HONDA CRV - twarde sprzęgło bardzo wysoko co jakiś czas.1998

13 Mar 2014, 21:39

HONDA CRV 1998 rok. Może ktoś miał coś takiego. Po wymianie pompy, która ciekła, pedał sprzęgła ustawił się dość wysoko. Zauważyłem to tuż po odbiorze auta z warsztatu. Bardzo wysoko z lekkim luzem, czyli z jałowym momentem. Po pewnym czasie, a obecnie co jakiś czas pedał podchodzi jeszcze wyżej, do samego oporu u góry i jest bardziej twardy. Nie ma w ogóle luzu, a na dodatek /nie zawsze/ sprzegło zaczyna się slizgać. Po jakimś czasie mija. Na przykład pojawiło się to wieczorem, a od rana juz ok. Nie wiem co to jest. W warsztacie mówią, że kończy sie sprzęgło. Wolałbym jednak wykluczyć wszystkie inne mozliwości i dopiero na koncu wydac 1400 zł. na nowe sprzęgło.
witaker
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 07 1980
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Honda CRV
Silnik: 2,0 KAT
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

16 Mar 2014, 22:10

zamontowano oryginalną/dedykowaną pompę do tego typu ?
jak jest minimalny i niezbędny luz jałowy miedzy popychaczem pedału a pompą ,
to wskazywałoby to na kończące się sprzęgło, jaki przebieg ?
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG

16 Mar 2014, 22:27

Dzięki za podpowiedz, musze dokładnie sprawdzić jaka to mi pompkę zamontowali.
Zapewne nie oryginalną, ala mam nadzieję, że dobry zamiennik. Ale co było zadziwiajace
przed wymiana pompki pedał sprzegła był tzw. "normalnie" czyli mniej więcej w połowie drogi, a po wymianie był dużo wyżej.
witaker
Nowicjusz

16 Mar 2014, 22:51

Przebieg auta 260000 km. Niestety nie wiem kiedy było wymieniane sprzęgło w tym aucie, poniewaz mam je od ponad roku.
witaker
Nowicjusz

20 Mar 2014, 16:59

Strimi
Początkujący

Prawo jazdy: 04 05 1985
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Ford S-MAX
Silnik: 2,5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: MPV
Rok produkcji: 2007

29 Sie 2018, 13:17

Możliwe, że układ jest zapowietrzony lub pompa sprzęgła ma możliwość regulacji trzpienia i została źle ustawiona.
Sprzegla24
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Skoda Kamiq - miejski SUV
    Nowy miejski SUV ŠKODY, dedykowany dla chińskiego rynku model KAMIQ, został oficjalnie zaprezentowany 23 kwietnia. KAMIQ stanowi uzupełnienie gamy SUV-ów ŠKODY, w której znajdują się już modele ...