Hyundai Accent 1996' 1.5 GT (110KM) -problem z rozrusznikiem

02 Mar 2011, 13:16

Witam uprzejmie,

Napotkałem na problem z rozrusznikiem i piszę z nadzieją, że uzyskam jakąkolwiek pomoc bądź wskazówki.

Mianowicie, wcześniejsze zachowanie rozrusznika:

* bywało tak, że przekręcalem kluczyk 7 razy pod rząd, rozrusznik kręcił ale nie odpalał. musiałem poczekać chwilę, z reguły też wysprzęglałem bieg (idąc za poradą znajomego) i odpalał.
* często bywało tak, że za pierwszym przekręceniem kluczyka, był taki dźwięk: "łłłłłłyłłłłłuuu", natomiast po drugim bądź trzecim przekręceniu - odpalał
* zimą nie było żadnych problemów, natomiast jak zaczęła się wilgoć na dworze, zauważyłem że strasznie ciężko było mu odpalić.
* no i ostatnia rzecz, gdy ostatnio wróciłem pod blok, zaparkowałem, a na rano chciałem go odpalić, nie było już totalnie żadnej reakcji, ani pstryknięcia, ani totalnie żadnego dźwięku.
I stąd moje pytanie - co mogło się zepsuć w rozruszniku, sądząc po objawach ?
Czy warto go naprawić, czy może nie ma co się bawić w takie pierdoły, i lepiej wymienić caly ? (pieniądze grają rolę oczywiście, jesteśmy w Polsce)
dotangelo
Nowicjusz

Miejscowość: tajne

02 Mar 2011, 15:17

A może stacyjka nawala?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Mar 2011, 16:57

Może to dziwnie zabrzmi, ale jak mógłbym to rozpoznać :) ? (oprócz tego, że nic się nie dzieje)
dotangelo
Nowicjusz

03 Mar 2011, 11:17

Skoro nic się nie dzieje po przekręceniu kluczyka na rozrusznik to zakładając że dochodzi do niego prąd z akumulatora i ze stacyjki skończyły się w nim szczotki. Mogły one być także przyczyną słabszego kręcenia. Czy naprawiać czy wymieniać to zależy w jakim stanie jest komutator, tulejki ,bendix. Rozkręcić i dopiero można decydować co dalej.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

03 Mar 2011, 20:28

Dziękuję serdecznie za odpowiedzi!

[ Dodano: 26 Kwiecień 2011, 15:40 ]
Winny okazał się kabel idący od stacyjki do rozrusznika, był przepalony.
dotangelo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Ekologiczny samochód – to może się opłacić
    Chociaż zanieczyszczenie środowiska to problem, z którym borykamy się już od lat, obecnie coraz więcej ludzi, firm i władz publicznych stara się coś z tym zrobić. Świadomość ekologiczna rośnie, a to jeden z głównych ...