REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Fajnie teraz będziesz miał 4 i mniejsze spalanienem0 napisał(a):Przyczyną braku 4 byla jedna z diod sterujących pracą skrzyni oraz nieszczelne oringi elektrozaworu overdrive'a.
Typowe dla warsztatów które mają małe pojęcie o naprawach automatów.nem0 napisał(a):Zapłaciłem 600 zl co było dla mnie pozytywnym zaskoczeniem. Wcześniej dzwoniłem w parę innych miejsc m.in. do samco w Wawie gdzie od razu przez telefon, jeszcze bez diagnozy, zostałem "poinformowany" o konieczności rozbiórki całej skrzyni bo napewno jest rozsypana i napewno koszt naprawy przekracza wartość auta
Czyli dwa / trzy litry na setkę w trasie jesteś do przodunem0 napisał(a): A różnica w jezdzie jest istotna. Teraz przy 120 mam 2500 rpm a wcześniej miałem 4000
No tak ale olej też się starzeje. Przynajmniej wiesz na czym jeździsz. Tak się powinno robić.nem0 napisał(a):od wymiany wszystkich olejów łącznie z tym w skrzyni, mimo tego że na bagnecie wyglądał klarownie i nie smierdzial
Tak można robić (nawet gdzieś w manualach czytałem o takich zalecaniach) jak paski wymieniane są co 50-60tyś. km niektórzy wymieniają co 90tyś. km czego nie polecam. Tu wszystko też zależy od trybu jazdy i ile czasu mija zanim zrobi się taki przebieg. Ja jestem zdania że powinno się wymieniać komplet.nem0 napisał(a):Czytałem że wymianę rozrzadu w wielu silnikach "paskowych" przeprowadza się w ten sposób ze co drugą wymienia się sam pasek i tu tak zrobiono
Pasek miałeś wymieniany więc wiesz jaki to koszt do tego trzeba doliczyć koszt pompy wody a wymiana jest po zdjęciu paska nie powinna przysporzyć problemów więc robocizna będzie z niewielką różnicą.nem0 napisał(a):BTW ile może kosztować w tym aucie wymiana całego rozrzadu z pompą?