Honda vs Volvo co lepsze ???

25 Sty 2015, 13:11

Witam.
Jestem w trakcie podejmowania decyzji na jaki samochód sie zdecydować..Swój wybór ograniczam do dwóch marek i stąd moje pytanie do was Honda czy Volvo??
Mój budzet to 30tys zl .

Honda Accord gen 7
sedan-benzyna
I dwa silniki do wyboru:
Silnik 2,0 155km (rocznikowo z tym silnikiem 2005-06)
lub 2,4 190km(rok 2003-04)

Drugi samochod
VOLVO S40
sedan-benzyna
Silniki jakie mnie interesuja to
2,0 145km(fordowski)
2,4 140km lub 170km(konstrukcja volvo)

Interesują mnie tylko te dwa modele aut ,stąd moja prośba do was o opinie o tych samochodach..
Co według was jest lepsze?
Jaki silnik wybrac?
HV30
Nowicjusz

Auto: Vw
Paliwo: Benzyna

25 Sty 2015, 13:20

Ja jestem zdecydowanie za Accordem z 2,4, bo silnik jest bardzo trwały i potrafi dać radość z jazdy. Auto ogólnie bardzo udane i dobrze trzymające cenę.
Volvo jest o klasę mniejsze i jak dla mnie to szukać należy wersji powyżej 2l. W przypadku tych mniejszych wolałbym tańszego Focusa, bo to techniczne bliźniaki.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

25 Sty 2015, 13:53

Ogloszen z Accordem2,4 jest bardzo mało i trudno cos bedzie znalesc zadbanego..
A znowu 2,0 pod dostatkiem..
Duza roznica miedzy tymi silnikami?
Wiadomo moc ,skrzynia ale czy silnik 2,0 jest zly?
HV30
Nowicjusz

25 Sty 2015, 15:41

Accordy 2,4 są rzadkie, bo wysoka akcyza skutecznie zniechęca do sprowadzenia i kupna.
2,0 z początku produkcji miały wadliwe wałki rozrządu, które się wycierały (koszt 2000zł). Jak nie szukasz rakiety to 2,0 spokojnie wystarczy tylko szukaj w rocznikach, które podałeś, bo 2003-2004 cierpiały na tą usterkę.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

25 Sty 2015, 16:07

Tu nie ma co porównywać,honda jest dużo lepszym wyborem :ok:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

25 Sty 2015, 18:49

Uzasadnij?
HV30
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW 325iX (1987-1990) - samochód elektryczny
    Projekt badawczy "Samochód elektryczny z wysokoenergetycznym akumulatorem " po raz pierwszy zapoczątkowany w 1981 roku doprowadził ostatecznie w 1987 roku do przekształcenia ośmiu modeli BMW 325iX z napędem na cztery ...

25 Sty 2015, 18:51

Wlasnie ta akcyza 18,6%
Gdyby nie ona,to sam bym sprowadzil Honde 2,4 a tak to troche szkoda placic tyle kasy
HV30
Nowicjusz

25 Sty 2015, 18:56

HV30 napisał(a):Uzasadnij?
segment wyżej więc bez porównania jakość wykonania itd..
Oczywiście Volvo i Focus też są okej, niemniej jednak nie porównuje się samochodów między segmentami.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

25 Sty 2015, 19:20

Rozumiem ale Volvo to niby klasa C -premium,a porównuje je tylko dlatego bo mi sie podoba wizualnie ,no i silnik 2,4
5 cylindrowy tez jest niczego sobie..
HV30
Nowicjusz

25 Sty 2015, 19:41

A ja jestem za Volvo :D
Może to trochę stronniczość, bo u mnie w domu użytkuje się bazę techniczną S40 czyli Focusa mk2, jednak S40 jest trochę innym generacyjnie (a przede wszystkim designersko), nowszym autem - zaraz za to oberwę ale trudno :)
Na plus dla Skandynawów za prowadzenie, jakość wykonania , jakość blach. Wygląd to już kwestia gustu ale wg mnie auto wygląda świetnie a wnętrze to już wgl jest coś :oops: kolejnym plusem jest bogate wyposażenie oraz ceny ew części
Czemu silniki powyżej 2.0?
Może sprostuję - raczej powiedziałbym, że od 2.0 włącznie. Mniejsze silniki po prostu nie pasują do charakteru auta. Optimum to 2.0 ale ja bym się rozejrzał za pięciocylindrowcem bo to naprawdę trwałe źródło napędu, które możesz w razie potrzeby przerobić na LPG. No i dźwięk silnika :oops:
Jedyne co mnie wkurza w tym aucie jest polityka marki - ok, zamontowali to 2.4 ale tutaj aż prosi się o 2.5t, z którym to auto byłoby perfekcyjne. Czyżby Volvo obawiało się wewnętrznej konkurencji? :naughty:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

25 Sty 2015, 20:42

Dzieki za opinie o Volvo..
Silniki powyzej 2,0 bo chciałbym miec zapas mocy,pozatym robie czasem trasy po 1100km i dotychczasowe auto (Vw,1,6)nie jest zbyt wygodne i wystarczajaca mocne na takie wycieczki
HV30
Nowicjusz

25 Sty 2015, 20:49

Chciałbym dodac jeszcze ze Volvo to nie Focus..
Owszem maja troche wspolnego np zawieszenie ale to raczej na plus.
Jakosc wykonania i dbalosc o szczegoly nieporownywalna z fordem,Volvo to marka premium i to widac..a ze wspolpracuja z Fordem to mysle ze nie taki zly pomysl,chodz silnik wolałym produkci Volvo a wiec 2,4.
Tylko koszta utrzymania takiego auta?
HV30
Nowicjusz

25 Sty 2015, 21:04

Volvo to Focus w droższym opakowaniu.. Coś jak A3 i Golf. Oczywiście moim zdaniem V50 to żadne premium, tak samo A3. Po prostu droższa wersja, z lepszymi plastikami.
Koniu
Forumowicz VIP

25 Sty 2015, 21:23

Volvo to Focus w droższym opakowaniu.. Coś jak A3 i Golf. Oczywiście moim zdaniem V50 to żadne premium, tak samo A3. Po prostu droższa wersja, z lepszymi plastikami.

konstrukcyjnie może i tak, ale Volvo jest dużo ładniejsze, w środku sprawia lepsze wrażenie, jest po prostu ładne i jakieś (nie nijakie)
focus z zewnątrz ujdzie w tłumie, polift jest nawet ładny, ale środek jest paskudny, pasiasta tapicerka i pomalowana srebrną wycierającą się farbą konsola środkowa wygląda jak projekt ucznia gimnazjum, który chciał być oryginalny, dla mnie tragedia, gorszy środek ma chyba tylko skoda fabia :(
wygląd - wiadomo, kwestia gustu i komuś może się podobać, dla mnie jednak focus odpada za wnętrze, które dla mnie jest ważne, w końcu we wnętrzu się siedzi i na nie patrzy, wolę auto paskudne z zewnątrz i miłe w środku, niż odwrotnie
dla mnie więc V50 jak najbardziej ok, natomiast focus to porażka (stylistyczna)

w temacie Accord VII czy V50:
tylko Accord, jedno z lepszych aut robionych a tamtych latach, jak się czepiać to mogą (ale nie muszą) być problemy z rdzą nadkoli i wycierające się wałki rozrządu (roczniki 2003-2004)
poza tym Accord VII jest godny polecenia pod każdym względem, co widać po cenach używanych egzemplarzy
numer21
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2001
Auto: Clio II
Silnik: 1.4 75KM

25 Sty 2015, 21:28

To jaki problem znaleźć Focusa w wersji Ghia a nie tej ubogiej na flotę? Chyba że design środka też Ci się nie podoba to już mamy problem :)

Zobacz, link przykładowy
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP