Hyundai Coupe, pierwszy samochód- pytania.

30 Maj 2015, 18:45

Witam!
Przymierzam się do kupna pierwszego samochodu i zainteresował mnie Hyundai Coupe, mój budżet wynosi 12tyś. Interesuje mnie 3 generacja i tu ceny zaczynają się od ok. 10tyś (rocznik 2002 1.6) do nawet 20tyś(2002-2003 różne silniki). Nie zależy mi na na bogatej w wyposażenie wersji, czy do 12 tyś. jest szansa kupić taki samochód w roczniku 2002-2003 z silnikiem 1.6 lub 2.0 w dobrym stanie? czy to trochę za mało? Czytałem że to samochody niezbyt drogie w utrzymaniu, z przyzwoitym spalaniem i części nie są trudno dostępne. Wydaje się że samochód dla mnie idealny ale jakie są jego minusy? Czy ewentualna instalacja gazowa będzie dobrze współpracowała z tym silnikiem? Jak to jest z kupowaniem w komisach? nadal sprzedawcy naciągają i trzeba się bardzo pilnować?

Jestem też otwarty na ewentualne propozycje , potrzebuję samochodu do dojazdu do pracy(20km w jedną stronę, a czasem 50km), nie poruszam się po dużych miastach więc ruch jest płynny i nie ma korków, ale czasem odwiedzę większe miasta. Zależy mi aby samochód był szybki, zrywny.
Inflames30
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 10 1995
Auto: Nie mam

30 Maj 2015, 22:25

Jak Coupe to silnik 2,0. 1,6 może pobierać olej i pękają kolektory wydechowe (kolokwialnie mówiąc auto pierdzi :D ). Tym bardziej, że chcesz jako taką dynamikę.
Auto jest tanie w utrzymaniu, bo części na poziomie Golfa i nie jest awaryjne.
12tys. to taki budżet minimalny na Coupe zwanego dalej Tiburonem ale da się coś znaleźć, bo ostatnio w u mnie był na sprzedasz za 12 900.
Z instalacją nie powinno być problemów ale z narastającym przebiegiem mogą się pojawić luzy i nieszczelności na zaworach
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

31 Maj 2015, 00:19

silnik 2.0 sprawdziłem że ma średnie spalanie ok. 9/100 to ok. 1,5 litra więcej niż silnik 1.6, niby litr w tą czy w tą to nie tak dużo. Słyszałem kiedyś(nie wiem czy to prawda), że tylko pierwsze generacje lubiły brać olej, nie wiedziałem że trzeciej też to dotyczy.
Inflames30
Nowicjusz

31 Maj 2015, 09:12

Dotychczas nie spotkałem ani jednej osoby, która by poleciła silnik 1.6. A trochę o tym czytałem. Pali prawie jak 2.0, osiągi mierne i bardziej awaryjny. Z drugiej strony masz V6, który też do idealnych nie należy. Trochę mocniejszy od 2.0, ale pali wiele więcej i bardziej awaryjny. Więc oczywistym wyborem jest 2.0. W pierwszych rocznikach 136 koni.
Ban za reprezentowanie własnych poglądów? Fajnych tu macie adminów. A to forum to maszynka do powielania mitów.
yyy
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2013
Auto: Mercedes W169

31 Maj 2015, 11:38

Warto może też trochę dołożyć i kupić od rocznika 2004 w górę. Te modele mają już zmienne fazy rozrządu, więc trochę lepiej zbierają się ;-)
fooze
Nowicjusz

Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: Szukam

31 Maj 2015, 12:34

Ja bym polecał od razu spojrzeć na 2005 (FL 1). Wygląda lepiej (przede wszystkim zderzak przedni) i silnik bardziej dopracowany 143 konie.
Ban za reprezentowanie własnych poglądów? Fajnych tu macie adminów. A to forum to maszynka do powielania mitów.
yyy
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Targi TTM 2019
    Dla każdego mechanika i właściciela warsztatu targi branżowe to dobra okazja do obejrzenia najnowszych produktów i urządzeń do codziennej pracy. W jednym miejscu można zobaczyć, dotknąć, porozmawiać z producentem, ...
    Legalizacja butli LPG
    Zbiorniki montowane w instalacjach gazowych w Polsce posiadają 10 letnią ważność badania. Po tym okresie należy dokonać legalizacji lub wymiany zbiornika na nowy. Maksymalny okres użytkowania butli to 20 lat, chyba że dokument ...

31 Maj 2015, 13:29

niestety im samochód młodszy tym większa cena, rocznik 2005 to ok.17 tyś+
Nie wiem ile uda mi się dozbierać, ale lepiej będzie kupić samochód nie za całe pieniądze jakie posiadam i mieć na jakiś "pakiet startowy", czy kupić za wszystkie pieniądze na to przeznaczone i mieć nadzieje że będzie ok.? bo zazwyczaj drożej=lepiej.
Inflames30
Nowicjusz

31 Maj 2015, 13:39

Kup taniej starszy rocznik i reszta na pakiet startowy który zawsze musisz zrobić.. A rocznikiem się nie jeździ. :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

31 Maj 2015, 13:59

Z instalacją gazową nie będzie problemu w wersji ze zmiennymi fazami rozrządu? Miałem okazję jechać toyotą yaris ze zmiennymi fazami rozrządu na gazie i drugą toyotą bez gazu. Toyota z gazem miała problem z zapaleniem(ok. 5 sekund kręcenia rozrusznikiem to norma, po czym od razu trochę gazu trzeba dodać żeby nie zagasł), jak chwile postoi chociaż silnik wciąż ciepły, podczas zmiany biegów samochód szarpał. W wersji bez gazu te problemy nie występowały, zupełnie inny samochód.
Inflames30
Nowicjusz

31 Maj 2015, 14:04

to już wina beznadziejnej instalacji gazowej, a nie zmiennych faz rozrządu
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

31 Maj 2015, 14:11

ok, dzięki za te informacje. Poszukam jeszcze w Internecie co sprawdzać przy kupnie samochodu, ale może ktoś napisze co jeszcze dodatkowo warto sprawdzić i na co zwrócić uwagę w TYM samochodzie? Nie będę się spieszył z kupnem, ale jest to tez spowodowane tym że te samochody są jakoś w mojej okolicy rzadkie i nie ma dużego wyboru w ofertach.
Inflames30
Nowicjusz

31 Maj 2015, 21:11

Akurat w Toyocie silniki ze zmiennymi fazami rozrządu pobierają dużo oleju oraz niezbyt lubią gaz. W przypadku Hyundaia nie trzeba wydać nie wiadomo ile na instalacje, by dobrze chodził. Poza tym tu pakiet startowy będzie dość tani, bo sam samochód nie ma drogich części.
yyy
Początkujący