Hyundai'e (accent, sonata, lantra) ktory lepszy?

02 Sie 2008, 18:17

Witam ! Szukałem sobie samochodu do 5000 zł i akurat wpadły mi w oko hyundai'e. Jestem raczej laikiem w dziedzinie motoryzacji i ogólnie samochodów. I teraz co sadzicie o tych samochodach ? Są niezawodne? Dużo palą ? I jak jest z czesciami ? Czy są godne polecenia w cenie do 5000 zł ? Czy może Honda Civic jest lepsza ? Ale generalnie nie myślę o golfie ani o civic bo są za popularne... ;]
xalas
Nowicjusz

02 Sie 2008, 18:24

a może byś wolał coś takiego :

[link do oferty na Allegro wygasł]
Samochód jest bogiem, prędkość nałogiem, nitro zabawą a tuning podstawą ;-)
conest997
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Olsztyn
Auto: BMW E36 coupe 2.0 170 km

02 Sie 2008, 18:25

z tych co podałeś to ewentualnie Sonata wchodzi w grę :

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
conest997
Zaawansowany
Awatar użytkownika

02 Sie 2008, 20:00

A accent nie ? Bo patrzyłem tutaj po innych tematach to był nie raz polecany jako miejski samochod do 4000-6000
xalas
Nowicjusz

02 Sie 2008, 20:16

tak myślałem że się o to spytasz. :D Accent też jest dobrym samochodem silniki od 1.3 do 1.5 ( w zakresie do 5 000 zł. ) nie za duży ( co nie można powiedzieć o Sonacie bo jednak jest trochę większy od Accenta.

przede wszystkim musisz powiedzieć jaką rolę będzie odgrywał dla ciebie ten samochód.

Czy chcesz mały czy może trochę większy.
Czy chcesz mieć więcej koni pod maską czy też mniejsze spalanie.
od wielu czynników zależy wybór.

najlepiej podaj kryteria według których chcesz to autko wybrać będzie o wiele łatwiej coś znaleźć :) . ( jaki rocznik, pojemność, wyposażenie, do jakich celów ma być wykorzystywany i przede wszystkim cena jaką możesz dać za autko )
conest997
Zaawansowany
Awatar użytkownika

02 Sie 2008, 23:44

Hmm... generalnie myślałem o sedanie, większość hatchbacków mi się nie podoba ;). Nie ma być jakiś taki mały, raczej taki trochę większy :D. I właśnie raczej wybrałbym mniejsze spalanie, chociaż fajnie by było jakby auto miało trochę kopa. Wyposażenie nie jest priorytetem. Byłby wykorzystywany do jazdy do szkoły ewentualnie czasem tylko do jakiejś dłuższej trasy. Cena kategorycznie do 6000 zł. Właśnie patrząc na otomoto czy coś takiego spodobał mi się Accent. I właśnie jak jest w końcu z częściami do Accenta? Honda Accord też w porządku ;). Ile pali cuś takiego ?
xalas
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Hennessey Venom GT - najszybszy samochód świata
    Najszybszy samochód świata Hennessey Venom GT osiągnął prędkość 435.31 km/h (270.49 mil/godzinę) 14 lutego tym samym ustanawiając światowy rekord prędkości dla 2-miejscowego samochodu sportowego. Test podczas którego ...

03 Sie 2008, 10:51

Skoro tak to proponuje konkretny samochód :

silnik --- 2.0 l w benzynie + LPG
moc to prawie 140 koników
spalanie w granicach 10-13 litrów LPG
wyposażenie bardzo dobre
Sedan

ogólnie polecam ten konkretny model ;)
conest997
Zaawansowany
Awatar użytkownika

03 Sie 2008, 13:04

Dzięki bardzo. Podoba mi sie ten Accord, wyposażenie tez dobre, ale dość duży przebieg. Ale tak sobie patrze to ten Accord wygląda jak czołg, a to byłby mój pierwszy samochód o chyba Accent jeszcze bardziej mi sie podoba. I za tą cenę dostanie się młodszego Accenta. I w sumie 93 km to chyba tez jakiegoś kopa ma ? Czy się mylę ? ;p

I czy eksploatacja Accenta nie wyjdzie taniej (z silnikiem 1.5)? Lepiej Diesel czy benzyna ?
xalas
Nowicjusz

03 Sie 2008, 20:22

skoro tak mówisz.... W sumie to masz rację jak na pierwszy samochód to Accent bedzie dobry. a co do silnika to najlepiej benzyna + LPG
, diesel jest dobry tylko wtedy gdy jeździsz naprawdę dużo. A co do dostępności części... nie powinno być z tym większego problemu chociaż do Acorda byś miał większy wybór. Ale Accent to będzie dobry wybór :)
conest997
Zaawansowany
Awatar użytkownika

04 Sie 2008, 00:54

Ok dzięki bardzo. Ale jeszcze jak tak patrze, to bardzo mi sie spodobał renault megane :D. I to nawet hatchback(sedany i tak za drogie)! np:

i to LPG

albo:

Tylko słabo, że biała :/
Ale teraz pytanie: lepszy Accent czy Megane ?
xalas
Nowicjusz

04 Sie 2008, 08:55

Ja bym wolał Renault Megane. Znajomy ma Kangoo 1.2 16V i mówi, że to straszny muuł, ale prawdą jest to, że to jeden z najlepszych silników Renault. Szukałbym Megane 1.2 16V
Wiele ludzi pisze złe rzeczy o silnikach: 1.4, 1.6, 2.0

Pozdro :)
Rodri94

04 Sie 2008, 15:59

Ale ten 1.2 to podejrzewam, że nie ma za dużego kopa :). Jeszcze tak patrząc moje oko przykuł Mitsubishi Lancer ;). Co możecie powiedzieć o tym aucie ? i jak z częściami ? i Które z tych wszystkich powinienem wybrac ?

Lancer:
xalas
Nowicjusz