Hyundai ix35 - Dziwny dźwięk przy wciśniętym pedale hamulca.

09 Mar 2023, 17:35

Witam wszystkich użytkowników.

Jestem tutaj nowy, więc proszę o wyrozumiałość. Do speców mechaniki samochodowej również nie należę :)

Zwracam się z prośbą o nakierowanie, co może dolegać samochodowi. Być może ktoś miał podobną sytuację.

Mianowicie, w dniu dzisiejszym przy hamowaniu przed skrzyżowaniem, autko zaczęło "trzeszczeć", wydawać dziwny dźwięk. Dzieje się to przy każdym biegu. Wbijam bieg, jadę (nic się nie dzieje), zaczynam hamować, stoję... i zaczyna wydawać dziwne dźwięki.

Dodaję filmik na którym jest słyszalna ów usterka:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc, sugestię. Wiem że wizyta u mechanika jest nieunikniona, ale jakiekolwiek nakierowanie z czym to może być związane, pomoże.
ulik360
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jaworzno
Auto: Hyundai ix35
Silnik: 2.0 CDRi 182KM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

10 Mar 2023, 10:22

Na filmiku problem występuje zawsze jak już się zatrzymasz i samochód stoi.

ulik360 napisał(a):zaczynam hamować, stoję... i zaczyna wydawać dziwne dźwięki
Jak stoisz trzymając nogę na sprzęgle i puścisz hamulec to dźwięk jest dalej słyszalny? Spróbuj też wrzucić na luz jak auto się toczy i bez sprzęgła zahamować. Czy na postoju przy odpalonym silniku jak wciskasz i puszczasz sprzęgło są wyczuwalne jakieś różnice w pracy silnika, jakieś dźwięki? Sprzęgło Ci się nie ślizga, nie ma problemów z wrzucaniem biegów?

Silnik 1.7 czy 2.0 CRDi i skrzynie rozumiem ze manualna?

Po tym co tu słychać to wygląda na problem z np. łożyskiem oporowym.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

10 Mar 2023, 13:06

Cześć, Rokiko.

Dzięki za odpowiedź. Samochód jest ze skrzynią automatyczną, 2.0 CRDi.

Trzymając wciśnięty hamulec i zmieniając bieg na (D,R), zaczynam jechać i nic się nie dzieje. Ponownie staję samochodem i dochodzi do dziwnego zachowania z filmiku. Z kolei przy wciśniętym hamulcu i zmianie biegu na (P,N), nie dochodzi do dziwnego zachowania, wydawania dźwięku.

Nie wiem czy napisałem to w miarę zrozumiale :)

Samochód osiągnął dopiero 130 tysięcy przebiegu, więc mam nadziję że nie będzie to skrzynia biegów :)
ulik360
Nowicjusz
Awatar użytkownika

10 Mar 2023, 23:06

Już wszystko wiadomo.

Mechanik zadzwonił i poinformował, iż mamy do wymiany półoś napędową.

Być może komuś przyda się ta informacja na przyszłość. Możemy zamknąć temat.
ulik360
Nowicjusz
Awatar użytkownika

11 Mar 2023, 12:50

ulik360 napisał(a):Mechanik zadzwonił i poinformował, iż mamy do wymiany półoś napędową.
No to powiem Ci ze ciekawy przypadek. Najważniejsze że jest już diagnoza.
ulik360 napisał(a):Samochód osiągnął dopiero 130 tysięcy przebiegu, więc mam nadziję że nie będzie to skrzynia biegów
Dziwne ze problem z półosią po takim w sumie nie dużym przebiegu. Masz automat więc dbaj o wymianę oleju w skrzyni to powinien Ci długo posłużyć :ok:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Ekologiczny wyścig Economy Run - Fabia wynik 2,6 l/100 km
    SKODA Fabia, kierowana przez Marka Tribulę oraz Martina Kedleca, spaliła średnio 2,6 l/100 km (emisja CO2 - 60,58 g/km) i dzięki temu wjechała na pierwsze miejsce podium w ekologicznym wyścigu Economy Run. Godne uwagi jest ...