Hyundai I30 II 1.4MPI - 2014 rok

21 Wrz 2020, 18:39

Dzień dobry,
gorąca prośba o pomoc w ocenie tej sztuki: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Na coś konkretnego przy tym modelu powinienem zwrócić uwagę?
Tu chyba rozrząd w pakiecie startowym można pominąć, bo łańcuch?

Silnik (czy raczej jego moc) akceptuję. Lepszy byłby pewnie 1.6, ale w sumie do tej pory poruszałem się Focus II FL Kombi o podobnej (do tego 1.4) mocy i momencie - do mojego spokojnego stylu jazdy było ok.

Autko byłoby używane przez rodzinkę 2+2. Głównie w mieście (70%), 1-2 razy w msc za miasto, 1 raz w roku kilkutysięczna trasa.
kulasekp
Nowicjusz

21 Wrz 2020, 20:47

kulasekp napisał(a):Tu chyba rozrząd w pakiecie startowym można pominąć, bo łańcuch?

nie koniecznie..łańcuchy w hyundajach nie są trwałe
Przy tym mniejszym silniku 1.2 w i20 to przy 100 000km już rozrząd łańcuchowy b. często jest do wymiany.
:lol:
Widziałeś dzisiaj nowoczesny łańcuch rozrządu w silniku? twój w rowerze jest masywniejszy :lol:

Co do silnika 1.4 tu masz info porownanie-silnikow-1-4-gamma-g4fa-i-1-4-kappa-g4lc-hyundai-kia-vt124500.htm
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

22 Wrz 2020, 12:26

Ok, w porządku. To rozrząd też będę miał z tyłu głowy.

A jakieś ogólne uwagi co do sztuki? Oczywiście pomijamy kwestie wyglądu, mocy, itd. Głównie mnie kwestie techniczne interesują, na co szczególnie zwrócić uwagę przy oględzinach, (potencjalnej) awaryjności modelu, itd.
kulasekp
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy tempomat w samochodzie oszczędza paliwo?
    Używanie tempomatu może przyczynić się do oszczędności paliwa w pewnych okolicznościach, ale nie zawsze i o tym trzeba pamiętać. Jazda z wykorzystaniem tempomatu umożliwia utrzymanie stałej prędkości pojazdu, co pozwala na ...