Hot hatch, coupe do 20 000 - drugie auto

06 Maj 2017, 18:28

Dzień dobry, cześć wszystkim.

Proszę Was o pomoc w wyborze, o wskazówki dotyczące drugiego auta do weekendowych wypadów. Na co dzień jeżdżę służbowym 1,2l dieslem :D

Mój budżet to 20 000 zł plus minus jakieś grosze. Szukam czegoś do czerpania radości weekendami na trasach - myślałem nad hot hatchami lub ewentualnie coupe. Na czym mi zależy? Głównie na radości z jazdy, na sprawnym wyprzedzaniu. Auto nie musi być mega praktyczne. Podróżować będą max 2 osoby.

Oglądałem takie auta jak:
- Honda Civic 7 type R
- Opel astra H 2,0 l
- Ford fiesta ST
- czy nawet citroen C2 i C4 VTS
- Toyota Celica
Ale nie ograniczam zakresu tylko do powyższych propozycji.

Czy ktoś z Was posiada/posiadał auto podobne do w/w? Czy możecie coś doradzić/odradzić?
Nagor
Nowicjusz

Auto: sluzbowe

06 Maj 2017, 18:52

Budżet na CTR taki sobie, raczej kwestia 25k
W sumie w tych autach radość z jazdy będzie mocno umowna, bo wrzuciłeś mocniejsze wersje zwykłych aut, wyposażonych w sportowe błyskotki :ok:

Może coś typu Audi TT, BMW e36 325-328i?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

06 Maj 2017, 18:58

mike napisał(a):Może coś typu Audi TT, BMW e36 325-328i?

Audi TT jest w mojej subiektywnej ocenie paskudne, a BMW hmm... szczerze mówiąc trochę strach plus też średnio mi leży.

mike napisał(a):W sumie w tych autach radość z jazdy będzie mocno umowna, bo wrzuciłeś mocniejsze wersje zwykłych aut, wyposażonych w sportowe błyskotki

W błyskotki plus jednak trochę mocniejszy silnik, ok. 200KM w hatchbacku aż tak niewiele zmienia w stosunku do ~100KM lub mojego 1,2l 60KM diesla :P ?

EDIT: Z BMW to zastanawiam się, czy nie poczekać trochę i nie doinwestować w Serię 3 E90, ale w sumie nie chciałbym się pogrążyć w wiecznym odkładaniu na coś lepszego, bo już od kilku tys. więcej można dorwać coś lepszego...
Nagor
Nowicjusz

06 Maj 2017, 20:04

Nagor napisał(a):Oglądałem takie auta jak:
- Honda Civic 7 type R
- Opel astra H 2,0 l
- Ford fiesta ST
- czy nawet citroen C2 i C4 VTS
- Toyota Celica
Ale nie ograniczam zakresu tylko do powyższych propozycji.

Twoje typy są średnie ale można rozwinąć temat: dołożyłbym
colta czt 3d (żeby jakoś wyglądał) :D
polo 1,8t
z Twoich typów od bidy ctr tylko budżet na styk, celina to nie hh, c2 ok. ale słabowity tak właściwie zwykłe auto, c4 hmmm kto wie, st nudnawy i średnio jedzie a astra bez T :(
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

07 Maj 2017, 11:34

Jeśli dajesz Celicę, to sądzę że małego auta nie potrzebujesz. Fiesta St itp itd to fajne autka, ale musisz się przejechać bo są to specyficzne samochody. Ot małe miejskie autko z dołożonymi koniami i innym zawieszeniem, nie każdemu odpowiada coś takiego. Dlaczego? No bo mamy fajne, szybkie autko, które jeździ jak napalony byczek fernando, taki gokart. Dla mnie przyjemność zerowa z takiej małej puszki po miejskich dziurach.

Civic VII Type R może być, ale przygotuj się na kosiarkę.
Astra, no ja nie mam zdania, dla mnie mogą tu wrzucić V10, nadal to będzie brzydka i nudna Astra. Gdzie tu hothatch...
Celica, ok ale trochę poszukasz.

Dorzucam plusik do propozycji E36 Coupe. Masz moc, masz wygląd, masz klasę, komfort, trakcję i dobrą inwestycję w pieniądz. Takie auta będą drożeć.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

07 Maj 2017, 13:05

szybki napisał(a):colta czt 3d (żeby jakoś wyglądał)

Powiem Ci, że o ile zwykły Colt powoduje u mnie odruchy wymiotne to ten jakoś dziwnie przyciąga :P

galakty napisał(a):Dorzucam plusik do propozycji E36 Coupe. Masz moc, masz wygląd, masz klasę, komfort, trakcję i dobrą inwestycję w pieniądz. Takie auta będą drożeć.

Dzięki za opinię. Z tym BMW muszę przemyśleć, bo może jestem dziwny, ale średnio mi leży. Ale jeśli spadek wartości rzeczywiście byłby niewielki to może warto pomyśleć...
Nagor
Nowicjusz

07 Maj 2017, 20:07

Znaleźć dziś zadbane coupe z mocnym motorem jest ciężko.

Ewentualnie zjechać nieco z mocą i wziąć sedana E46, wygląd lepszy, płyta podłogowa ta sama. Popatrz sobie czy wolisz nowsze auto, czy większą moc i frajdę.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007