Hyundai I20 problem ze skrzynią biegów.

04 Kwi 2023, 21:23

Dzień dobry, problem jest z samochodem marki Hyundai PB i20 rocznik 2010, polski, silnik 1248cm3. Samochód pół roku był użytkowany przez inną osobę, jeździł sporadycznie. Dzisiaj po pokonaniu trasy około 50 km gdy zatrzymałem się pod blokiem i dałem samochód na luz to sprzęgło zablokowało się w pozycji nie wciśniętej (nie wiem jak to się nazywa profesjonalnie, w tej pozycji standardowej kiedy nie jest naciskane) i nie dało się go wcisnąć, zablokowało się, natomiast biegi można było przerzucać normalnie tak jakby było wciśnięte. Wszystko inne w samochodzie działało. Po około 15 minutach sprzęgło zaczęło z powrotem działać. Wrzuciłem bieg, dojechałem na parking, samochód zaparkowałem. Na czym polega problem? Czy to linka? Czy całe sprzęgło do wymiany? Co się stało?
PanKrystian
Nowicjusz

05 Kwi 2023, 09:44

PanKrystian napisał(a):dałem samochód na luz to sprzęgło zablokowało się w pozycji nie wciśniętej (nie wiem jak to się nazywa profesjonalnie, w tej pozycji standardowej kiedy nie jest naciskane) i nie dało się go wcisnąć, zablokowało się, natomiast biegi można było przerzucać normalnie tak jakby było wciśnięte.
Silnik miałeś wyłączony? Pedał sprzęgła był twardy czy był jakiś luz na nim podczas próby wciskania?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Kwi 2023, 10:08

Zatrzymałem samochód na chwilę, żeby otworzyć bramę, wrzuciłem luz, silnik był włączony. Po chwili gdy spróbowałem wcisnąć sprzęgło to zablokowało się całkowicie, nie chciało się ruszyć nawet o milimetr, pedał był twardy. Próbowałem wyłączyć i włączyć silnik, nic to nie dawało. Pozostałe pedały działały, gaz działał, hamulec działał, tylko sprzęgło nie działało. Dopiero po około 10 minutach się odblokowało, nie wiem, może dlatego, że silnik odpoczął.
PanKrystian
Nowicjusz

05 Kwi 2023, 10:40

A wcześniej czasem pedał sprzęgła nie wpadł Ci w podłogę i nie odbił?

Warto zrobić procedurę odpowietrzenie wysprzęglika.

Problemem może być tu docisk sprzęgła. Jak częściej będzie się zdarzała taka przypadłość to na pewno na siłę nie ma co wciskać pedału. Może to być oznaką kończącego się już sprzęgła.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Kwi 2023, 10:56

Samochód ma 79 tys przebiegu. Ciężko powiedzieć co działo się wcześniej, w samochód wsiadłem wczoraj pierwszy raz a pół roku ktoś inny jeździł sporadycznie. W trakcie jazdy nie zauważyłem problemów aż do momentu, kiedy się zatrzymałem. Wydaje mi się, że może to być problem z odpowietrzeniem lub wysprzęglikiem ale pewności nie mam.
PanKrystian
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Octavia - zmodernizowana trzecia generacja modelu
    Premiera gruntownie zmodernizowanej trzeciej generacji modelu OCTAVIA miała miejsce 10 stycznia w Akademii Sztuk Pięknych w Wiedniu. Podczas trwającej dwadzieścia minut prezentacji Prezes Zarządu ŠKODY Berhnard Maier ...