REKLAMA
![](https://www.forumsamochodowe.pl/galeria/inne-zdjecia-motoryzacyjne-a53/leasing-kola-zebate-t40382.jpg)
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Rokiko napisał(a):Czyli jest duża szansa że przy sporych mrozach i dłuższych postojach taki mały akumulatorek odmówi posłuszeństwa, a hybryda powie nie jedziemy
Rokiko napisał(a):Normalnie mnie zaskoczyło to rozwiązanie
Czyli jest zabezpieczenie tego akumulatora przed nadmiernym rozładowaniem które by go uszkodziłoszybki napisał(a):Mnie też to zaskoczyło bo zostawiłem ze światełkiem kabiny hybrydę na kilka miesięcy i nigdzie nie odjechałem. Podładowałem prostownikiem aku i już jeździ 2rok
Rokiko napisał(a):Czyli jest duża szansa że przy sporych mrozach i dłuższych postojach taki mały akumulatorek odmówi posłuszeństwa, a hybryda powie nie jedziemy.
Być może nie da się ale swoją drogą jak o tym pisałem to zainteresowałem się tematem i wychodzi na to że taki akumulator w hybrydzie służy tylko do uruchomienia wszystkich systemów więc nie jest jakoś mocno obciążony. Na zagranicznych stronach znalazłem informację że wystarczy w takim przypadku podać napięcie na zaciski akumulatora 12V nawet z jakiejś innej słabszej baterii, ważne żeby to było odpowiednie napięcie bo chodzi tylko o wzbudzenie tego akumulatora i systemu aby załączył się układ hybrydowy. Czyli nie potrzeba tak dużo mocy jak w przypadku zwykłego samochodu z konwencjonalnym silnikiem i akumulatorem.galakty napisał(a):W sumie to aż się prosi o opcję, gdzie możesz np. w aplikacji wymusić doładowanie akumulatora 12V poprzez konwerter pobierający energię z trakcyjnej. Chyba że się nie da tak zrobić?
Ciekawe, czekam na więcej informacji o tym bo przyznam że nie słyszałem o takim rozwiązaniuKiler2196 napisał(a):Nie znam danych jaki to power bank. Ale się dowiem. Mamy w autach firmowych takie rozwiązanie zrobione. Robiło to ASO.
Hybrydy mają małe akumulatory które służą jedynie to uruchomienia systemów i nie muszą posiadać wysokiego prądu rozruchowego (nie uruchamiany rozrusznika jak w tradycyjnym napędzie) ale prze ich małą pojemność 35Ah czas podtrzymania jest również mniejszy.Kiler2196 napisał(a):Mieliśmy problemy w 2 letnich corolla odpalić auto po dłuższych postojach.