Honda civic - Warto kupić?

14 Gru 2013, 11:29

Witam.
przymierzam się do kupienia samochodu. Moim wyborem jest honda civic VIII gen. (UFO). Warto wydać na taki samochód 25 tys. czy w tej cenie mogę się spodziewać złomu?
JacoB
Nowicjusz

Miejscowość: kołobrzeg
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Obecnie brak
1

14 Gru 2013, 11:43

samochód wart uwagi
pisałem to juz kilka razy - jakiegoś malowanego elementu się nie bój bo to rzecz normalna to nie będzie nowe auto

SPRAWDŹ BEZWYPADKOWOŚĆ samochodu w 1 kolejności by geometria nie była przestawiona czy nie był spawany itp

w drugiej kolejności martw się przebiegiem i wyposażeniem - silnik skrzynie NAPRAWISZ raz taniej raz drożej to jest loteria bo tego nie sprawdzisz ale JESTEŚ W STANIE NAPRAWIĆ CZĘŚCI MECHANICZNE

BUDY NIE NAPRAWISZ!
Piszę Ci to jako handlarz. Kupno auta to jest loteria i wbrew wszystkiemu dla większości handlarzy też to jest loteria. Kupują bez czujnika i nie wiedzą czy auto było malowane. Lub kupują WALONE bite przystanki gdzie wiedzą na czym stoją - najczęściej auto z małym oryginalnym przebiegiem.

Lub kupują auto NIEUSZKODZONE lecz z padniętym motorem lub skrzynią gdzie było to naprawione tanim kosztem.

NIKT W NIEMCZECH NIE SPRZEDA CI SUPER SPRAWNEGO NOWEGO AUTA za 5.000 euro ja się z czym takim nie spotkałem

ja osobiście wolę kupić auto po naprawdę niegroźnej kolizji/najechaniu/przetarciu wrócić tym autem na kołach do domu z małym przebiegiem u nas je naprawić i sprzedać albo kupuje normalny klient (takich jest mało) albo jest jakiś pajac NIE UKRYWAJMY pajac co wierzy w garbate aniołki i szuka IDEALNEGO SAMOCHODU za małe pieniążki.

Wtedy kupują wypadki/przystanki itp a później płaczą zostałem oszukany...

KUPUJ Z GŁOWĄ i jeśli ktoś ci pokaże zdjęcia co było robione przy aucie to znaczy że nie boi się tego co robił - tak też tutaj piszę o sobie.

podsumowując tak jak pisałem sprawdź by auto było BEZWYPADKOWE - drobna przygoda nie przekreśla auta bo komu się ona nie zdarzyła w życiu? To nie są nowe samochody...
valia
Początkujący
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: FORD FOCUS mkII
Silnik: 1.6tdci
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005
1

14 Gru 2013, 11:52

dam ci jeszcze jedną ciekawostkę...

szwagier się uparł na:
-młode auto min. 2010r
-mocny silnik
-bogata opcja
-w miarę mały przebieg
-budżet 40.000zł

trafił na handlarza co oferował seata altea, seata altea XL lecz on chciał coś kompaktowego handlarz pokazywał mu zdjęcia tych seatów były niegroźnie uszkodzone lecz miał też OPLA ASTRE J z rocznika 2011 z silnikiem 2.0 diesel 150km chyba przebieg 100 tys. lecz nie miał zdjęć mówił tylko tak był malowany tutaj tutaj i tutaj lekko dostał lampa wymieniona.

Szwagier uwierzył pojechał na stację diagnostyczną SAMEMU bez handlarza auto sprawne w super stanie.

OKAZAŁO SIĘ PO CZASIE że w miarę nowym aucie zerwane poduszki pod skrzynią biegów pojechał do serwisu PEUGEOTA sprawdzić auto okazało się że nawet słupki były malowane za drzwiami m.in SŁUPEK A samochód to był samolot/dzwon/przystanek kto wie czy airbagi nie były strzelone i nowa konsola nie była wsadzona (moim zdaniem na pewno).

Szczęście że zostawił auto w rozliczeniu za NOWE Z SALONU... taka historyjka.

TAKŻE KUPUJ Z GŁOWĄ by auto było nie bite...
valia
Początkujący
Awatar użytkownika

2

14 Gru 2013, 13:34

Warto szukac z silnikiem 1.8 benzynowym. Nie napalać się na młode roczniki tylko szukać auta w jak najlepszym stanie. Okazje zazwyczaj drożej wychodza...
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
0

17 Gru 2013, 15:06

Ludzie różne historie potrafią wcisnąć,wiec trzeba bardzo uważać... Zawsze warto udać się na wizytę do ASO lub na diagnostykę w celu sprawdzenia przeglądu,to nic trudnego a na pewno wykaże ewentualne wady jeżeli planujemy go kupić.
SklepMartec
Początkujący

Auto: Audi a3
Silnik: 1.9 140KM
0

17 Gru 2013, 18:10

SklepMartec napisał(a):sprawdzenia przeglądu

Jak się sprawdza przegląd? :D

Co do Hondy to nie warto.
To prawda że moje poglądy są oryginalne, ludzie mi tego zazdroszczą bo też by tak chcieli, ale nie potrafią, więc działa u nich zasada negacji. Nie potrafią czegoś zrozumieć więc to odrzucają.
mih
Początkujący

Auto: BMW ///MPOWER ///M3
Silnik: 1.8 90KM
Paliwo: Inne
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie bój się parkować tyłem - to proste!
    Wąskie miejsca postojowe na parkingach podziemnych, na przykład pod biurowcami czy galeriami handlowymi, to dla wielu kierowców prawdziwe wyzwanie. W takich przestrzeniach najlepiej parkować tyłem – ten manewr ...
    Sposoby na zmniejszenie kosztów ubezpieczenia samochodu
    Niestety koszty ubezpieczenia samochodu wciąż rosną. Zindywidualizowany sposób liczenia składki oraz zwiększające się sumy wypłaconych odszkodowań dają się we znaki właścicielom samochodów, nawet tym bezszkodowym. ...

19 Gru 2013, 20:53

To co możecie mi polecić w tej cenie i mniej - więcej takiej wielkości jak civic?
JacoB
Nowicjusz

Miejscowość: kołobrzeg
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Obecnie brak
0

19 Gru 2013, 21:02

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

19 Gru 2013, 21:18

nie będę oryginalny może coś takiego alternatywą dla UFO ??? Civic o niebo lepiej wygląda... Nie znam tych aut podaje tak dla przykładu.

mazda 3 [link do oferty na Allegro wygasł]
SUV kia sportage [link do oferty na Allegro wygasł]
leon 2 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
FIAT BRAVO [link do oferty na Allegro wygasł]
bmw 1 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
valia
Początkujący
Awatar użytkownika

1

19 Gru 2013, 21:38

Co byś powiedział na Imprezę? Wersje wolnossące nie przysparzają problemów podczas eksploatacji, a samochód wyróżnia się permanentnym, symetrycznym napędem na 4 koła gwarantującym pewne prowadzenie się w każdy warunkach atmosferycznych co przekłada się na bezpieczeństwo. I zimą swobodnie ruszasz bez większego problemu, a kierowcy w samochodach 2WD stoją w miejscu mieląc ośką, szczególnie przy nachyleniu terenu :ok:
Silniki 1,6l bądź 2,0l.
KonradMB
Aktywny

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Subaru
Silnik: H6
Typ: Sedan/Limuzyna
2

19 Gru 2013, 22:00

Może któreś z tych aut przypadnie Ci do gustu? :naughty:
[link do oferty na Allegro wygasł]
To prawda że moje poglądy są oryginalne, ludzie mi tego zazdroszczą bo też by tak chcieli, ale nie potrafią, więc działa u nich zasada negacji. Nie potrafią czegoś zrozumieć więc to odrzucają.
mih
Początkujący

Auto: BMW ///MPOWER ///M3
Silnik: 1.8 90KM
Paliwo: Inne
1

19 Gru 2013, 22:13

Focus 2, Astra H, Auris, BMW serii 1
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0

20 Lut 2014, 13:56

valia napisał(a):nie będę oryginalny może coś takiego alternatywą dla UFO ??? Civic o niebo lepiej wygląda... Nie znam tych aut podaje tak dla przykładu.

Alternatywą dla Civic tak zwanej "UFO" albo "żółw" może być jej starsza generacja. Wcześniejsza generacja cechuje się tylnym niezależnym zawieszeniem. Co daje bardzo wielką frajdę z jazdy przy czym spalanie nie jest duże.
mcscriba
Obserwowany

Prawo jazdy: 08 04 2008
Przebieg/rok: 46tys. km
Auto: Civic
Silnik: 1.6 vtec
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000
0

20 Lut 2014, 14:02