Hyundai Tucson 2006-2010

06 Gru 2015, 12:20

Witam.
Chce kupić Hyundaia Tucsona, najlepiej żeby nie był za stary dlatego nie starszy niż 2006. Budżet mam do 30 000 zł z wszystkim opłatami i naprawami. Rocznie będę robił między 10 000 a 15 000 km. 60% małe miasto, reszta wypady w góry, na wakacje itp. Napęd 4x4 może być, ale nie musi. Fajna sprawa, ale z drugiej strony pogarsza osiągi i spalanie. Jaki rodzaj silnika najlepiej wybrać w tym samochodzie. Wydaje mi się, że Benzyna 2.0 będzie odpowiednia dla mnie, ale z drugiej strony podaż diesli jest nie porównywalnie większa i łatwiej coś znaleźć w mojej okolicy. Jestem z Podkarpacia. Proszę o pomoc, mogą być nawet konkretne linki. Z góry dziękuje.
g2marcin
Nowicjusz

Auto: Kia Sportage II
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

06 Gru 2015, 12:57

g2marcin napisał(a):najlepiej żeby nie był za stary dlatego nie starszy niż 2006

nie żeby nie było Cię stać na takie roczniki ale co Ci to da skoro wychodził od 2004? Technologia się zmieniła przez te 2 lata?

W Suvie musi być napęd 4x4, bo inaczej zakup tego typu auta jest bezsensowny. Jak się patrzy na spalanie i osiągi to się nie kupuje SUVa wogóle.

Co do Tucsona szukaj silnika 2,0 benzyna. Bliźniak to Kia Sportage. Ogólnie auta bardzo udane, a największa wada to plastiki we wnętrzu
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

07 Gru 2015, 11:59

Oglądałem wnętrze, rzeczywiście Plastiki twarde, ale jak dla mnie da się przeżyć. Ogólnie wolę żeby rocznik był młodszy bo zamierzam kupić go na długo, 5 lat to absolutne minimum jeśli chodzi o długość mojego użytkowania. Jeśli chodzi o spalania i osiągi do nie do końca się z tobą zgodzę, liczę się z tym że będą gorsze niż w samochodzie innej klasy, ale to nie znaczy, że wcale mam nie zwracać na to uwagi. Napęd na 4x4 mile widziany, słuszna podpowiedź, użytkownicy piszą, że z takim napędem sprawdza się w nie trudnym terenie.
Co sądzicie o tym egzemplarzu:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
g2marcin
Nowicjusz

13 Gru 2015, 23:53

Witam.
W maju br kupiłem takiego Tucsona z rocznika 2006. Auto w benzynie silnik dosyć prosty i (opukać - bezawaryjny). Spalanie ok 9l. Nie chciałem silnika Diesla po przykrych niespodziankach poprzedniego auta. Nigdy więcej ,,dwumas" i filtrów cząstek stałych!!!! Auto nie posiada 4x4 a i tak nie narzekam. Nie jeżdżę w ciężki teren a wysokie zawieszenie sprawdza się bardzo dobrze kiedy jadę na ryby. Jadąc na łące czuję się dużo bardziej komfortowo niż jazda ,,zwykłą" osobówką. Nie muszę uważać na każdą dziurę czy kałuże. Co do plastyków.... Nie przesadzajmy. Jak się będziemy wszystkiego czepiać to nic nie kupimy. Mi tam te plastyki nie przeszkadzają. Nic nie skrzypi. A wyposażenie auta za tą cenę jest naprawdę dobre. Bije totalnie na głowę wyposażenie Fiata Grande Punto a nawet więcej powiem. Uważam że się nie ma co wstydzić wyposażenia Mercedesa C klasy z 2001 r. Co do pozycji i widoczności tego co się dzieje wokół jest nawet lepiej jak w Mercedesie z uwagi na wyższą pozycję za kierownicą. W/g mnie największą wadą tego auta jest skrzynia biegów. Nie, nie ze względu na awaryjność. Do tego nie mogę się absolutnie doczepić ale ostatnio jak jechałem 2 razy po 1000 km najbardziej mi brakowało na drodze ekspresowej 6 biegu. Podsumowując: kupno tego samochodu jak dla mnie to był strzał w 10. Jestem Bardzo zadowolony.
bock17
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 08 1982
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Hyundai Tucson
Silnik: 2.0 140KM
Rok produkcji: 2006

14 Gru 2015, 20:16

chcesz użytkować 5 lat więc chyba lepiej szukać auta w najlepszym stanie, rocznik w takim przypadku to drugoplanowa sprawa
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2014

20 Gru 2015, 09:31

Boock17 dzięki za spostrzeżenia. Twoja opinia utwierdziła mnie w przekonaniu do Tucsona. Z ciekawości ile zapłaciłeś za swojego? Czy ktoś wie co zmienił lifting w 2008 roku? A tak na marginesie kupować teraz auto czy lepiej poczekać do wiosny ?
g2marcin
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Toyota Environmental Challenge 2050
    W 2015 roku, na 2 miesiące przed konferencją klimatyczną w Paryżu, Toyota ogłosiła swój plan Toyota Environmental Challenge 2050. Firma, która jako pierwsza wprowadziła na rynek seryjny samochód hybrydowy, ...

04 Lut 2016, 00:10

Witam.
Co do kupna... zaraz wiosna :) Rocznikowo taniej. A na poważnie nie patrzyłbym na to. Jak ktoś już wyżej napisał. Nie ma co patrzeć na rocznik ( chyba, że masz tyle kasy to kup nowego) a na stan techniczny. Teraz kupno auta to żaden problem. Problemem jest ,,TYLKO" trafienie na samochód do którego nie trzeba zbyt dużo dokładać. Pozdrawiam.
bock17
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 08 1982
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Hyundai Tucson
Silnik: 2.0 140KM
Rok produkcji: 2006

12 Lut 2016, 09:35

Stare auto sprzedane mam już środki, wracam do tematu i liczę na waszą pomoc.
Oprócz Tucsona biorą jeszcze pod uwagę Kia Sportage, bliźniacze auta.
Proszę o ocenę konkretne egzemplarze:
[link do oferty na Allegro wygasł]
g2marcin
Nowicjusz

12 Lut 2016, 16:42

Na zdjęciach nie wyglądają niepokojąco ale uważać trzeba na te och handlarzy, bo silniki się błyszczą jak nie wiem co. W drugim linku nawet nie się chciało gościowi opisu wykonać to niech sobie sprzedaje...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

04 Mar 2016, 18:41

Witam. Również przymierzam się do zakupu Tucsona. Znalazłam z 2008 r produkcja a 2009 rejestracja, full wyposażenie. Zastanawiam się nad zleceniem oceny technicznej jak oferuje np. Autocentrum - nie chcę tracić czasu i pieniędzy na zbędne podróże bo wyprawa byłaby jakieś 250 km w jedną stronę. Sama się nie znam i nie mam kogoś kto byłby aż tak dobry by się podejmować oceny. Czy ktoś może korzystał z takiej usługi i jakie są o nich opinie? Melrose
melrose
Obserwowany

Prawo jazdy: 05 09 1985
Auto: mitsubishi colt
Silnik: 95