Hyundai I30 CRDi 09 nie zapala i ma dziwne objawy trykania

03 Lip 2021, 21:53

Dzień dobry,

Mam dość nie typowe objawy związane odpaleniem.

Po przekręceniu kluczyka na start słyszę dziwne trykanie z skrzynki bezpieczników w silniku (tam gdzie są od świec żarowych). Deska rozdzielcza również szybko tryka. Rozrusznik nie kręci i czasami również tryka. Sprawdziłem na obdII kod błedu P0670

Sprawdzałem już akumulator i ok. Z tej puszki bezpieczników jak usunąłem taką czarną wtyczkę to przestaje trykać tam jak i na desce rozdzielczej normalnie ale nie kręci dalej.

Sytuacja dość dziwna choć zaraz po tym jak wymieniłem radio zwykłe na panel z tabletem czy mogłem coś w komputerze popsuć czy zbieg okoliczności ?
Arekbarcis
Obserwowany

06 Lip 2021, 12:44

Jakie masz napięcie na akumulatorze w stanie spoczynku przed próbą odpalenia silnika?

Błąd który Ci się pojawia związany jest z modułem świec żarowych kody/obdii/4674-p0670/

Takie trykanie jak opisujesz najczęściej powoduje zbyt niskie napięcie na akumulatorze.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Lip 2021, 22:43

Sytuacja myślę że już zdiagnozowana

Myślałem że to akumulator, a że ten który miałem służył mi już kilka ładnych lat to kupiłem nowy i zamontowałem. Objawy takie same, zdziwiłem się więc wymontowałem rozrusznik i sprawdziłem go na kable. Zębatka się kręciła i wysuwała więc wszystko w porządku, ale coś mnie zaniepokoiło bo tak jakoś nie za specjalnie szybko się kręcił a przynajmniej obroty nie wyglądały na tyle żeby miały rozkręcić silnik do 900 obr.
Kolega wziął kombinerki i złapał za zębatkę a ja go włączyłem, i takie samo trykanie a zębatka w bezruchu... więc prawdopodobnie rozsypała się przekładnia planetarna w środku.

Rozrusznik zamówiłem nowy, zamontuje i zobaczymy.
Co do innych objawów od świec i bezpieczników, ustąpiły po wymianie akumulatora (prawdopodobnie stary już siadał jak świece grzał i spadało napięcie)
Arekbarcis
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

700 tysięcy aut elektrycznych na koniec 2017 r. w UE
    Ponad 200 tysięcy pojazdów elektrycznych zostanie zarejestrowanych w UE w 2017 r. Ogólna liczba aut z napędem elektrycznym poruszających się po drogach Starego Kontynentu może wynieść 700 tysięcy – prognozuje ...