Hummer 3,7 na gaz??? Czy warto?

15 Lut 2009, 16:46

Witam
Chce zasiegnąć informacji, mianowicie: Czy warto montować instalacje gazową w samochodzie Hummer z silnikiem 3,7l ? Jak sprawuje sie silnik z tą instalacją? Z góry dziekuję za pomoc
lukswer
Nowicjusz

15 Lut 2009, 16:48

Ja widziałem Hummera zagazowanego ,wiec chyba to możliwe,na to pytanie odpowie ci Migaz.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

15 Lut 2009, 17:54

Nie ma przeszkód by zamontować instalację do takiego autka. Czy się opłaca musisz sam policzyć. Pamiętaj, że jeśli ktoś mówi że samochód na instalacji gazowej może palić gazu tyle co benzyny to robi cie w konia. Auto na gazie ma palić między 5 a 25 % gazu w stosunku do benzyny. Jest to zależne od paliwa które się tankuje, od samochodu, sposobu jazdy, od instalacji i jej zamontowania. Przyjmij spalanie na poziomie 20% więcej w stosunku do benzyny, obecną cenę paliw i policz. Ja wiem, ze odkąd interesuje się tematem LPG (t.j bardzo długo) zawsze paliwo gazowe się opłącało, a twój samochód nie stważa problemów.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

17 Lut 2009, 17:09

Jasne,że się da.Ja mam zagazowanego Hammera i nie ma z nim żadnych problemów.Gazu pali około 2 litry więcej niż Pb.Ale warunkiem jest założenie do niego minimum IV generacji,a najlepiej założyć V.Niestety jest do dość drogie przecięwzięcie,ale w porównaniu do ceny tego samochodu oraz ilości spalania benzyny,to z pewnością się to opłaci.Oczywiście jest to też zależne od tego ile się tym autkiem jeździ i w jakich warunkach.W takim samochodzie,ilość spalonego paliwa liczy się w ilości przejechanych kilometrów na rok oraz w litrach na godzinę - podczas jazdy terenowej przejechanie km może trwaćnp. pół godziny.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

20 Lut 2009, 09:10

Dziekuje za pomoc. Co do tych generacji? Odwiedzalem punkty montazu i nikt mnie nie poinformowal o owych generacjach. Mowili tylko o Sekwencji.... Czym roznia sie te generacje od Siebie i ile ich jest? Czy wszedzie mozna zalozyc najnowsza instalacje?
lukswer
Nowicjusz

20 Lut 2009, 19:23

Google - http://www.adar.wroc.pl/instalacje.php? ... 8db5175f91 albo http://www.instalacje-gazowe.endi.pl/Ge ... II,96.html .
I wszystko jasne.
Generacji III już się nie stosuje - wyparła ją IV.
Sekwencja to właśnie IV generacja.Poczytaj sobie o tych generacjach i sam zadecyduj,czy założyć IV czy dopłacić i założyć V.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sportowe Volvo V40 R-Design
    Volvo do swojej oferty wprowadziło sportową wersję, prestiżowego, pięciomiejscowego hatchbacka Volvo V40 R-Design. Auto jest dostępne w salonach z trzema silnikami wysokoprężnymi oraz trzema wersjami benzynowi. Cena modelu ...
    Lexus LM - pierwszy minivan tej marki
    Odważna stylistyka, mnóstwo przestrzeni, 26-calowy ekran i fotele godne najlepszego salonu - tak według Lexusa brzmi definicja luksusowego minivana. Model LM, czyli pierwsze w historii japońskiej marki auto tego segmentu, ...

20 Lut 2009, 23:48

Zgadzam się, iż instalacja V generacji jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Nie mam jednak przekonania, czy instalacja ta jest w stanie zrekompensować cenę za montaż, cenę serwisu, dostępność części zamiennych i warsztatów serwisujących. Należy też pamiętać, że jakość paliwa w Polsce jest delikatnie mówiąc marna, co może za sobą ciągnąć kolejne koszty.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1994