Hyundai i10 - Ćwierkanie, świst na wolnych obrotach

08 Maj 2013, 16:17

Witam,
Mam problem polegający na dobiegającym świście ćwierkaniu na wolnych obrotach po nagrzaniu po dłuższej jeździe, ustaje po bardzo delikatnym nacisku na pedał sprzęgła.

Łożysko oporowe sprzęgła wymienione po 8tys w nowym samochodzie na gwarancji.
Problem nie ustąpił po jego wymianie, od tego czasu zrobiłem 20tys km, i nadal zjawisko występuje w zależności od temperatury, długości jazdy.

Co to może być ?

Jak sprawdzić czy rzeczywiście została wymieniona ta cześć w zespole sprzęgła.

Dziękuje.
PeterMac
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 05 1949
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: i10
Rok produkcji: 2008

09 Maj 2013, 00:21

PeterMac napisał(a):Witam,
Mam problem polegający na dobiegającym świście ćwierkaniu na wolnych obrotach po nagrzaniu po dłuższej jeździe, ustaje po bardzo delikatnym nacisku na pedał sprzęgła.

Łożysko oporowe sprzęgła wymienione po 8tys w nowym samochodzie na gwarancji.
Problem nie ustąpił po jego wymianie, od tego czasu zrobiłem 20tys km, i nadal zjawisko występuje w zależności od temperatury, długości jazdy.

Co to może być ?

Jak sprawdzić czy rzeczywiście została wymieniona ta cześć w zespole sprzęgła.

Dziękuje.

Żeby to sprawdzić trzeba by zrzucić skrzynię... W sensie wymontować z samochodu. A ten objaw też jest na luzie??? Wrzuć na luz i sprawdź czy też jest ten dźwięk, jeśli będzie to sprawdź czy po naciśnięciu sprzęgła tak samo, również znika... Na wszystkich biegach się to dzieje??? Napisz wnioski...
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

09 Maj 2013, 08:59

Wystepuje to własnie tylko na luzie na wolnych obrotach, nie słysze tego podczas jazdy czy tez po wcisnienciu sprzegła i biegu.
PeterMac
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 05 1949
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: i10
Rok produkcji: 2008

09 Maj 2013, 12:19

PeterMac napisał(a):Wystepuje to własnie tylko na luzie na wolnych obrotach, nie słysze tego podczas jazdy czy tez po wcisnienciu sprzegła i biegu.

A olej w skrzyni jest? Jest go wystarczająco? Jak jest jeszcze na gwarancji to nie dociekaj tylko jedź i zrób im problem. Ciężko tak jedno znacznie powiedzieć co to dokładnie jest. Nawet tego nie słyszałem :). Ale na pewno jest to co coś z wałka głównego/sprzęgła, raczej to pierwsze. Ja jednak myślę, że to łożysko oporowe, może faktycznie go nie ruszyli...
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993