzyniak
- przebieg do 80K (im mniej tym lepiej)
- okolice 30 000zł

Wybór padł na Hondę. I tutaj zastanawiam się miedzy dwoma modelami:
- Civic VIII 2-Door Type S, 1.8 i-VTEC 140 KM
- CR-Z, nie mam pojęcia która wersja silnika

Ogólnie kolega miał Takiego Civic, tylko 4D i bardzo sobie chwalił jeżeli chodzi o bezawaryjność, sam nim jeździłem i był spoko, jedyna wada, to że jemu w mieście palił 9-10L...
Myślę jeszcze o CR-Z, ponieważ niby mniej pali o te 2L w mieście, ładniejsze wnętrze. Moje obawy to czy ta hybryda jest awaryjna czy nie, ponieważ Civic to sprawdzona konstrukcja, a CR-Z to taka innowacja jak dla mnie.
Ktoś ma jakieś przymyślenia na ten temat?

Pozdrawiam
3fF
Nowicjusz

21 Sty 2015, 10:07

3fF napisał(a):- przebieg do 80K (im mniej tym lepiej)

A czemu tak? Ja w swoim Civiku mam 163 tys. km przebiegu i jakoś nic się nie rozpada, silnik pięknie wkręca się na obroty, suchutki, nie bierze oleju, trzyma moc...Patrz na stan, a nie przebieg.
Za 30 tys. zł będzie maksymalnie rocznik 2007 (chyba, że szukasz naprawionego po kosztach rozbitka - wtedy oczywiście można znaleźć coś młodszego, tylko pytanie czy warto...), a raczej mało kto kupuje nowe auto segmentu C, żeby robić nim 10 tys. km rocznie...Pamiętaj - dużo bardziej szkodliwe dla silnika są krótkie odcinki w mieście niż regularna jazda ze stałymi prędkościami w dalekich trasach.

3fF napisał(a):jemu w mieście palił 9-10L...

Widocznie bardzo lubił wysokie obroty i rzadko wrzucał 3 -4 bieg :D Można osiągnąć w mieście dużo niższe spalanie jeżdżąc z głową. Jeździłem wieloma samochodami, także z segmentu B i jeśli chodzi o auta benzynowe nie miałem ekonomiczniejszego auta niż Civic.

Ogólnie z tych dwóch brałbym Civika 1.8, bo tak jak piszesz - to sprawdzona konstrukcja.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

21 Sty 2015, 11:43

A czemu tak? Ja w swoim Civiku mam 163 tys. km przebiegu i jakoś nic się nie rozpada, silnik pięknie wkręca się na obroty, suchutki, nie bierze oleju, trzyma moc...Patrz na stan, a nie przebieg.
Za 30 tys. zł będzie maksymalnie rocznik 2007 (chyba, że szukasz naprawionego po kosztach rozbitka - wtedy oczywiście można znaleźć coś młodszego, tylko pytanie czy warto...), a raczej mało kto kupuje nowe auto segmentu C, żeby robić nim 10 tys. km rocznie...Pamiętaj - dużo bardziej szkodliwe dla silnika są krótkie odcinki w mieście niż regularna jazda ze stałymi prędkościami w dalekich trasach.

Czytaj więcej honda-civic-viii-czy-cr-z-vt81667.htm#p504702#ixzz3PRx2kEhA

Rozumiem, że auto o niskim przebiegu wcale nie oznacza, że będzie w dobrym stanie, ale często środek jest mniej zużyty i w ten sposób można minimalizować trochę ryzyko i straty ewentualne.
Mówisz, że 30k to mało z takiego civica?
W moim wykonaniu to będzie samochód do jazdy po mieście (praca/zakupy/dojazdy w jakieś miejsca, itd.) Bardzo rzadko trasa.

Widocznie bardzo lubił wysokie obroty i rzadko wrzucał 3 -4 bieg :D Można osiągnąć w mieście dużo niższe spalanie jeżdżąc z głową. Jeździłem wieloma samochodami, także z segmentu B i jeśli chodzi o auta benzynowe nie miałem ekonomiczniejszego auta niż Civic.

Ogólnie z tych dwóch brałbym Civika 1.8, bo tak jak piszesz - to sprawdzona konstrukcja.

Czytaj więcej honda-civic-viii-czy-cr-z-vt81667.htm#p504702#ixzz3PRx6Q8bq

Prawda, prawda, miał bardzo ciężką stopę i ogólnie auta nie oszczędzał a trzymało się świetnie.
:)
3fF
Nowicjusz

21 Sty 2015, 12:27

Jak chcesz taki przebieg w Twoim budżecie to albo zejdziesz na Grande Punto 1.4 albo dasz flachę Mirkowi i Ci zrobi jaki chcesz. :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

21 Sty 2015, 12:44

No spoko, wydawało mi się, że ok 30k to okej budżet na to auto, tymbardziej, że jest 2007-2011.
To jaki budżet powinien być aby kupić to auto w stanie jakim napisałem?
Minimalnie mnie dziwi to, skoro nowego można kupić od 60 a auto ~5 letnie za 40...

Honda CR-V mojego znajomego 2011 nowa z salonu przebieg 35k warta jest aktualnie 60k... (niebita)
3fF
Nowicjusz

21 Sty 2015, 14:07

3fF napisał(a):No spoko, wydawało mi się, że ok 30k to okej budżet na to auto

Przecież napisałem, że na roczniki 2006, 2007 budżet ok. Też uważam, że ceny Civików są zawyżone, ale rynek tak to właśnie ukształtował - tych aut jest mało i większość to sprowadzone z Niemiec rozbitki (te są tańsze, no ale...), więc dobre egzemplarze trzymają cenę. Jest jeden plus tej całej sytuacji - nie stracisz dużo przy odsprzedaży :wink: Sam szukałem swojego ponad pół roku temu i jak obejrzałem kilka egzemplarzy wystawionych poniżej 30 tys. zł to byłem załamany - większość miała usterki (marnie zatuszowane przez sprzedających, bo przez telefon było "Panie, lepszej igły Pan nie znajdziesz"), których usunięcie kosztowałoby tyle, że w sumie bardziej opłacało się sprowadzić w pełni sprawne auto z Niemiec na własną rękę (z pomocą znajomego).
W moim egzemplarzu trochę wytarty był (i dalej jest, bo nie chciało mi się nic z tym robić) jedynie srebrny lakier na gałce zmiany biegów i porysowany plastik przy stacyjce (od klucza), poza tym wszystko wyglądało bardzo ładnie. Ogólnie jakość wykończenia wnętrza w Civiku jest, szczerze mówiąc, taka sobie - powoli przecierają mi się boczki w drzwiach i podłokietnik (przyzwyczaiłem się do trzymania na nich łokci w czasie jazdy), co nieco mnie zaskakuje, bo w bardzo krytykowanej na tym forum m.in. za poziom wykończenia Audi A3 8L taka sytuacja nie miała miejsca.
Ale ogólnie to tak przyjemne w użytkowaniu auto, że na pewne rzeczy można przymknąć oko :)
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Urban Concept Spyder - samochód studyjny
    Samochód studyjny Audi Urban Concept Spyder, gwiazda Międzynarodowej Wystawy Motoryzacyjnej w 2011 r. we Frankfurcie, stanowi konkretną propozycję dla mobilności jutra. W swoich założeniach przeznaczony jest dla nowoczesnego ...
    Mazda CX-5 samochodem roku w Japonii
    Mazda CX-5 otrzymała tytuł Samochód Roku 2012-2013 w Japonii. 29 listopada br. Japoński Komitet Samochodu Roku ogłosił wyniki głosowania. CX-5 to pierwszy model Mazdy wyposażony w pełną gamę technologii SKYACTIV, w ...

21 Sty 2015, 18:31

3fF napisał(a):Minimalnie mnie dziwi to, skoro nowego można kupić od 60 a auto ~5 letnie za 40...

Civic bardzo dobrze trzyma cenę czego powodem jest bardzo duży popyt na ten samochód

łysy30 napisał(a):za poziom wykończenia Audi A3 8L taka sytuacja nie miała miejsca

pytanie czy było oryginalne :D ale fakt jest taki, że materiał był dobry tam gdzie go się wyciera ale niektóre plastiki to tandeta + ten nie wiadomo po co komu bezbarwny lakier na przyciskach :?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010