Hyundai Getz 2006 1,4 check engine

14 Sty 2022, 20:13

Witam wszystkich serdecznie,niedawno kupiłem żonie hyundai getz 2006 1,4 benzyna 97 kucyków przebieg 160 tyś.Wszystko działa super auto śmiga jak wsciekłe ale niepokoi ,mnie jedna rzecz.W Getzie nie zapala się check engine :unsure: ,myślę żę po przekręceniu kluczyka powinien się zapalić na kilka sekund.Przy zakupie podłączyłem pod kompa żadnych błędów czysciutko ,nawet rozebrałem licznik aby zobaczyć czy nikt tam celowo nie dłubał aby zgasić checka.To jest czwarty hyundai w rodzinie i nigdy takiej sytuacji nie miałem,.Może ktoś pomoże ,jakieś sugestie .Nie wiem czy samemu mogę w jakis sposób spróbować zapalić checka odpinajac np któryś czujnik ?uważam że z autem jest wszystko spoko silne bardzo dynamiczne nie bierze oleju super wkręca sie na obroty,przyspiesza błyskawicznie nie szarpie obroty równiusienkie .Prosze o poradę z góry serdecznie dziękuję :D
Rpmek
Nowicjusz

• 15 Sty 2022, 21:01

Kontrolka od check ma żarówkę czy diodę? Jak rozbierałeś licznik warto było na to zerknąć czy np. jest ona sprawna.

Rpmek napisał(a):Przy zakupie podłączyłem pod kompa żadnych błędów czysciutko
    Połączyłeś się przez OBDII bez problemu w poszukiwaniu błędów?

Generalnie kontrolka check powinna zapalić się na zapłonie i zgasnąć zaraz po odpaleniu silnika.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Sty 2022, 22:54

Skoro auto pracuje idealnie to zapewne będzie to problem z elementem podświetlającym kontrolkę :żarówka lub dioda.Dla swojego spokoju sam możesz to sprawdzić. Wypnij kolejno na pracującym silniku i sprawdź reakcję : czujnik temperatury,czujnik ciśnienia oleju ,sondę Lamda. Jeśli się nie zapali to winny będzie element podświetlający.Skoro inne kontrolki po przekręceniu kluczyka świecą to znaczy ,że bezpiecznik wskaźników jest sprawny ,nie sądzę aby kontrolka check engine miała oddzielny bezzpiecznik
    Acer66
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
    Miejscowość: Przemyśl
    Prawo jazdy: 12 06 1979
    Przebieg/rok: 30tys. km
    Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
    Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: SUV
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2018

16 Sty 2022, 01:12

Tam są żaróweczki, standardowe 1,2W. Wyjąć zestaw wskaźników i sprawdzić, zamienić z inną dla pewności i wymienić.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

17 Sty 2022, 16:51

Witam serdecznie dziękuję za zainteresowanie moim postem.Dzisiaj wszystko rozkręciłem jeszcze raz dokładnie przejrzałem ,od checka w szczególności, żaróweczki wszystkie nowe włożyłem ,nadal check się nie zapalił,bezpieczniki też wszystkie sprawdziłem są ok. Chyba wszystkie możliwości wyczerpane. Pozdrawiam gdyby były jakieś sugestie to proszę o info. :ok:
    Rpmek
    Nowicjusz

17 Sty 2022, 17:24

No to można jeszcze wypiąć wtyczkę z zestawu wskaźników i sprawdzić czy dochodzi z ECM silnika napięcie na nią.
    Nie wiem który to pin od kontrolki check, ale po ścieżkach bez problemu dojdziesz.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

17 Sty 2022, 18:54

w programie diagnostycznym jaki posiadam , dla tego auta i tego silniki w zakładce - Testy jest pozycja testu lampki CHECK-ENGINE
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Typ: Kombi

17 Sty 2022, 22:55

To do roboty :happy: i napisz jak to się zakończyło
    Acer66
    Aktywny
    Awatar użytkownika

27 Sty 2022, 16:21

Witam jeszcze raz wszystkich, dziękuję za wszystkie porady i odpowiedzi mojego problemu. Piszę tak późno bo walczyłem z checkiem i nie zdołałem rozwiązać problemu checka a właściwie jego braku. Podłączyłem jeszcze raz pod kompa ale nie dało zapalić się checka, błędów nie było, rozebrałem w pył cały licznik porobiłem pomiary miernikiem ,posprawdzałem ścieżki w liczniku są ok, przejścia z kostki na check też są ,żaróweczka sprawna przekładałem nawet z innego punktu na check i nie działa a właściwie nie zapala się .Nie wiem może jakiś zimny lut występuje ale raczej niemożliwe bo bym zobaczył. Nurtuje mnie tylko jeszcze jedna rzecz ,z pinu z kostki gdzie wchodzi zasilanie licznika są dwa prądowe z napięciem ale z tego co zauważyłem robiąc pomiary żaden z nich nie ma przejścia na checka, w kostce jest jeden wolny pin gdzie nie ma żadnego przewodu i akurat z tego wolnego jest przejście z check. Nie jestem specem w tej kwestii więc pomyślałem że ma tak być. Jest też drugi pin który ma przejście z check ale też nie jest to prądowy z kostki zasilającej licznik. Pomyślałem że może podmianka licznika dużo by pomogła ale osób z takim autkiem w okolicy mało a kupno licznika chyba mija się z celem ,gdyby cos się działo podłączyć pod kompa i odczytać błąd .Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś sugestie to proszę pisać. Dziękuję jeszcze raz wszystkim za porady i zainteresowanie postem, pozdrawiam
    Rpmek
    Nowicjusz

27 Sty 2022, 20:27

Jest też drugi pin który ma przejście z check ale też nie jest to prądowy z kostki zasilającej licznik.
    Pytanie czy twój Chek Engine ma wogóle zasilanie i przejście z licznika?
    W montowni też pracują tylko ludzie i oni też popełniają błędy montażowe.
    Może być tak ,że nie masz zasilanie prądowym
    Acer66
    Aktywny
    Awatar użytkownika

28 Sty 2022, 00:09

Dzięki za info ,też wydaje mi się to dziwne i w żaden sposób logicznie nie pasuje ,pogrzebię dalej w temacie i dam znać co wyszło :)
    Rpmek
    Nowicjusz

28 Sty 2022, 12:50

Warto by sprawdzić, czy zasilanie do tej kontrolki wychodzi wogóle z ECM.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

28 Sty 2022, 19:01