Hummer H2 - Jakie prawko?

10 Lut 2007, 23:13

Witam wszytsich jako że jest to mój pierwszy post (temat)!
Mam pytanie: Czy na Hummera H2 potrzebne jest prawo jazdy kat. C? Waży ze 4 toty więc chyba w Polsce potrzeba na niego C, z drugiej jednak strony ludzie kupują seicento, wstawiają kratkę, rejestrują na ciężarowe i jeżdżą mając tylko prawo jazdy kat. B.
Być może będę miał takie ekscentryczne cudo z USA;) ale nie wiem czy będę musiał robić prawo jazdy kat. C --> a wyjątkowo mi się nie chce;/
Z góry dzięki, pozdrawiam!
BlackSmith
Nowicjusz

11 Lut 2007, 11:57

Myślę, że najlepiej zrobisz udając się do najblizszego oddziału policji - sekcji ruchu drogowego i tam wszystkiego się dowiesz. :wink:

A po co Ci H2? Przecież to tylko po szosie jeździ jako tako.. o terenie zapomnij. :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

12 Lut 2007, 08:44

Prawo Jazdy kategorii B uprawnia do prowadzenia pojazdów i zespołów pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej (DMC) nieprzekraczającej 3500 kg. Tak więc - jeśli DMC H2 przekracza 3.5 t - nie masz wyjścia i musisz zrobić C. A Seicento, Tico, czy inna podobna "ciężarówka" mieści się w 3.5t DMC, więc wystarczy mieć B, żeby takim powozić. Osobiście pracowałem jako kierowca i jeździłem TIR-em (tzn autem z licencją TIR) mając tylko B (+ Świadectwo Kwalifikacji), gdyż auto (Mercedes 208D) miało DMC 2980kg.
O tym jakiej kategorii Prawo Jazdy jest wymagane do prowadzenia danego pojazdu decyduje DMC tego pojazdu. Można mieć np osobową pancerną A8 (DMC: 4180kg) i trzeba mieć C, można też jeździć ciężarowym Żukiem (DMC: 2600kg) mając tylko B...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990