Honda Concerto 1.5 90 KM 92 r. wskaźnik gazu

14 Lis 2008, 00:44

Zatankowałem gazu do pełna (ponad 30l), przejechałem ok. 150 km (czyli pół baku jeszcze mam) i zauważyłem że od czasu kiedy przejechałem ok.140 km, podczas chociażby ruszania ze świateł, na wskaźniku gazu świecą mi się obie diody naraz (czerwona i zielona). Sytuacja się powtarza również w trasie kiedy przygazowuje, a kiedy przestaję gazować czerwona lampa gaśnie.

Moje pytanie brzmi, czy ta sytuacja (2 diody świecące naraz) oznacza, że autko bierze mi w tym samym momencie bene i gaz, a może tylko bene?
Niepokoi mnie ten fakt, bo nie wiem czy to normalka.
Być może to kwestia nierozgrzanego silnika, ale wcześniej świeżo po tankowaniu gazu świeciła się tylko zielona lampka wskaźnika.
Co do stanu benzyny, to jest trochę ponad rezerwą, więc przypuszczam że to nie ma wpływu na świecące obie diody.

PS. inst. gazowa nie jest sekwencyjna, a samo autko mam od 3 tyg.

Z góry dzięki za pomoc.
Honda Concerto 1.5 90KM
tomajhh
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

06 Maj 2009, 12:07

Ja mam to samo. To znaczy na pełnej butli (30L gazu) przejadę ok. 370km. I gdy mam już przejechane tak 270-280km to zaczyna palić mi się nad zieloną diodą czerwona. Pomyślałem że to dioda od rezerwy gazu.
Maki
Początkujący

Miejscowość: z daleka

06 Maj 2009, 21:41

Bo wszystko wskazuje na to że jest to rioda rezerwy, która zaświeca się gdy porusza się pływak.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volvo V40 R-Design - sportowa odmiana nowego modelu
    Na targach motoryzacyjnych w Paryżu po raz pierwszy zostanie zaprezentowana sportowa odmiana nowego modelu Volvo V40 - R-Design. Auto ze zmienionym zawieszeniem i topowym silnikiem T5 o mocy 254 KM, będzie rywalizować ze ...
    Eliminujmy pijków za kierownicą
    Apeluję do wszystkich - nie pozwalajmy komuś, kto wypił alkohol wsiadać za kierownicę - nawet jak jest to nasz najlepszy znajomy, kóry wypił kilka piw na imprezie i postanowił pojechac do domu. Od tego są taryfy. A jak wiemy, ...