Hyundai Coupe 2003 - wysokie spalanie mimo nie wciskania gazu

24 Wrz 2021, 14:45

Cześć. Zakupiłem niedawno hyundaia coupe i mam z nim nie mały problem ze spalaniem. Na trasie spalanie wychodzi fajnie około 8L na 100km :) , w mieście niestety tragedia, wczoraj przejeździłem lekko ponad 20km i spalił mi on około 5 litrów paliwa, dzisiaj 7km, ubyły prawie 2litry. :no: Próbowałem przeróżnych sposobów jazdy, nie przekraczając 2k rpm, jezdzac na 3,5k rpm, nic nie pomagało. Samochód ma wskaźnik biężącego spalania i zauważyłem że mimo nie wciskania pedału gazu, lubi i tak palić spore ilości paliwa, wydaje mi się że to w tym tkwi problem :?: , np. na 3-4 biegu po odpuszczeniu gazu na wskaźniku dalej pokazuje, że pali on 5-7 litrów, przy drugim biegu jest to aż 10 nawet do 12 litrów. Słyszałem że ten samochód lubi trochę przetrzymać obroty po odpuszczeniu gazu, ale to jest przesada. Wiecie co może być na rzeczy? Dodam jeszcze że po wrzuceniu biegu na jałowy spalanie od razu spada na 0, z góry dzięki za każdą pomoc i informacje, bo przez ten samochód zaraz zbankrutuje. :(
PS. Zapomniałem napisać, jest to wersja z roku 2003, silnik 2.0 ze zmienna fazą rozrządu 143km.
KUACK
Obserwowany

25 Wrz 2021, 11:36

Moze seat toledo to nie hujdaj ale jak mi palił duzo za duzo to gumowe przewody paliwowe były popękane, sprawdz czy nie masz brudnego silnika w okolicach przewodow paliwowych, albo czy przy filtrze paliwa nie ucieka paliwo albo czy nie czujesz zapachu paliwa podczas jazdy. Zawsze warto sprawdzić takie rzeczy.
Skrzynia
Nowicjusz

Zdjęcia: 2

25 Wrz 2021, 12:31

Najpierw to zalej do pełna, pojeździj, znowu zalej i wtedy policz spalanie.

Bo według tego co mówisz to przejechałeś 20 km i spaliłeś 5 litrów, czyli na 100 km spaliłbyś 25 litrów?

Według internetów średnie spalanie wychodzi gdzieś 8,5-9 litrów, więc po mieście spokojnie dychę przekroczysz.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

25 Wrz 2021, 13:00

Skrzynia
gumowe przewody paliwowe były popękane, sprawdz czy nie masz brudnego silnika w okolicach przewodow paliwowych, albo czy przy filtrze paliwa nie ucieka paliwo albo czy nie czujesz zapachu paliwa podczas jazdy

Nie zwróciłem specjalnie uwagi na zapach paliwa, ale jakiś zapach może faktycznie czuć. Zwrócę uwagę na to co mówisz.

galakty
21 minut temu Najpierw to zalej do pełna, pojeździj, znowu zalej i wtedy policz spalanie. Bo według tego co mówisz to przejechałeś 20 km i spaliłeś 5 litrów, czyli na 100 km spaliłbyś 25 litrów? Według internetów średnie spalanie wychodzi gdzieś 8,5-9 litrów, więc po mieście spokojnie dychę przekroczysz.

No właśnie sam aż nie mogę w to uwierzyć, że pali mi to 25L, ale tak to wychodzi. Wszystkie raporty internautów wychodzą, że po mieście powienien palić około 11L, ale gdyby tak było to rezerwa nie paliłaby się tak szybko. :cry:
Tak też planuję żeby zalać do pełna i obliczyć dokładnie ile spali, ale i bez tego puki co można stwierdzić, że coś jest grubo na rzeczy.
KUACK
Obserwowany

25 Wrz 2021, 15:10

Przyczyny ponadnormatywnego spalania mogą być bardzo różne.
Począwszy od wycieków(jak napisał kolega wyżej), przez uszkodzony termostat(długa jazda na zimnym silniku), aż po trzymające hamulce(zwiększone opory toczenia).
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna