Hyundai i30 diesel - jaki silnik?

30 Lis 2017, 21:11

Witam serdecznie.
Przymierzam się do zakupu Hyundaia i30, rocznik 2013-2014, diesle, budżet 35 tys zł. Miesięcznie robię około 900 km i jest 50/50 miasto-trasa. Jeżdżę w takich godzinach, że raczej unikam korków. Co 3 miesiące robię trasę Monachium- Polska i z powrotem. Myślę, że diesel jest dla mnie odpowiedni, ponieważ będzie gdzie go przepalić.
Zastanawiam się jednak nad silnikiem:
1,4 90 KM - czy nie będzie za słaby?
1,6 110 KM - ten się wydaje optymalny ze względu na dynamikę i spalanie
1,6 128 KM - jak ze spalaniem? Nigdzie nie mogę znaleźć opinii na temat tego silnika.
Czy któraś z tych jednostek silnikowych jest bardziej awaryjna?

Bardzo proszę o pomoc w wyborze, którą jednostkę wybrać. Zalezy mi na przyjemnej jeździe i niskim spalaniu. Na autostradach raczej nie szalej, 140 km/h to dla mnie norma.

Pozdrawiam
samoyed7
Nowicjusz

Auto: Nie mam

01 Gru 2017, 16:45

Silniki Diesla z DPF nie nadają się do miasta. Nawet jak to jest jazda 50/50. Ale pomijając to :
silnik 1,6 CRDi nie ma dwumasy, co już daje + temu silnikowi. Ma też łańcuch na rozrządzie, ale po ponad 150 tyś lubi się rozciągać. W silnikach tych, z początku produkcji padały turbosprężarki i były wymieniane w ramach akcji serwisowej. Drugi + tego silnika, to wtryskiwacze Boscha, które nie są tak bardzo drogie w regeneracji.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Gru 2017, 18:02

A co myślisz o silnikach 1.4 90 KM. Z tego co patrzę po ogłoszeniach to właśnie ta wersja jest najczesciej sprzedawana. Bardzo słaby jest ten silnik w samochodzie typu kombi?
samoyed7
Nowicjusz

02 Gru 2017, 00:20

Miał ktoś do czynienia z silnikiem diesla 1,6 128 KM?
Jak wygląda sprawa ze spalaniem?
samoyed7
Nowicjusz

03 Gru 2017, 15:57

samoyed7 napisał(a):A co myślisz o silnikach 1.4 90 KM. Z tego co patrzę po ogłoszeniach to właśnie ta wersja jest najczesciej sprzedawana. Bardzo słaby jest ten silnik w samochodzie typu kombi?

90KM w kombi? Troszku mało....
samoyed7 napisał(a):Miał ktoś do czynienia z silnikiem diesla 1,6 128 KM?
Jak wygląda sprawa ze spalaniem?

Co się będę dużo rozpisywał :
http://www.auto-swiat.pl/uzywane/po-prostu-niezawodny-test-100-tys-km-hyundai-i30-kombi-1-6-crdi-style/0r5ksx
http://namasce.pl/silnik-1-6-crdi-problemy-awarie-historia-eksploatacja/
Ogólnie jako silnik Diesla jest chwalony.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Z Paryża do Dakaru hybrydowym Priusem
    Kreatywni i żądni przygód. Tak mówili o sobie członkowie japońskiego klubu entuzjastów motoryzacji. W 1979 roku utworzyli rajdowy zespół zwany Team ACP i żeby buńczuczne oświadczenia otrzymały ...
    Niebezpieczny zakręt - jak go pokonać bezpiecznie?
    Choć jazda po łuku należy do podstawowych i niezbędnych umiejętności każdego kierowcy, to nie zawsze kończy się szczęśliwie. W 2017 r. w wypadkach w zakręcie zginęło 466 osób. Jak pokonywać zakręty oraz o czym pamiętać ...