Hyundai Getz 2004 - awaria elek. szyb

10 Cze 2014, 19:36

Witajcie,
Problem polega na tym że działa elek. opuszczanie szyb tylko od strony kierowcy. I ani od strony kierowcy(tam gdzie steruje sie pozostałymi szybami) ani osobno na pozostałych drzwiach nie da się tych szyb opuscic niestety...Teraz sa okropne upały, takze zapewne domyslacie się co przezywam w aucie, o pasazerach nie wspominam...
Podpowiedzcie mi proszę jak ugryźc ten problem. Czy taki amator jest w stanie to samemu rozgryźc. Czy najpierw rozebrać ten panel drzwiowy ze sterowaniem szybami, czy sprawdzić bezpieczniki...nie wiem co robic...
Ps. Ile kosztowałoby to u elektryka samochodowego? Pytam tak z ciekawosci, niestety nie mam kasy na niego w tej chwili....
Lolek100
Nowicjusz

Auto: Hyundai Getz

11 Cze 2014, 09:19

Skoro jedna szyba działa, to bezpiecznik jest ok. J bym problemu szukał albo w samym panelu albo co jest bardziej prawdopodobne, uszkodzona jest wiązka przewodów w dzrwoacj kierowcy - przeważnie przewody łamią się przy zawiasach drzwi.
Nie mam niestety schematu tych szyb, żeby powiedzieć ci jakie kolory przewodów musisz sprawdzić, ale - do każdego przełącznika w drzwiach pasażerów powinny przychodzić po 3 lub 4 przewody ( w zalezności czy przełączniki są podświetlane ). Jeden przewód to plus, a dwa to masa. Czwarty to podświetlenie. Skoro nie działają wszystkie szyby pasażerów, to problem może leżeć w plusie - idzie on z drzwi kierowcy i jak ów przewód będzie przerwany np między drzwiami kierowcy a karoserią to reszta szyb nie będzie działać. Zdemontuj przełacznik po stronie pasażera i sprawdz miernikiem, czy masz na nim plus i dwie masy. Pamiętaj o włączonej stacyjce.
Jest jeszcze jedna sprawa - zazwyczaj w panelu kierowcy jest przycisk blokujący szyby pasażerów - zobacz czy nie jest czasem wciśnięty. Ale wtedy musiałyby one działać z panelu kierowcy, a ty piszesz że z niego też nie działa.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...