Hyundai Coupe RD2 (Proszę o porady)

01 Cze 2013, 18:25

Witam.
Otóż to, chciałbym kupić Hyundai'a Coupe.
Rozglądałem się za różnymi modelami, aukcjami i w ogóle minęło już dobre 2 miesiące.
W końcu pewna kobieta wstawia:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Właściwie interesował mnie silnik 1.6 w tym samochodzie i jest on w moim zakresie pieniężnym.
O to mała historia co do pojazdu od owej kobiety którą usłyszałem dzwoniąc dzisiaj do niej.
Papiery wszystkie z Włoch posiada. Pierwszym właścicielem w Polsce był wojskowy, aczkolwiek miał misję i musiał go sprzedać(był samotny) Mniejsza z tym, ma 2 ryski jedną z przodu nad rejestracją a drugą małą na nadkolu z strony kierowcy z tyłu. Gaz zamontowany od 2008r. Jeździła na kontrolę gazu itd. Przebieg jak na te auto jest chyba nie za duże.
Pytania do was:
Czy auto z Włoch może być podejrzane? (nie wygląda na wytłuczone) Aczkolwiek biją pogłoski że z Włoch są tylko takie auta.
Czy brak napisów z tyłu na bagażniku "coupe" może być podejrzane? (Widziałem wiele Hyundai'ów bez napisów)
Umówiłem się z kobietą na jutro po południu aby zobaczyć tego Hyundai'a, aczkolwiek dręczy mnie to że nie ma tych napisów. Nie chciałbym kupić samochodu który ładnie wygląda a będę musiał na niego wydać znów kilka tysięcy na liczne naprawy. Spędziłem wiele godzin przy samochodach i wiem że nie powiecie mi od tak że ten samochód jest bdb kupuj itd. W poniedziałek dopiero będę miał pieniądze i będę chciał zobaczyć te auto na stacji diagnostycznej aby mieć pewność że ten samochód jest w dobrym stanie, a w swoim zakresie sprawdzić papiery samochodu i zgodność nr silnika i czy chodzi jak należy.
Tylko jakbyście mogli mnie upewnić co do tych napisów z bagażnika, byłbym bardzo wdzięczny.
To będzie mój dopiero drugi samochód który kupię, a kupno samochodu to nie kupno bułki w sklepię ;)
Jeśli napisałem w złym dziale przepraszam.
Liczę że mi pomożecie i odpowiecie na moje pytania.
Przepraszam że tak długo.
Pozdrawiam Lariq.
ps. Proszę abyście odpowiadali poważnie.
Lariq
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Hyundai I30
Silnik: 1.4 DOHC 109KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

01 Cze 2013, 18:49

Lariq napisał(a):Tylko jakbyście mogli mnie upewnić co do tych napisów z bagażnika, byłbym bardzo wdzięczny.

Odpuść kwestie napisów bo nawet jeżeli było coś malowane to jakie to ma znaczenie???
Ważny jest stan techniczny i czy nie był składany z trzech sztuk.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

01 Cze 2013, 18:53

Może i z deka ma. Jakbyś mógł odpowiedz na all pytania ;)
No jeśli był malowany to mógł być bity i może wyjść korozja.
Aczkolwiek malowanie nie jest aż tak tanie i nie jest opłacalne... Kolor jak mi się zdaję po foto jest oryginalny. Jutro sprawdzę samochód a w poniedziałek pewnie na stację diagnostyczną do sprawdzenia wszystkiego.
Lariq
Nowicjusz

01 Cze 2013, 19:16

Lariq napisał(a):Jakbyś mógł odpowiedz na all pytania

Ale co tu sie rozpisywać jak wymieniłes wszystkie mity i zabobony z allegro.
Generalnie co Cię obchodzi skąd jest auto jeżeli posiada twardy dowód i jest legalne.
Co Cię obchodzi czy był malowany, 3/4 aut była malowana i nic z tego nie wynika, auto jest stare widziało nie jednego kierowce więc może kilka razy miało obcierkę.
Pojedziesz na diagnostykę to niech Ci sprawdza czy nie ma tony szpachli i czy nie były ciągane podłóżnice tył/przód oraz czy coś było wspawane słupki/podłoga/podłuznice/ściana grodziowa. Następnie stan techniczny czy ma zawias, sprzęgło, jakie opony, hebel czy nie kopci itp.
Resztę możesz olać.
Jedynie co możesz uważać to na lakier kładziony na dachu ponieważ musi być dobrze położony.
Jeżeli okazałoby się że wszystko jest ok. ale np: ktoś szpachlował drzwi to wykorzystaj motyw do targowania się o cenę.

P.S.

Pamiętaj stan techniczny i bezwypadkowa konstrukcja auta jest najważniejsza.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

01 Cze 2013, 19:38

Dziękuje bardzo za poradę ;) Jak coś to sprawdzę wszystko wiem że auto nie jest nowe ani tak dalej może wam się zdawać że jestem trochę wyczulony, aczkolwiek jestem ostrożny.
Ponieważ chciałbym pojeździć im kilka lat może i więcej, jak za mani mi się tuning. Który już robiłem w 3 starych samochodach ;)
Pozdrawiam.
Lariq
Nowicjusz

01 Cze 2013, 20:26

Lariq napisał(a):Witam.
Otóż to, chciałbym kupić Hyundai'a Coupe.
Rozglądałem się za różnymi modelami, aukcjami i w ogóle minęło już dobre 2 miesiące.
W końcu pewna kobieta wstawia:
[link do oferty na Allegro wygasł] ... 62954.html
Właściwie interesował mnie silnik 1.6 w tym samochodzie i jest on w moim zakresie pieniężnym.
O to mała historia co do pojazdu od owej kobiety którą usłyszałem dzwoniąc dzisiaj do niej.
Papiery wszystkie z Włoch posiada. Pierwszym właścicielem w Polsce był wojskowy, aczkolwiek miał misję i musiał go sprzedać(był samotny) Mniejsza z tym, ma 2 ryski jedną z przodu nad rejestracją a drugą małą na nadkolu z strony kierowcy z tyłu. Gaz zamontowany od 2008r. Jeździła na kontrolę gazu itd. Przebieg jak na te auto jest chyba nie za duże.
Pytania do was:
Czy auto z Włoch może być podejrzane? (nie wygląda na wytłuczone) Aczkolwiek biją pogłoski że z Włoch są tylko takie auta.
Czy brak napisów z tyłu na bagażniku "coupe" może być podejrzane? (Widziałem wiele Hyundai'ów bez napisów)
Umówiłem się z kobietą na jutro po południu aby zobaczyć tego Hyundai'a, aczkolwiek dręczy mnie to że nie ma tych napisów. Nie chciałbym kupić samochodu który ładnie wygląda a będę musiał na niego wydać znów kilka tysięcy na liczne naprawy. Spędziłem wiele godzin przy samochodach i wiem że nie powiecie mi od tak że ten samochód jest bdb kupuj itd. W poniedziałek dopiero będę miał pieniądze i będę chciał zobaczyć te auto na stacji diagnostycznej aby mieć pewność że ten samochód jest w dobrym stanie, a w swoim zakresie sprawdzić papiery samochodu i zgodność nr silnika i czy chodzi jak należy.
Tylko jakbyście mogli mnie upewnić co do tych napisów z bagażnika, byłbym bardzo wdzięczny.
To będzie mój dopiero drugi samochód który kupię, a kupno samochodu to nie kupno bułki w sklepię ;)
Jeśli napisałem w złym dziale przepraszam.
Liczę że mi pomożecie i odpowiecie na moje pytania.
Przepraszam że tak długo.
Pozdrawiam Lariq.
ps. Proszę abyście odpowiadali poważnie.

Proponuje jeszcze podłączyć sprzedawce pod wariograf :)))
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

01 Cze 2013, 20:39

Moim zdaniem auto dostało z przodu (nierówne szczeliny między maską a błotnikami,zderzak ma troche inny odcień lakieru i przednia tablica troche pomięta jakby była).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012