Hyundai Elantra 1,6 16V Gaśnie silnik

21 Lip 2008, 16:20

Witam. Problem polega na częstym gaśnięciu silnika podczas jazdy. Do tego czasami przerywa, szarpie. Co sprawdzić i co przeczyścić, może kable wysokiego napięcia, a może wina leży po stronie zasilania, filterek paliwa. może podpiąć kompa. Rok 1996 114KM benzyna . Z góry dzięki za zainteresowanie.
Dj
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
  • 22 Lip 2008, 08:33

Na sam początek zacznij od przeglądu układu zasilania(pompka paliwa - ciśnienie,filtr paliwa) i układu zapłonowego(świece,przewody,złączki).Zerknij też na filtr powietrza.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

23 Lip 2008, 22:29

Szukałem, grzebałem i nic nie wygrzebałem. Gdzie jest filterek paliwa? Mam nadzieje że nie w baku.
    Dj
    Początkujący

24 Lip 2008, 21:34

Filterek jest albo na baku)widać go jak zdejmiesz tylne koło,albo w przegrodzie silnika.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

31 Lip 2008, 21:54

Filterek znalazłem, jest pod pąpką hamulcową. A z silnikiem najgorzej jest z rana. Ciągle gaśnie. Szarpie jak puszczam pedał gazu na biegu, jak cisnę to jedzie jak trzeba. Jak się zagrzeje to problem znika, tylko sporadycznie mu odbije. Sprawdziłem większość czujników. Co podaje sygnał cewce żeby dała iskrę? Może trzeba przeczyścić albo przejrzeć.
    Dj
    Początkujący

01 Sie 2008, 10:50

Sygnał na cewkę,żeby ta dała iskrę,daje ECM,ale na podstawie odczytu czujnika położenia wału korbowego.Jest on nad kołem pasowym silnika.Być może jest zaniszczyszczony olejem i kurzem i samo przeczyszczenie wystarczy.Z tym,że teoretycznie,jeżeli była by to jego wina,to problem byłby cały czas.Chyba,że w grę wchodzi temperatura,w jakiej on pracuje.
    Inną przeyczyną może być jeszcze czujnik temperatury cieczy chłodzącej,który podaje sygnał do ECM,a ten na podstawie jego odczytów włacza i zmniejsza aż do całkowitego wyłączenia ssanie.Jeżeli ten czujnik się zawiesił na jakiejś wyższej temp. np. 50 stopni,to zimny silnik będzie problem uruchomić,bo nie będzie ssania.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
      Spalanie i emisja CO2 - BMW X2
      W zależności od wersji silnikowej jesteśmy w stanie zauważyć że rozbieżności w spalaniu są dosyć spore. Wynoszą od 1,8 litra do 7,5 litra na 100 km. BMW X2 xDrive25d : zużycie paliwa w cyklu mieszanym: 6,3-5,7 l/100 km; emisja ...

15 Sie 2008, 12:01

Witam. Ostatecznie nie pojechałem do żadnego serwisu i nic konkretnego nie zrobiłem. Poprostu zdjołem klemę i pozostawiłem na chwilę bez napięcia, i jak ręką odjoł. Możliwe że jakieś błędy poprostu się zresetowały... Tylko ciekawe na jak długo problem zniknoł...? Dziękuje wszystkim zainteresowanym.
    Dj
    Początkujący