Honda CR-V - planowanie zakupu?

17 Sie 2015, 18:49

Na tę chwilę wożę się starą poczciwą już Cordobą I i daje radę aczkolwiek już zaczyna pokazywać swoje oznaki starości. Mam bardzo sporą szansę kupić hondę cr-v 99 rocznik benzyna + LPG z przebiegiem nieco ponad 145 tys po okazyjnej cenie. Samochód jest od wujka który jest drugim właścicielem, historia pojazdu znana(kiedyś była lekka stłuczka przy przednim błotniku ale bardzo solidnie wykonana, nie widać śladu). Nie zdołałem się zapytać jaka to wersja silnikowa lepszy czy gorsza ale to różnica parunastu KM(w porównaniu do Cordi to prawie 2x tyle heh).
Samochód nigdy nie był przeciążany(katowany) po stromych górkach aczkolwiek jeździł po drogach górzystych(błoto, skały) w lekkich nierównościah(jak to góry). Honda byłaby użytkowana w mieście jako środek dojazdu do pracy(20km tam i z powrotem) + co miesiąc na wypady w dalsze trasy tj. 200km w jedną stronę właśnie w góry.

Chciałbym się więc dowiedzieć, czy jest sens w ogóle kupować ten samochód, czy nie będę mu szkodził skoro przez cały miesiąc będzie użytkowany na krótkie odcinki dom-praca-dom + ew. jakieś dojazdy do sklepów itp. Czy rodzina 5 osoba spokojnie może nim hulać? Jakie są koszta eksploatacyjne tego samochodu?

Nigdy nie miałem styczności z Hondą dlatego liczę na waszą pomoc.
TaTaRaK
Początkujący

Prawo jazdy: 01 04 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.6 75 KM/55 KW
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

17 Sie 2015, 21:17

Jak pewne auto to warto ;) Wersja silnikowa była tylko jedna :D
Koszty eksploatacji są wyższe niż zwykłego kompaktu, bo jest wyższe spalanie, droższe opony itp
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010