Hyundai Elantra - nie działa zegar, radio, światło wew.

01 Lip 2014, 19:18

Witam
Posiadam auto Hyundai Elantra rocznik 2001, pewnego razu przy odpaleniu auta zauważyłem że nie działa kontrolka wskazująca otwarte drzwi, zegar, radio, światło wewnętrzne, wszystkie światła na zewnątrz działają prawidłowo, inne kontrolki na tablicy rozdzielczej również. Sprawdzałem bezpieczniki, wydają się w porządku, nie mam pojęcia czy poszły jakieś przewody czy jeszcze coś innego, może jednak coś z bezpiecznikami, poszlaką może być, że podczas bawienia się i wyjmowaniem radia, poszło trochę iskier i wnioskuję, że to zdarzenie mogło mieć jakiś wpływ na obecny stan. Proszę o pomoc, chciałbym naprawić to sam i nie latać po mechanikach, bo wątpię żeby to było coś poważnego.

Pzdr.
singularity
Nowicjusz

Auto: Hyundai Elantra

01 Lip 2014, 20:38

singularity napisał(a):Sprawdzałem bezpieczniki, wydają się w porządku

Mają się nie wydawać, tylko mają być sprawdzone i być w 100% dobre.
A podejrzewam, że jeden z nich jest przepalony, ponieważ
singularity napisał(a):podczas bawienia się i wyjmowaniem radia, poszło trochę iskier
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Lip 2014, 08:42

Dzięki za odpowiedz, chciałbym jeszcze wiedzieć dokładnie który bezpiecznik odpowiada za podane wcześniej rzeczy, Zdjęcie Zdjęcie
singularity
Nowicjusz

02 Lip 2014, 09:33

Ja niestety nie wiem. Posprawdzaj wszystkie. Nie ma drugiej skrzynki? Bo zazwyczaj są dwie. Ale niekoniecznie.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

05 Lip 2014, 20:16

Nie widzę drugiej skrzynki, czy wszystkie części widoczne w tej skrzynce to bezpieczniki i każdy miał prawo się popsuć? Bo np. na tych dużych kostkach nie ma napisane ile mają amper, a górnych, płaskich, chudych prostokątów nawet nie ma na schemacie.
singularity
Nowicjusz

06 Lip 2014, 11:43

singularity napisał(a):czy wszystkie części widoczne w tej skrzynce to bezpieczniki

Nie - te czxarne, żółte i jedna biała kostka to przekaźniki. Bezpieczniki sa wokół tych kostek.
Czyli z dużych jeden żółty, trzy niebieskie i trzy fioletowe. Z małych prostokątnych to 4 niebieskie i dwa czerwone, a z tych kwadratowych to jeden czerwony, jeden zielony i trzy fioletowe. A obok nich są jeszcze dwa małe bezpieczniki - niebieski i czerwony.
Posprawdzaj, czy wszystkie są dobre.
Jak są dobre, to moja rada jest taka - lepiej pojedz do elektryka samochodowego, bo jak widzę wiedzy o elektryce nie masz żadnej, a co za tym idzie możesz więcej napsuć niż naprawić.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Dlaczego kierowcy ignorują znaki drogowe?
    Według informacji płynących z Komendy Głównej Policji najczęściej wystawiane mandaty dotyczą przekraczania dozwolonej prędkości oraz za wykroczenie względem pieszych. Najnowsze badania pokazały, że prowadzący pojazdy ...