Hyundai Lantra zmiana oleju

19 Paź 2013, 14:18

Witam mam pewien problem moja lantra bierze mi 1 L oleju na 1000km wymianiałem już uszczelkę pod głowicą jednak to nie pomogło obecnie jeżdzę na castrol 10 W 40 ale planuje teraz wlać VALVOLINE MAXLIFE 10W40 i pytanie czy nic się niestanie jak zmieszam te 2 oleje obecnie jest z pół litra tego castrola w silniku i wymienić do tego uszczelniacze na zaworach to dobry pomysł ?
kasyhai994
Nowicjusz

Auto: Lantra
Paliwo: Benzyna + LPG

20 Paź 2013, 09:33

1 litr oleju na 1000km to nic wielkiego. Wg niektorych producentów, to nawet w nosych samochodach może być takie zużycie oleju.
Co do tej dolewki - możesz zmieszać te dwa oleje, ale tylko i wyłącznie jak są te same, czyli klasa lepkości ( ta jest ta sama jak piszesz ) i klasa jakościowa. Nie możesz do oleju o wyższej klasie jakościowej nalać oleju o klasie niższej. Albo ta sama klasa albo wyższa.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Paź 2013, 10:32

Valvoline MaxLife 10W-40 API SL/CF, ACEA A3-02, B4-04, B3-98 Wydanie 2, Certyfikacja TÜV Nord

Castrol 10w-40 Klasa jakości: API SL/CF, ACEA A3/B3

Zbytnio się nie znam na tym będzie ok jak zmieszam te 2 oleje ?
kasyhai994
Nowicjusz

Auto: Lantra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi L200 STORM - limitowana seria pickup’a
    W polskich salonach Mitsubishi Motors zadebiutował właśnie napędzany na obydwie osie pickup L200 w specjalnej wersji STORM. Limitowana seria L200 charakteryzuje się bogatym wyposażeniem i bardzo korzystną ceną. Mitsubishi ...