Hyundai Accent - dziwna praca silnika

27 Gru 2014, 17:22

Cześć. Od paru miesięcy mam Hyundaia Accenta LC z silnikiem 1.5 66 kW. Auto jest świetne, dobrze się jeździ, ale... ostatnio miałem problem z kontynuowaniem jazdy. Otóż w deszczowy poranek jechałem do pracy i w połowie drogi (ok. 25 km) zatankowałem samochód - zarówno gaz, jak i benzynę. O ile sama jazda na stacje odbyła się bez jakichkolwiek przeszkód (samochód odpalił bez problemu, podobnie było z jazdą), to po zatankowaniu nie chciał od razu odpalić, musiałem dodać gazu i dopiero zaskoczył. Następnie, gdy stawałem na światłach to mi gasł na niskich obrotach kilkukrotnie. Zdecydowałem się na powrót do domu i od tego czasu nie jeździłem nim. Dzisiaj chciałem go wstawić do wiatki, odpalił bez problemu, jednakże gdy chwilę popracował, kawałek się przejechałem i przy wrzuceniu luzu dostał dziwnych wibracji i tak jakby tracił moc. Zgasiłem, odpaliłem ponownie i znów chwilę popracował bez problemu, następnie przy zatrzymaniu się i krótkiej jeździe na wstecznym (z podjazdu do wiaty) znów miał problem z mocą, przygasał. Po odpaleniu ponownym udało mi się bez problemów wycofać, ale... niepokoi mnie to. Czy macie może jakieś pomysły odnośnie tego, co to może być za awaria? Bardziej problem elektryczny, czy mechaniczny?

Pozdrawiam serdecznie,
R
Rorschach
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Hyundai Accent
Silnik: 1.5 L 12V SOHC 66kW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

28 Gru 2014, 14:30

Prawdopodobnie jakość paliwa ma na to wpływ.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Gru 2014, 14:47

Tak sądzisz? Tankuję praktycznie cały czas na jednej stacji z orzełkiem, więc w teorii powinno być lepiej niż na jakieś nieznanej (z chrzczeniem). Słyszałem, że i tak bez względu od kogo się kupuje, to i tak wszystko jest z jednej rozlewni w Wielkopolsce. Jak mogę to sprawdzić? Paliwo pozostałe w bakach wyjeździć do końca?
Rorschach
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Hyundai Accent
Silnik: 1.5 L 12V SOHC 66kW
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak zamontować fotelik w samochodzie dla Twojego dziecka?
    W ramach kolejnego materiału z cyklu Piątek ze Szkołą Auto, instruktorzy doradzają, jak zamontować fotelik dla dziecka. Radosław Jaskulski, instruktor Szkoły Auto SKODA mówi: "Poświęcamy czas i energię, by naszym pociechom ...