Horror Renault Scenic II

15 Paź 2011, 14:19

Cześć

mam następujący problem, jestem właścicielem Renault Scenic II 1,9 DCI 119 KM 2004 rocznik, w ostatnim czasie jego silnik bardzo często przerywał, skakał, tak jakby miał czkawkę, działo się to zazwyczaj przez kilka-kilkanaście sekund po czym był spokój i znowu czkawka, później szarpania zaczęły być co raz mocniejsze, (zaznaczam ze nie pojawił mi się ani razu żaden komunikat na pulpicie o możliwych problemach). Po pewnym czasie samochodem tak zaczęło szarpać ze zaczął gasnąc. Dopiero za n-tym udawało się go odpalić bo ciągle gasł, przejechałem kilka kilometrów i znowu gaśnie. Dramat, byłem u mechanika. Regeneracja wtrysków, kosztowała mnie 2,5 tys, nic to nie dało, mechanicy rozkładają bezradnie ręce, trzeci warsztat nie wie co zrobić, czy ktoś z was miał podobny problem w tym modelu samochodu albo w innym renault. Macie może jakiś pomysł co można byłoby z tym zrobić ??? Bardzo proszę o pomoc

Pozdrawiam
Bartek
barczatka
Obserwowany

Auto: Renault Scenic II

16 Paź 2011, 08:31

Te silniki miewają problemy z uszczelkami przelewowymi we wtryskiwaczach,tutaj to wykluczone,jeszcze bolączką są problemy z awariami elektroniki sterującej pracą jednostki,ja bym się zabrał za sprawdzenie tego.Na przyszłość,gdybyś udał się do ASO Renault tylko po diagnozę,w tym wypadku ,koszty byłyby niższe,takie wtryskiwacze mechanicznie wytrzymują nawet i 300 tyś km(na dobrym paliwie).
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

12 Lis 2011, 12:42

sprawdź czujnik ciśnienia powietrza, bo jak jest on uszkodzony to samochód nie podaje dokładniej dawki powietrza do silnika i obroty skaczą
lukaszk14
Nowicjusz

Auto: seat cordoba 1.4 60KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

LED-owa rewolucja
    Jeszcze niedawno za szczyt nowoczesności uchodziły reflektory biksenonowe, jednak ich kariera już dobiega końca – dziś nowe modele aut coraz częściej wyposażane są w reflektory LED. Mało kto wie, że pierwszym samochodem ...
    Lexus LC Matte Prototype
    Wersja LC 500h Matte Prototype to najnowsza odsłona coupé Lexusa, zaprezentowana na Barcelona Motor Show 2019. Samochód pokryto lakierem Space Orange, inspirowanym barwą zachodzącego słońca. Powłoka jest matowa, ...