Hyundai i30 2013 - stan podwozia

10 Sty 2023, 01:37

Witam,

potrzebuję porady dot. stanu podwozia samochodu z tematu. Rozpatruję jego zakup, jednak nie jestem przekonany ze względu na widoczną korozję. Nie potrafię ocenić czy taki stan w 10-cio letnim samochodzie to normalna sytuacja czy raczej sygnał, że coś jest nie tak? Odwiedziłem stację diagnostyczną, gdzie stwierdzono, że z samochodem jest wszystko w porządku, jednak widoczna rdza nie daje mi spokoju. Z drugiej strony nie zauważyłem innych problemów, które byłyby niepokojące, a samą korozję można chyba usunąć / zrekonstruować / odnowić skorodowane elementy. Może więc warto zdecydować się na kupno, ale negocjować niższą stawkę, a różnicę przeznaczyć na poprawki. Oczywiście, auto może mieć inne problemy, których nie zauważyłem, bo brakuje mi doświadczenia i wiedzy, korozja to jedyna oczywista rzecz, którą zauważyłem, dlatego proszę Was o pomoc.

Samochód ma 160 tyś. km przebiegu, sprowadzony jest z Niemiec, a wg. informacji, które otrzymałem, był garażowany. Kiedy o tym myślę, potrafię siebie przekonać, że korozja, w 10-cio letnim aucie i przy 160 tyś. przejechanych km, może się pojawić, ale z drugiej strony informacja o garażowaniu jakoś mi się z tym gryzie, ale pamiętajmy, że to wszystko dzieje się w głowie kompletnego laika :?

Czy powinienem o coś dopytać? Czy taki stan jest normalny? Czy taką rdzę da się usunąć? Z góry dziękuję za sugestie :)

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Cephandrius
Obserwowany

10 Sty 2023, 10:39

Patrząc na te zdjęcia rdza wygląda na powierzchowną i wystarczy umyć podwozie lekko przeczyścić elementy na których jest widoczna i następnie użyć środka zabezpieczającego z inhibitorami działającymi na korozję.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

10 Sty 2023, 14:16

Dokładnie tak - nie jest to nic złego na aktualny stan. Trzeba się tylko tym zająć bo za 3 lata jakby stał pod chmurką będzie nie do odratowania.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

11 Sty 2023, 18:10

Dzięki wielkie za odpowiedzi!
Cephandrius
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Powrót do przyszłości - Audi museum mobile
    Trzynaście pojazdów studyjnych i prototypów oraz trzy motocykle wyznaczające historię AUDI AG, znalazło się na nowej wystawie w Audi museum mobile w Ingolstadt. Zgodnie z tytułem wystawy "Powrót do przyszłości", ...