Honda Jazz za 15-20 tyś zł

01 Mar 2012, 23:15

Hej! Ma ktoś doświadczenia z autem Honda Jazz ??? Chodzi mi o benzyniaka 1.4 :)
Warto takie auto kupić ? Czy lepiej np. Skode Octavie? One są w podobnych rocznikach...
LOSMARCELOS
Początkujący

Miejscowość: 127.0.0.1

02 Mar 2012, 10:01

sam w sobie silnik jest OK , przyśpieszenie zaś nie jest OK a spalanie jest niskie lecz zdaje się ogromne bo zbiornik jest mały autko raczej bezawaryjne , plastiki w środku są okropne , a najśmieszniejszy jest pas na dachu niemalże w bagażniku te małe trujkątne okienka przypominaja malucha ... ale do sedna , przy 120 w jazzie człowiek sie poci , i jest spięty ... natomiast przy 60 w miescie na łukach trzeba uważąć , żeby nie wypaść bo przyczepność na tych kułkach od wóżka z supermarketu jest nieciekawa , sama w sobie honda jazz jest OK natomiast na nasze warunki jest nieciekawie gdyż takie małe koło wpadajac do dziury potrafi wpaść do połowy :)
x50sr
Początkujący

Miejscowość: małopolska

04 Mar 2012, 00:52

Czyli warto się zainteresować tym autem?
LOSMARCELOS
Początkujący

04 Mar 2012, 09:25

tak , jazz nie ma zadnej ukrytej wady
x50sr
Początkujący

04 Mar 2012, 13:27

A z tą przyczepnością to tak źle jest ??
LOSMARCELOS
Początkujący

05 Mar 2012, 08:32

generalnie lepiej niż w yarisie , ale nie wiadomo czym poprzednio się poruszałeś .

myśle że zmiana kół na większe a dokładniej 195/50/15 załatwia sprawę na cacy
x50sr
Początkujący

05 Mar 2012, 08:56

Octavia z TDi będzie lepszym rozwiązaniem, wygodniejsza, większa, lepiej wykonana i równiez małoawaryjna.
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: citroen, chevrolet

05 Mar 2012, 09:20

Nie chce diesla.
Jeśli chodzi o Octavie to wersje 1.6 Mpi (dobrze współpracuje z gazem). Hmm Skoda Octavia lepiej wykonana od Hondy? Hmm chociaż to w sumie możliwe... :)
Obecne auto to Skoda Felicia 1.3 MPi... do 110 km/h to jest ok, powyżej już trochę niestabilnie i hałas... (przy 140 km/h to już jak w odrzutowcu :) )
LOSMARCELOS
Początkujący

06 Mar 2012, 11:09

LOSMARCELOS napisał(a):Hmm Skoda Octavia lepiej wykonana od Hondy?

Oczywiście że tak.

Odnośnie silnika 1,6i w skodzie, to go nie polecam, pali dużo i jest ospały.
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

06 Mar 2012, 13:22

Hmm jeszcze jak by napisać 16 lat temu, że Skoda jest lepiej wykonana od Hondy to by to brzmiało jak żart :)
Może faktycznie Octavie to już nie to samo co Favorit/Felicia w wykończeniu :) Chociaż u mnie plastiki w Felicii nie skrzypią wbrew temu co piszą...
Musze się przejechać i Octavią i Hondą Jazz...
LOSMARCELOS
Początkujący

06 Mar 2012, 20:43

LOSMARCELOS napisał(a):Hmm jeszcze jak by napisać 16 lat temu, że Skoda jest lepiej wykonana od Hondy to by to brzmiało jak żart

Właśnie, zwłaszcza w ostatniej 10 latce........ szkoda gadać, obecnie honda próbuje nadrobić ale czy nie jest zbyt póżno?
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

06 Mar 2012, 20:48

To już sam nie wiem... Zawsze myślałem, że Honda to solidne samochody i taka 7-8 letnia to nie będzie trzeszczeć i sprawiać problemów...
Chociaż, szczerze w mojej Felicii z 1999 roku nic nie trzeszczy (tylna półka czasem w zimie daje o sobie znak-hatchback wersja :):), fotele mimo tylu lat trzymają się, regulacja itp wszystko działa. A auto ciągle użytkowane, nawet po polnych drogach :)
LOSMARCELOS
Początkujący

06 Mar 2012, 22:01

jazz nie acord :) fabia też dobre wozidełko i ja bym się silnika 1.6 nie czepiał , wcale bardzo po pupie nie daje a dodatkowo w LPG bajeczka :) co przy obecnych cenach ON i jego awaryjnosci i cenach eksplatacji raczej bije go na głowę , octavia to skoda więc jest jaka jest . ale jest popularna i częsci do niej rosną na drzewach , razem z mechanikami . :evil: octavia też bardzo dobre wyjscie :evil: ja z jazz osobiscie sie śmieje :evil: to kolejna śmieszna honda , japończycy rozwalają tym że kiedyś jadąc z znajomym w 160 konnym civicu że wnętrze jest zielone :) normalnie wsadzili do auta zieloną tapicerke 8) teraz ten sam kolega ma 200 konnego civica type R i lewarek jest niemal na desce rozdzielczej :?: wszystko jest tam nie na miejscu ... ostatnio na dniach wyszła nowa civic , ma być bardziej ludzka , bo poprzednia wyglądała jak mydelniczka ...

zaś jazz ma takie małe okienka w rogach ,,, i pas na dachu ... honda zaczeła robić coraz śmieszniejsze pojazdy... co nie zmienia faktu iż są poprawne mechanicznie
x50sr
Początkujący

06 Mar 2012, 22:18

Te małe okienka akurat to mi się pozytywnie kojarzą z dzieciństwem i Fiatem 126p :) :) :)
Hmm sam nie wiem co wybrać. W sumie Skoda wygląda bardziej "nudno i konserwatywnie" niż Jazz,ale z drugiej strony jest większa... Ja trochę w trasy jeżdżę. Niby nie tak duże ale czasem dwa razy w tygodniu za jednym razem 100 km ciągiem po drodze międzymiastowej (czy raczej międzynarodowej). Ciekawe jak z kosztami utrzymania....
LOSMARCELOS
Początkujący

07 Mar 2012, 10:20

x50sr napisał(a):kolega ma 200 konnego civica type R i lewarek jest niemal na desce rozdzielczej wszystko jest tam nie na miejscu ... ostatnio na dniach wyszła nowa civic , ma być bardziej ludzka , bo poprzednia wyglądała jak mydelniczka ...

Kolego, grzeszysz. Porównanie JAZZA z OCTAVIĄ to w zasadzie na samym początku błąd z powodu różnicy klasowej. Jednak w porównaniu jazza z fabią ten 2 wypada bardzo blado więc..... nie grzesz :wink:
Octavia jest większa, bardziej komfortowa itp itd, więc jest lepszym wyborem choć kojarzy się z "kapelusznikami" jak cała gama aut skody, przez co nigdy nie kupię auta tej marki wolę ALFĘ ROMEO, :D

W dalszym ciągu nie polecam silnika 1,6i
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika