Honda preluda mi strasznie kopci !!!

04 Paź 2007, 19:54

Witam... Mam taki problem ze moja preluda 5 generacij 97 rok 2,0 strasznie kopci... Wczesniej nie kopcila ale zbierało sie ciśnienie w chłodnicy i wywalało zbiorniczkiem wyrównawczym, wiec wymienilem uszczelke pod głowica i splanowałem ją... A teraz mi strasznie kopci, a dym śmierdzi olejem... Myslalem ze sie zapłon przestawil, ale pojechalem na ponowne ustawienie i to nic nie pomogło... Prosze o pomoc! Z gory dziekuje i pozdrawiam !
gdybass
Nowicjusz

• 05 Paź 2007, 00:15

Jak przegrzałeś silnik to możesz mieć kłopot z pierścieniami.Jeżeli się da to wykręć świecę i przez otwor po świecy wprowadź do cylindra na kabelku świecącą diodę i obserwuj denka tłokow czy są tłuste z oleju.Może Cię czekać kolejna rozbiorka silnika.Jak silnik ma dużo przejechane to unikaj kupowania pierścieni w ktorych olejowe są trzy częściowe.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

05 Paź 2007, 22:13

Nie trzeba nic kombinować z diodami i denkami tłoków.Wystarczy sprawdzić jaki kolor maja elktrody świec zapłonowych.Jak któraś jest czarna i jest na niej lekki tłusty osad to do wymiany pierścienie.
    Inną sprawą może być ponownie uszczelka pod głowicą.Sprawdz,czy w oleju nie ma czasami wody(olej robi się koloru kawa z mlekiem i im więcej wody w oleju tym bardziej biały kolor oleju.Sprawdz też,czy w zbiorniczku wyrównawczym nie ma plam olejowych i czy korek na tym zbiorniczku nie ma tłustego osadu od wewnatrz,
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jakie powinny być nawyki dobrego kierowcy?
      Mianem dobrego kierowcy określamy osobę która stara się popełniać jak najmniej błędów podczas prowadzenia i użytkowania auta. Taki kierowca powinien również dbać o swoje auto i regularnie poddawać je ...