Honda Civic VIII Type S od brata - czy warto?

02 Sie 2021, 23:28

Hej wszystkim,
brat chce sprzedać swoją Hondę Civic VIII Ufo Type S (3-drzwiowa) i zastanawiam się, czy nie kupić. Potrzebuję jednak Waszych rad co do słuszności tego zakupu i ceny. Byłoby to moje pierwsze auto (ale mam już jakieś doświadczenie na samochodach rodziców, prawko od 6 lat) i fajnie byłoby kupić coś ze sprawdzonego źródła, tym bardziej, że furka zawsze mi się podobała. Brat ma ją od 9 lat i nigdy nie było z nią problemów, praktycznie nic nie musiał wymieniać, robił ~10 k km rocznie.

Trochę o niej:
Diesel 2.2, wycięty DPF, 140 KM, rocznik 2008, 240 k przebiegu. Nie działa tempomat (podobno kwestia updatu komputera), górna linka do uchylania fotela kierowcy (na dole się otwiera), jest parę małych odprysków na karoserii, mały odprysk na szybie i przednie reflektory do polerki. Tylne tarcze + klocki i tylne opony niedługo będą do wymiany.
Do samochodu oczywiście opony zimowe na felgach stalowych.

Chciał wystawiać za 17 k i sprzedać za 16, ale jakbym kupował, to też zaoszczędziłbym mu czasu na pokazywanie Januszom i zastanawiam się do jakiej kwoty można by tutaj ew. zejść.

Myślicie, że to dobra cena? Czy ten zakup jest w ogóle słuszny, czy odpuścić?

Jeździłbym po mieście, kilka razy w tygodniu do pracy (9 km) oraz ~raz w miesiącu (lub częściej) 200 km do domu rodzinnego.
Nie potrzebuję jednak samochodu na gwałt, chciałbym go kupić przy okazji, bo na pewno w niedalekiej przyszłości i tak byłby mi potrzebny.
Rikonelli
Obserwowany

03 Sie 2021, 00:42

Widzisz, nigdy nic nie musiał zmieniać. Przebieg 240 tys, już niedługo może sie coś rozsypać, dwumas do wymiany, turbo, wtryski, zależy jak auto było użytkowane. Nie robisz dużych przebiegów, więc diesel nie wydaje się zupełnie uzasadniony w twoim przypadku.
Gość114260

03 Sie 2021, 08:42

Jeżeli zadajesz takie pytanie to nie warto. Znając historię pojazdu to albo bierzesz albo nie. I tak moim skromnym zdaniem od brata lepiej nie kupować i żyć w zgodzie, bo do kogo będziesz miał pretensje jak dwa dni po kupnie turbo klęknie, padnie wtrysk?
Molo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fiat 500 - samochód do miasta
    Włoska propozycja ma w 2019 roku ponad 13-procentowy udział w rynku. Od stycznia do kwietnia 2019 roku zarejestrowano 756 samochodów. Fiat 500 to odpowiedź na potrzeby osób poszukujących aut, które wyróżniają ...