Witam. Mam problem z moją Hondą Jazz 2002r 1.4 CVT. W momencie kupna wiadomo było, że coś nie jest nie tak ze skrzynią (stąd niska cena). Mianowicie przy ruszaniu na D lekko szarpała. Problemu nie było, gdy ruszało się na S i przy ok. 30km/h zmieniało dopiero na D. Ale w tym momencie (po ok. 3 miesiącach od kupna i przejechaniu ok. 5tysiecy km) problem się pogłębił. Teraz szarpie i na S i na D w dodatku nie tylko przy ruszaniu, ale też przy kolejnych zmianach na wyższe biegi. Ciekawostkę jaką zaobserwowałam, to gdy rano wsiądę do auta wszystko gra, może czasem z 1 na 2 lekko szarpnie. Ale wystarczy dojazd do np. sklepu, zgaszenie auta i odpalenie za ok. 30min i problem jest ponownie. Więc jakby lepiej pracuje na zimnym oleju. W punkcie Hondy, stwierdzili (po przejażdżce), że to wina sprzęgła startowego, dziś zostało ono wymienione na nowe, wymieniłam również olej, wyczyściliśmy wszystko co się dało, zawory itp. (swoją drogą nie było nawet z czego czyścić, żadnych opiłków itp.). Po tej naprawie i odpaleniu auta, jeździło jak nowe, nic nie szarpało, jechał jak wściekły (o ile to możliwe w Jazzie). Ale po ponownym odpaleniu problem jest nadal. W dodatku zaczęła mrygac
kontrolka silnika. Jedyne czego nie zrobiliśmy jeszcze to synchronizacji skrzyni (w planach jest jutro to zrobić). Najważniejsze pytanie teraz: co jest nie tak, gdzie leży problem?