Hyundai Accent I - Kontrolki

03 Sie 2010, 23:03

Witajcie!

Jestem nowym posiadaczem Hyundaia Accenta z 96 roku.

Mam limitowaną wersję z silnikiem 1.3 GLS 84 KM.

Chodzi mi tutaj o kontrolki na zegarach ponieważ gdy przekręcam kluczyk zapalają mi się kontrolki z oznaczeniem: akumulator, olej, check engine, air bag, (!)(P) - ta ostatnia nawet gdy mam nie zaciągnięty hamulec ręczny świeci aż do momentu odpalenia silnika czy jest to kontrolka ABS ?

Dodatkowy mankament który zauważyłem nie pali się ikonka rezerwy.

Wersja jest wyposażona w ABS i przy hamowaniu to czuć.

Może ktoś mi podpowiedzieć ile kontrolek powinno normalnie się zapalać po przekręceniu kluczyka na zapłonie?

Pozdrawiam
marcin5644
Nowicjusz

Miejscowość: Łomża

04 Sie 2010, 17:56

Kontrolka z oznaczeniem (!)(P) to kontrolka od układu hamulcowego - działa tak samo jak kontrolka silnika - układ hamulcowy jest sprawdzany i jak jest wszystko ok, to kontrolki te gasną. Nie jest to kontrolka od ABS-u. ABS ma kontrolkę (ABS). Jak ci te wszystkie kontrolki gasną, to oznacza to, ze wszystko jest ok.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Sie 2010, 20:44

Kolego ale czy kontrolka od ABS powinna się zapalać na zapłonie i gasnąć ?

Bo wiem że kontrolkę rezerwy mam przepaloną dlatego tez zastanawiam się nad tym abs
marcin5644
Nowicjusz

05 Sie 2010, 16:49

Kontrolka ABS-u zaświeca sie po przekręceniu stacyjki i powinna zgasnąć po kilku sekundach nawet bez uruchamiania silnika. Przez te kilka sekund moduł ABS-u sprawdza poproawność wszystkich czujników i elektroniki i jak jest wszystko ok, to kontrolka gaśnie. Nie może ona zaświecać się i świecić podczas jazdy. Jak świeci, to ABS nie działa i jednocześnie informuje o tym, że w układzie sterowania ABS-u pojawił się jakiś błąd. Tak samo jak kontrolka np poduszki czy silnika.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

05 Sie 2010, 21:13

A więc no właśnie u mnie się nie zapala... A żaróweczki dziś wszystkie wymieniłem i nie wiem co to może być. Błędów na silniku nie ma a sprawdzałem bezpieczniki i wszystko ok.

Wiesz dlaczego?

Dodatkowo nie wiem dlaczego nagle zapaliła się kontrolka AIR BAG ani wypadku nie miałem ani nic.
marcin5644
Nowicjusz

06 Sie 2010, 18:11

Specjaliści twierdzą, że poduszki są dobre do 10 lat. Po 10 latach trzeba zrobić przegląd tych poduszek. Ale z praktyki wiem, że nikt tego nie robi, bo to droga rzecz. No ale efektem jest właśnie zaświecanie się tej kontrolki co jakiś czas. Gaśnie po wyłączeniu silnika i ponownym włączeniu. Co do kontrolki ABS-u, to najlepiej włóż tam inną, działającą żaróweczkę np. z akumulatora. Jeżeli to nie pomoże, to trzeba sprawdzić obwód tej żaróweczki. Jeżeli obwód od wtyczki przy module ABS-u do kontrolki jest dobry, to wina będzie leżała prawdopodobnie w samym module ABS-u.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

07 Sie 2010, 11:30