Honda Civic VIII czy Opel Astra J

11 Maj 2019, 21:03

Witam

Mam pytanie , tak jak w temacie. Który samochód okazał by się bardziej opłacalny , mniej awaryjny. Honda Civic VIII czy Opel Astra J. Poszukuję samochodu , kompakt , który będzie miał jakiś sportowy charakter , silnik z mocą co najmniej te 140km. Głównie jeżdżę po mieście natomiast trasy też się zdarzają. Słyszałem o tym , że Civic lubi gnić pod spodem. Proszę o pomoc , szukam auta do 30-32 tysięcy.
matibu
Nowicjusz

Zdjęcia: 4

11 Maj 2019, 22:34

Civic trzyma się drogi jak przyklejony, do tego sztywny układ kierowniczy i świetne prowadzenie / wyczucie, ale jak latasz w trasy to komfortu tam nie uświadczysz (coś za coś).
tomekdk

13 Maj 2019, 07:28

Z Astrą J jest taki problem...że jest ciężka. Z jakim silnikiem byś chciał taką Astrę?? Minimum to 1,4 T-140 KM i to w hatchbacku...Jeździłem taką kilka tysięcy km (służbowo). Przyspiesza jak 100-konny kompakt bez doładowania. Słabszych silników bym nie brał pod uwagę. Samo auto ogólnie jest dobre .Minusem są niezawygodne przednie fotele.
Osobiście wolałbym coś innego niż Astra czy Civic za 30k... :) :roll: Co nie jest albo takie ciężkie lub nie koroduje...
Megane III z 1,4 TCe-130KM (plus gaz do tego silnika- ma zwykły wtrysk MPI). :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco! Odłóż smartfon podczas jazdy
    Badania pokazują, że wykonywanie połączeń przez kierowcę trzymającego telefon/smartfon w dłoni podczas jazdy dwukrotnie zwiększa ryzyko wypadku. Z kolei czytanie i wysyłanie wiadomości zwiększa to ryzyko aż 6-krotnie(1). ...