Honda Stream dziwny dźwięk podczas cofania

20 Mar 2022, 12:51

Witam. Od dłuższego czasu słychać taki dziwny dźwięk jak by buczenia/wycia, nie potrafię określić tego. Honda przeszła przegląd jakiś czas temu.

Filmik, tak jak to wygląda:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Dźwięk występuje przy cofaniu, nie ma go przy zaciągniętym recznym i próbie cofania. Występuje tylko na biegu wstecznym.

Po tym fakcie byłem u mechanika, ponieważ wydawało mi się że dźwięk dobiega z tyłu i faktycznie była tragedia. Zapieczone zaciski, brak praktycznie okładziny tarczy.

Wymienione zostały z tyłu: tarcze, klocki, zaciski, okładziny tarcz (termiczne, tak powiedział mechanik) i linki hamulca ręcznego. Teraz hamuje fajnie, ręczny łapie na 2 ząbku ale dźwięk pozostał.

Piszczenie przy hamowaniu pojawia się nadal i ten rezonans. Dodatkowo podczas jazdy słychać pisk z przedniego koła, chyba lewego. O ile jestem w stanie zrozumieć że piszczeć również mogą przedni klocki, może kwalifikują się do wymiany ale czy taki dźwięk jak na filmiku może dochodzić z przodu jednak i mogą to powodować przednie hamulce? Czy również pisk podczas jazdy w tym kole lewym to jest efekt zużytych klocków?
Karewer
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Auto: Renault Scenic 2 ph 2
Silnik: 1.5 dCi
Paliwo: Diesel
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006