Co wybrać? Każdy z powyższych przytacza inne argumenty. Jedne oparte na merytorycznych przesłankach, inne na mitach. Ja sam też pewnie byłbym nieobiektywny gdybym miał się po którejkolwiek stronie opowiedzieć. Jedyne co Ci Chris1995 mogę poradzić, to byś sam porównał te samochody. Można to zrobić za pomocą porównywarki firmy Jato, oni zbierają dane bezpośrednio od wszystkich koncernów samochodowych, więc na pewno mają aktualne i wiarygodne dane. Znalazłem wejście na nią ze strony Subaru, ale podobno ze stron innych firm motoryzacyjnych też można na nią wejść, słyszałem między innymi o Hyundaiu. Bardzo fajny system, pozwala porównywać auta na różne sposoby, jak choćby porównując ich dane, wyposażenie standardowe, bądź dodatkowe.
Zalety interesujących Cię samochodów możesz zobaczyć pod linkiem:
lub tym (w druga stronę):
czy porównując wyposażenie standardowe i
dane techniczne, jak w tym przypadku
Choć jak to w życiu bywa, ideałów nie ma. Z tego co zauważyłem, to Jato pominęło układ samopoziomowania nadwozia, w który wyposażony jest Forester.
Za Subaru przemawia też jego stały napęd wszystkich kół, którego zalety i wpływ na bezpieczeństwo są bezdyskusyjne. I to nie tylko przy aurze takiej jaką mamy obecnie za oknami, ale w każdych warunkach drogowych. Taki napęd, to bezpieczniejsza jazda nie tylko po śniegu i lodzie, ale również latem po mokrym asfalcie, to również łatwiejsze pokonywanie wszechobecnych na naszych drogach kolein.
Co ciekawe amerykanie (Ubezpieczeniowy Instytut Bezpieczeństwa Drogowego) uznali Forestera za najbezpieczniejszy samochód 2010, a dokładnie Najbezpieczniejszy Wybór 2010 roku. O czymś to świadczy, przecież oni są na punkcie bezpieczeństwa zakręceni od lat. Jako pierwsi wprowadzili przepisy nakazujące montowanie pochłaniających energię zderzaków i inne. No tak, miałem nie stawać po żadnej stronie, chyba nie do końca mi się udało.
A tak na koniec, jak to często bywa najprostsze pomysły przychodzą nam jako ostatnie, przecież możesz się po prostu przejechać jednym i drugim autem, wszak wszyscy dealerzy oferują coś takiego.