REKLAMA
Witam
Szukam pomocy w wyborze auta rodzinnego.
Od niedawna przymierzamy się do zmiany naszej Skody Fabii II na coś większego. Interesuje nas tylko Kombi i rozważamy modele Hyundai i40 lub i30 oraz Peugeot 508 SW lub Peugeot 508 rxh z przedziału rocznikowego 2011 do 2016.
Auto będzie eksploatowane w 80% w mieście (praca-zakupy-szkoła- dom) więc średnie dystanse w granicach 15-20km dziennie + kilka razy w roku jakiś dalszy wypad 150-400km co szacunkowo wnioskuję po naszym obecnym aucie rocznie w granicach do 20 tys. Zależy nam na pojemności i funkcjonalności. Budżet do 50 tys to taka górna granica. Preferuje spokojną jazdę bez szaleństw zatem stawiam bardziej na "bezawaryjność/ekonomiczność" niż na "demona prędkości" więc czy to będzie 116km czy 160+ bez znaczenia jak będzie godny polecenia
Jesteśmy zdecydowani co do Modeli auta ale chcemy się poradzić jaki motor się lepiej sprawdzi, który model będzie ekonomiczniejszy pod względem spalania jak i eksploatacji części.
Jestem otwarty na wszystkie propozycje i argumenty dlaczego akurat np. i30 a nie i40 jak i Peugeot 508 WS a nie rxh to samo względem bezpośredniego porównania i30 czy i40 z Peugeot 508 SW czy rxh.
Jaki motor czy diesel czy benzyna ? Nie zależy nam aż tak na instalacji gazowej bo słyszałem że w i40 nie jest to opłacalne z powodu bezpośredniego wtrysku i podobnie jest z 508, a jak to wygląda z i30 ?
Czy przed czy po facelifting'u ? Do jakiego przebiegu warto się zastanowić nad kupnem aby nie wpaść w passe usterek? O ile takowe występują nagminnie. Te modele są już kilkuletnie jak nie kilkunastoletnie ale większość artykułów jest z przed kilku lat. Dlatego ponawiam temat co polecacie z tych wymienionych modeli )
Jeśli o czymś zapomniałem przepraszam starałem się uwzględnić wszystko co przychodziło mi do głowy aby ułatwić wam udzielenie mi jak najbardziej konkretnej odpowiedzi.