Hyundai i40 jako pierwsze auto

27 Maj 2019, 17:39

Witam.
Mam duży dylemat dotyczący pierwszego auta. Budżet jaki jestem w stanie przeznaczyć to 30-40 tys. Jeżeli chodzi o ilość kilometrów robionych w miesiącu - nie wydaje mi się abym przekroczył 10 tys km. Najbardziej przemawiającym rozwiązaniem dla mnie do tej pory był Hyundai i40. Tutaj pytanie - czy opłaca się kupować to auto na pierwsze i jak tak to rozglądać się za dieslem czy benzyną? Byłbym bardzo wdzięczny za ewentualne podpowiedzi czy skierowanie w stronę innego autka. Pozdrawiam.
puerto9
Obserwowany

27 Maj 2019, 21:54

Trochę zbyt ogólnie zadane pytanie, bo jak zawsze wszystko "zależy". Najlepiej dopisz info wg tego wzoru https://www.forumsamochodowe.pl/wazne-zanim-napiszesz-nowy-temat-przeczytaj-ten-wazne-vt72479.htm
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

28 Maj 2019, 08:13

Moim zdaniem nie. My co prawda nie wydajemy Twoich pieniędzy a punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, ale...
Na pierwsze auto należy kupić coś co kosztuje niewiele, coś czemu wgniotka czy zarysowanie doda uroku, coś co będzie się czasem psuło i będzie wymagało uwagi ze strony użytkownika. coś w czym będzie trzeba sprawdzać poziom oleju i płynu chłodniczego, poziom bieżnika i stan tarcz hamulcowych. Coś gdzie na przeglądzie trzeba będzie zajrzeć pod spód i zobaczyć jak wygląda zawieszenie i wydech.
Może wydawać się to dziwne ale pierwsze auto służy do nauki jazdy ale również podstaw mechaniki i "czucia" auta. Zatem kupić należy coś kompaktowego za 15 - 20 tys i jeździć aż poczujesz potrzebę posiadania czegoś nowszego większego i wiele droższego
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2018

28 Maj 2019, 08:34

Też mi sie wydaje, że trochę przesadziłem z budżetem jak na pierwsze auto. W takim razie co by się nadało do 20 tys? Jakimi markami jestem zainteresowany? Mazda, Hyundai, Kia, Mitsubishi. Głównie moja jazda będzie opierać się na terenach miejskich (rzadziej trasa). Województwo mazowieckie. Chciałbym jednak, żeby to był sedan.
puerto9
Obserwowany

28 Maj 2019, 12:45

wszystko co typowe, pełno tego na ulicy. Ja bym postawił na fiata bravo 1,4 T-jet. ale ten nie występuje w sedanie. zresztą kompakt w sedanie trąci dziadkowozem. a poza tym ford focus, renault megane, opel astra, toyota auris (też tylko HB lub kombi). vw nie bedzie miał udanych benzyniaków. może być też mazda 3 ale ta korozja.
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2018
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe obowiązki na przejściach dla pieszych
    W ubiegłym roku na przejściach dla pieszych straciło życie 197 osób. Bezpieczeństwo ma poprawić przepis, który wszedł w życie 1 czerwca br. Wprowadza on pierwszeństwo przed pojazdem dla pieszych wchodzących ...
    Czy baterie to słaby punkt samochodów elektrycznych?
    Czemu kierowcy boją się samochodów elektrycznych? Głównie z uwagi na baterie. Obawiają się ich trwałości, ograniczonej pojemności i czasu ładowania. Choć problemy te bez wątpienia są realne, z biegiem rozwoju ...